Spremate se na godišnji, a prištići ne prolaze? Imamo rješenje

U Hrvatskoj se 35 000 puta mjesečno na internetskim tražilicama pretražuje pojam povezan s problematičnom kožom, što znači da je zaista riječ o problemu s kojim se žene, ali i muškarci sve više bore. Problematična koža nije samo ona koja ima akne, već i ona koja se bori s rozacejom, melazmom, seboreičnim dermatitisom i brojnim drugim stanjima koja ne nastaju – ali niti ne nestaju preko noći…

Ono što treba znati je da ako se borite s nekim od kožnih problema, niste sami! Rijetke su one žene koje nemaju masnu T – zonu ili pokoji miteser na licu. Još rjeđe su one koje se ne bore baš niti s jednim prištićem – čak i u vrijeme menstruacije.

Problematičnu kožu definiraju problemi, odnosno stanja i bolesti koje nastaju na njoj, pa se ne radi se o tipu kože, već o (polu)trajnom stanju. Tipovi kože su normalna, masna, suha i mješovita, a problem može nastati u bilo kojem od tipova kože. Primjerice, žene s masnom kožom često mogu imati problema s komedonima ili aknama, no prištići nikako nisu rezervirani samo za masni tip kože – baš kao što se ljuskanje i suhoća mogu pojaviti i na licima onih čija koža nije po definiciji suha.

Dakle, problemi ne biraju tip kože!

SPF je vaš prijatelj

Bez obzira koji problem na koži imali, prvo pravilo je: uvijek nosite kremu s visokim SPF-om, kako biste se zaštitili od štetnih UV zraka – jer one nisu prijatelj baš niti jednom tipu ili stanju kože. Osim što UV zračenje uzrokuje fotostarenje, odnosno preuranjeno starenje kože, oštećuje i hidrolipidni sloj kože – što za suhu kožu znači da se može javiti perutanje i peckanje, pa čak i opekline, a za masnu – dehidracija, pogoršanje komedona i produljivanje upale.

Prilagođena rutina

Koža se mijenja kroz život, pa tako pod utjecajem hormona, vanjskih uvjeta i oštećenja iz suhe može postati masnija, iz meke i podatne dehidrirana, a iz otporne – osjetljiva. Ono što vam je odgovaralo prije tjedan dana, možda neće biti dobro sutra, pa imajte na umu da koži treba vremena za prilagodbu u svakom stadiju života.. Uvijek birajte proizvode za njegu kože koji su prilagođeni tipu, bez opasnih kemikalija poput parabena, te po mogućnosti uz konzultaciju s dermatologom kako mali problem ne bi postao veliki.

Svaka žena zna što njenoj koži odgovara, a što smeta – barem volimo u to vjerovati. Činjenica je – po mišljenju brojnih dermatologa – da velik broj žena koristi kozmetiku neprimjerenu njihovom tipu kože i problemima s kojima se susreću. Misleći da je kožu sklonu aknama potrebno isušiti, zapravo radimo još veću štetu – jer je upaljenoj koži prije svega potrebna nježna hidratacija, a ne agresivni proizvodi puni alkohola koji samo naizgled osuše prištić – a dugoročno oštećuju ionako osjetljivu kožu.

Nježno, nježno, nježnije…

Dermokozmetički proizvodi za problematičnu kožu nježniji su u kemijskom sastavu od uobičajenih kako ne bi izazvali dodatne iritacije i upale. Također, što je vrlo bitno kod njege problematične kože, važno je uvijek skidati makeup prije spavanja. Naime, propuštanje večernje beauty rutine može dovesti do dodatnog začepljivanja pora u slučaju kože sklone aknama, dodatno isušiti već suhu kožu, te pogoršati stanja poput seboreičnog dermatitisa, akni ili rozaceje.

A koji čistač za lice i skidanje makeupa je najbolji za problematičnu kožu – znaju dermatologinje, članice stručnog žirija Estetica Premium Products 2021, koje su složno odlučile da se radi o Skintegrinom Amphibianu. S njim je oduševljena dermatologinja dr. Marija Buljan koja ga i sama koristi: „ prije nanošenja na lice, Amphibian protrljam među dlanovima, a on se u kontaktu s vodom ili vlažnim licem pretvara u pjenu koja se lako razmazuje i vrlo je blagog, gotovo neprimjetnog mirisa, te ne isušuje kožu“.

Skintegra Amphibian

Amphibian je izuzetno nježni gel za čišćenje lica koji neće isušiti niti iritirati kožu. Tekstura mu je vodeno-gelasta i dizajnirana kako bi se s minimalnom količinom proizvoda postigao maksimalan učinak čišćenja. Baziran je na blagim, dermalno kompatibilnim amfoternim i aminokiselinskim tenzidima koji nježno čiste kožu bez isušivanja i iritacije.

U kontaktu s vodom, Amphibian se pretvara u super nježnu pjenicu koja klizi po koži i s lakoćom odstranjuje egzogenu prljavštinu, sebum i makeup. Proizvod je pH balansiran (5.5) i optimiziran za korištenje na upalama sklonoj i osjetljivoj koži. Betain i bisabolol umiruju i štite hidrolipidnu barijeru, a kompleks minerala (Cu – Zn + Mg) pomaže održati strukturalni integritet kod oštećene, inficirane i upaljene kože (akne, dermatitis, iritacije).

Riječ je o zaista nježnom proizvodu koji će kožu umiriti i njegovati, smatra dermatologinja dr. Jolanda Kanižaj Rajković, članica stručnog žirija Estetica Premium Products 2021, koja kaže da je riječ o sjajnom proizvodu, “koji nježno i učinkovito čisti kožu ostavljajući ju čistom, mekanom, smiruje crvenilo i/ili upalne promjene te ju priprema za nanošenje daljnje dnevne ili noćne njege“.

Pročitajte još i ...