Ne dopustite da vam ljeto naruši ravnotežu mikrobioma!

Jedva dočekamo odmor, odmak od svakodnevice i prepuštanje čarima ljeta. Zvuči savršeno ako nam ga ništa ne pokvari. Jer, tek kad nam se organizam počne opuštati za vrijeme godišnjeg odmora, mnogi se susretnu s padom imuniteta te crijevnim ili vaginalnim tegobama. Ne čudi zato što se uvriježila rečenica: “Uvijek se razbolim na godišnjem odmoru!” Nekoliko savjeta  o tome kako očuvati zdravlje na putovanjima, donosi mag. Anita Frauwallner, vlasnica i osnivačica Instituta AllergoSan i branda OMNi-BiOTiC® iz Austrije, poznata i kao stručnjakinja za mikrobiom.

Mag. Anita Frauwallner, photo: Christian Jungwirth

Turbulencije u crijevima

Putovanja mogu biti izazov za organizam. Na godišnjem odmoru tijelo se suočava s različitim ritmom spavanja, promjenom prehrane koja često uključuje namirnice na koje nismo navikli, popraćene konzumacijom alkoholnih pića ili gaziranih sokova. Lijepe destinacije ne pružaju samo nove avanture, već i neugodna iznenađenja u obliku štetnih mikroorganizama – ako dopru do probavnog sustava putem vode, kocki leda, salate ili neopranog voća, mogu izazvati crijevne tegobe. 

Photo: AllergoSan

Mag. Anita Frauwallner navodi kako se čak 40% putnika suočava se sa zatvorom, dok njih preko 50% pati od putničkog proljeva. Do 30% putnika razvije dugotrajne gastrointestinalne probleme, i to kronične upalne bolesti crijeva kao što je sindrom iritabilnog crijeva. Mnoge osobe svoje trenutne crijevne probleme uopće ne mogu povezati s putovanjem na kojem su bile mjesecima prije. Nažalost, crijevne tegobe su čest suvenir koji putnik ponese kući, a posljedice mogu biti dugotrajne.

Baš zato, savjetujem nekoliko dana prije i tijekom cijelog putovanja piti znanstveno dokazani sinbiotik OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE jer je dizajniran upravo za izazove na putovanjima, kako mu i samo ime kaže. Pobrinite se za svoja crijeva, u protivnom toalet može postati konačna destinacija vašeg putovanja!, savjetuje mag. Frauwallner.

Photo: AllergoSan

Kaos u intimnom području

Nije samo probava ta koja se može pobuniti na odmoru – vaginalna flora također se može poremetiti. Tijekom ljeta ne možemo odoljeti osvježenju u moru, bazenu ili rijeci. Međutim, bakterije, gljivice i drugi štetni mikroorganizmi vrebaju na ručnicima, ležaljkama i bazenima te ljudima s kojima se zbližite intimnije tijekom odmora – sve to vodit će velikim problemima u intimnom području, navodi mag. Frauwallner. 

Photo: AllergoSan

Vagina često predstavlja ulazna vrata za te neželjene “stanovnike”. Dodatno, lijekovi poput antibiotika i hormonalne promjene (primjerice, tijekom menstrualnog ciklusa, trudnoće, perimenopauze ili korištenjem oralne kontracepcije) mogu pridonijeti kaosu u intimnom području. Dolazi do gubitka korisnih laktobacila u vagini koji imaju zaštitnu ulogu, a kad je ova zaštita smanjena, dolazi do vaginalnih tegoba, ali i velikih bolova koje godišnji odmor mogu pretvoriti u pravo mučenje.

Photo: AllergoSan

Ako se pojave simptomi poput pečenja ili žarenja tijekom mokrenja, pojačanog nagona za mokrenjem ili boli u donjem dijelu trbuha, vjerojatno je riječ o infekciji mokraćnog sustava. Iscjedak neugodnog mirisa, svrbež, kao i osjećaj peckanja u intimnom području mogu biti znakovi bakterijske vaginoze. Svaka druga žena susretne se ponekad s ovim tegobama, ali kod nekih su one ponavljajuće, a često počnu upravo ljeti kad je vruće, naglašava mag. Frauwallner, te dodaje:

Istraživanja pokazuju da unos znanstveno dizajniranih sinbiotika za intimno područje ne samo da jača vaginalnu floru, već i štiti od štetnih bakterija i gljivica, što ima brojne benefite za žensko zdravlje, a jedan takav naći ćete upravo u našem OMNi-BiOTiC® asortimanu znanstveno dokazanih sinbiotika –  OMNi-BiOTiC® FLORA plus+.

Photo: AllergoSan

Kako se pripremiti za putovanje?

Zasluženi godišnji odmor rizično je prepustiti slučaju. Prije i tijekom putovanja uzmite dobre bakterije u obliku sinbiotika najviše kvalitete koji su idealni suputnici za vaše ljetne bezbrižne dane, bilo da se radi o probavnim ili vaginalnim izazovima s kojima se tijelo može suočiti na putovanju. Neka vaš odmor bude putovanje popraćeno zdravljem koje omogućuje aktivnost, istraživanje novih destinacija te otpuštanje stresa nakupljenog tijekom naporne godine, za kraj zaključuje mag. Frauwallner.

Više o ostalim proizvodima Instituta AllergoSan pronađite na www.omni-biotic.hr, a proizvode možete nabaviti u svim bolje opremljenim ljekarnama te odabranim DM prodavaonicama.

 

Pročitajte još i ...