Dr. Mislav Gjurić: Koje se estetske operacije mogu izvoditi istovremeno

Estetska kirurgija danas ubrzano napreduje. Razvoj novih, učinkovitih i minimalno invazivnih metoda u punom je zamahu, a estetskim kirurzima svakodnevno se obraća sve više osoba koje se žele popraviti svoj izgled sve većim brojem korekcija. U nedostatku vremena pacijenti su često nestrpljivi pa nerijetko žele nekoliko korekcija istovremeno. Koliko je realno „odraditi“ više operacija odjednom? Koje operacije kombinirati, a koje ne? Može li se pretjerati sa zahtjevima?

Prednosti i nedostatci „spajanja“ operacija

Razmišljajući s aspekta pacijenata, najveći je plus u korist spajanja operacija ukupno povoljnija cijena i samo jedno vrijeme oporavka, a najveći minus koji navode estetski kirurzi jest produženo trajanje operacije i anestezije.

Dakle, mehanizam je jednostavan: više zahvata odjednom produžava vrijeme trajanja operacije. Što je duže vrijeme trajanja operacije, povećava se mogućnost komplikacija i otežava se oporavak pacijenata nakon operacije. Zato jedni kirurzi smatraju kako treba ograničiti vrijeme operacije na 6–8 sati, dok drugi žele vrijeme operiranja držati čak na nivou ispod 5 sati. Valja uzeti u obzir i činjenicu kako je koncentracija osoba koje izvode zahvat limitirana i obrnuto proporcionalna vremenu trajanja operacije.

Osim toga, estetski kirurzi će vam reći kako je dobro pričekati 4–6 mjeseci do sljedeće operacije jer se za to vrijeme organizam može kvalitetno oporaviti od prve operacije te osnažiti imunološki sustav za novu operaciju. Zato savjetuju pacijentima da učine listu prioriteta promjena koje želite postići te da je detaljno rasprave sa svojim estetskim kirurgom. On će je potom uskladiti s anesteziologom, jer anesteziolog na temelju dubinskog upoznavanja s pacijentovim zdravstvenim stanjem određuje obujam zahvata.

Anesteziolozi napominju da uvijek postoji mala mogućnost da se planirana operacija zaustavi, ali i da, osim toga, postoje operacije koje jednostavno nije moguće izvoditi u paru jer su zahtjevne same po sebi.

mislav_crne
Kolumnist dr. Mislav Gjurić

Koje se estetske operacije mogu izvesti istodobno otkrio nam je profesor dr. Mislav Gjurić iz Poliklinike Sinteza.

Operaciju nosa pametno je kombinirati s istovremenom korekcijom brade i eventualno usana, lip liftom, jer se na taj način idealno usklađuje profilna linija. Prednost je kompjuterska simulacija prije operacije jer zorno prikazuje kako promjena izgleda nosa cjelokupno utječe na novi profil. Također, izolirani facelift često nije dovoljan za pomlađivanje cijelog lica. Treba misliti i na vrat jer su nerijetko promjene na vratu izraženije i ukoliko ih ne korigiramo istovremeno s faceliftom, rezultat neće biti zadovoljavajući. Uz to, podižući strukture lica faceliftom, mijenja se područje jagodica, vanjskih rubova očiju i donjih kapaka tako da je blefaroplastika, barem donja, i/ili podizanje vanjskih rubova obrva neizostavni dio facelifta.

Abdominoplastiku često kombiniramo s liposukcijom ili joj prethodi liposukcija. Također, masno tkivo dobiveno liposukcijom nerijetko koristimo za povećanje grudi ili lipofiling usana, nazolabijalnih brazdi i podočnjaka u istoj operaciji.

Pročitajte još i ...