Nikad lakše do transplantacije kose

Prorjeđenje ili gubitak kose u svakodnevnom životu nameće se kao značajni estetski problem koji može utjecati na psihičko zdravlje i kvalitetu života. Iako nas štiti od sunca, fiziološki je značaj kose mali, no puno je važnija njezina simbolička uloga.

Marlon Teixeira for Jimmy Choo.

Pseće šape i magareći papci protiv ispadanja kose

Gledano kroz povijest, u svim razdobljima nijedna kultura nije bila ravnodušna prema kosi. Tako je poznata biblijska priča o Samsonu i Dalili, a već su u starom Egiptu postojali „liječnici za glavu“ koji su se bavili problemima vlasišta. Tada su koristili lijek od mješavine datula, psećih šapa i papaka magarca kuhanih u ulju kojom su trljali ćelave glave. Kleopatrin se pak lijek sastojao od spaljenih kućnih miševa, medvjeđe masti i moždine jelena. Kao i tada, i danas je glavni imperativ zaustaviti gubitak kose i prorjeđenje vlasišta. Najčešći je razlog ispadanja kose u muškaraca i žena androgenetska alopecija, a u slučaju žena još i telogeni efluvij.

Ova pojava značajno utječe na kvalitetu života i muškaraca i žena, iako sva ispitivanja pokazuju kako su ipak žene osjetljivije na pojačano ispadanje kose. Radi se o iznimno čestom poremećaju koji zahvaća oko 50 posto muškaraca i nešto manje žena starijih od 40 godina, a čak oko 13 posto žena u premenopauzi ima neki oblik androgenetske alopecije. U slučaju većine bolesnika bolest počinje prije 40 godine, iako u oba spola može započeti i prije tridesete godine. Učestalost značajno raste nakon menopauze, a prema nekim autorima zahvaća više od 75 posto žena starijih od 65 godina.

profimedia-0322743525

Transplantacija – jedini lijek s trajnim rezultatima

Jedini lijek s konačnim i trajnim rezultatom obnavljanja kose je kirurška metoda tj. transplantacija kose.

FUE metoda transplantacije kose predstavlja minimalno invazivnu i zasada najbolju metodu transplantacije kose. Zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan.

FUE je skraćenica termina Follicular Unit Extraction, odnosno ekstrakcija folikularne jedinice. Ovom se metodom folikuli (dlake) direktno vade s regije potiljka, i to putem automatiziranog kružnog noža koji napravi mali rez oko folikula, koji se dalje, uz pomoć vakuuma, skladišti u otopini koja mu omogućava preživljavanje do trenutka kada se presađuje na određenu regiju. Nakon vađenja odgovarajućeg broja folikula, oni se na netraumatičan način, bez manipulacije, implantiraju na željeno mjesto. Samim tim se skraćuje vrijeme stavljanja i eliminira mogućnost oštećenja folikula.

When model Gabriel Aubry isn�t busy fighting with Halle Berry and her fiance Olivier Martinez, he�s modeling for Hugo Boss Black in their Spring / Summer 2013 ad campaign., Image: 148460429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Prednosti FUE transplantacije kose

Jedna od velikih prednosti je to što ne postoji vidljivi ožiljak FUE transplantacije, niti bilo kakav trag uzimanja transplantata. Pacijenti se, ako to žele, mogu ošišati nakon zahvata na kratko.

Na tretiranoj regiji nema konaca, a rupice vrlo malog promjera zarastaju već u prva 24 sata. Metoda nije traumatična niti za transplantat niti za okolnu regiju te se ne remeti rast okolne dlake na davajućoj regiji.

Davajuća regija obično je dovoljno gusta, vrlo brzo zarasta i obnavlja se te može osigurati transplantate i za iduću proceduru. Ovom metodom dlaka se transplantira na najprirodniji način, i to u formi folikularnih jedinica te ima prirodan izgled. Smjer, raspored i gustoća „nove kose“ potpuno su prirodni. Oporavak je brz i sa svakodnevnim aktivnostima može se nastaviti ubrzo nakon intervencije (sa sportskim aktivnostima treba ipak malo pričekati).

Pročitajte još i ...