Obnovite kolagen i zategnite kožu lica na prirodan način

Ljudski organizam pa tako i njegov najveći organ – koža, počinje stariti odmah po rođenju. No, znakovi tog neizbježnog i prirodnog procesa postaju vidljivi tek negdje u tridesetim godinama. Po ulasku u četrdesete godine, dolazi do usporavanja proizvodnje kolagena, što sa sobom nosi i pojavu vidljivijih bora, stanjenu kožu, manjak elasticiteta, a ni koža se više ne može adekvatno štititi od vanjskih utjecaja.

Osim toga, nakon 40., gubi se potkožno masno tkivo pa koža, uslijed gubitka volumena, može izgledati ‘ispuhano’ i ‘obješeno’. Ovo je period života u kojemu dolazi do još jedne nemile pojave – smanjuje se sposobnost kože da se sama regenerira. To je obično i vrijeme kada počinjemo shvaćati da kozmetički preparati koje koristimo (ma kako kvalitetni bili), više nisu dovoljni te krećemo razmišljati o tretmanima i metodama koji će nam pomoći da zadržimo mladolikost i zategnemo kožu lica.

Može li se nadoknaditi izgubljeni kolagen?

Želja nam je popuniti lice, vratiti mu blistavost i dio izgubljenog volumena, a ako pritom još i potaknemo proizvodnju prirodnog kolagena – bit će to pun pogodak. Jer upravo je kolagen faktor koji kožu čini čvrstom, gipkom i elastičnom. On je u koži zastupljen s visokih 75%, a njegova razina s vremenom opada, a osim toga, mijenja se i odnos njegovih tipova. Primjerice, mlada koža sadrži oko 80% kolagena tipa 1 i oko 15% kolagena tipa 3. Sposobnost kolagena da se prirodno obnovi svake godine smanjuje se za 1 do 1,5%.

Iz svega rečenog, posve je jasno da bi ključna potreba u ovom slučaju bila nadoknaditi izgubljeni kolagen, i to po mogućnosti, prirodnim putem. Jedan od prvih koraka svakako je promjena životnih navika – prestanak pušenja, uravnotežena prehrana i kontrolirano izlaganje suncu. Nakon toga, valja razmisliti i o tretmanima koji će nam na tom putu biti pravi i pouzdani saveznici. Ako niste ljubitelj invazivnih zahvata koji uključuju skalpel, šavove i dug oporavak, vjerojatno će vas zanimati tretman koji će kolagen obnoviti na prirodan način, a vama donijeti fantastične rezultate pomlađivanja.

Pomoć u vidu snažnog biostimulatora

Riječ je o tretmanu poli-L-laktičnom kiselinom, biostimulatorom koji snažno potiče vlastitu proizvodnju kolagena te tako nadoknađuje izgubljeni volumen te koži vraća koži tonus i elasticitet. A kao i uvijek kada je riječ o inovativnim metodama, pa i u ovom slučaju, na domaćoj estetskoj sceni odmah pomislimo na  dr. Jeannette Gjurić koja je sa svojim centrom Koncept 5 elemenata s razlogom postala referentno mjesto za prirodnu rejuvenaciju kože.

Dr. Gjurić ne skriva svoje oduševljenje ovim tretmanom: “Tijekom karijere svatko od nas susreće se s preparatima i metodama čiji nas rezultati doslovno obore s nogu. S obzirom na činjenicu da moje pacijentice posebnu pažnju posvećuju njegovanom i prirodnom izgledu, tretmani poli-L-laktičnom kiselinom pokazali su se kao idealno rješenje. Rezultati koje postižemo doista su zadivljujući”, otkrila nam je ova zagrebačka liječnica, poznata po holističkom i personaliziranom pristupu svakom pacijentu.

Što je poli-L-laktična kiselina?

Poli-L-laktična kiselina (PLLA) je biokompatibilna sintetička tvar nalik mliječnoj kiselini koja je dio prirodnog sastava našeg tijela. Ona pripada u kategoriju kolagenskih biostimulatora i snažno potiče vlastitu proizvodnju kolagena. Na taj način nadoknađuje izgubljeni volumen, te, što je posebno važno, vraća koži tonus i elasticitet.  Sposobnost kolagena da se prirodno obnovi svake godine smanjuje se za 1 do 1,5%. To znači da duboko u dermisu, u ekstracelularnom matriksu koji čine kolagen, elastin i hijaluronska kiselina, dolazi do strukturnih i funkcionalnih promjena čija je posljedica nastanak bora.

“Još bih jednom htjela naglasiti da je PLLA biokompatibilan i biorazgradiv sintetički polimer koji se vrlo sporo razgrađuje. Sam tretman je ugodan i bezbolan, i zahtijeva minimalno vremena za oporavak. Nakon detaljne konzultacije, na ciljano područje prvo apliciramo anestetičku kremu koja djeluje oko pola sata. Na licu se javlja lagan osjećaj utrnulosti, što je očekivano i poželjno”.

“PLLA preferiram aplicirati tankom, tupom kanilom kroz samo nekoliko ubodnih točaka, kako bih što manje traumatizirala područje lica. Može se dogoditi da prva dva dana osjećate laganu otečenost jer se sadržaj ampule rastvara s dosta fiziološke otopine. Nakon resorpcije fiziološke otopine ostaju samo čestice PLLA koje ubrzo okruže fibroblasti, stanice koje potiču razvoj vezivnog tkiva, te proces regeneracije započinje proizvodnjom toliko potrebnog kolagena. Novonastali kolagen traje i do dvije godine, što je dodatna pogodnost za svakoga tko se odluči na ovaj tretman”, ispričala je dr. Gjurić.

Postupak je potrebno napraviti 2-3 puta u razmaku od nekoliko tjedana, a za proces održavanja dovoljno ga je ponoviti za 18 mjeseci. Nakon ovog tretmana koža je definitivno napetija, ima bolji tonus i djeluje ispunjeno, a konture lica su ponovno vidljive uslijed regeneriranog elasticiteta vezivnog tkiva. Naposljetku, važno je istaknuti da se preparat izvrsno podnosi. Alergijske reakcije za sada nisu poznate, a komplikacije se uglavnom svode na laganu otečenost nakon aplikacije, crvenilo i eventualne male podljeve na mjestu uboda. Svi ovi simptomi nestaju unutar 48 sati, čak i kod vrlo osjetljivih osoba.

Pročitajte još i ...