Operacija grudi – što sve očekivati?

Josephine Skriver (josephineskriver / 22.01.2018): "happy monday. ", Image: 360970685, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Iz godine u godinu, kada je riječ o trendovima i statistikama, najpopularniji estetski zahvat je – povećanje grudi. Naime, u svijetu se godišnje izvede između 1,5 i 2 milijuna operacija povećanja grudi. Ali, žene u rijetkim slučajevima čeznu za predimenzioniranim poprsjem, većina naprosto želi imati – grudi. 

Za razliku od brojnih drugih estetskih zahvata, za kojima se potreba povećava s godinama i progresivnim pojačanjem znakova starenja, augmentacija grudi specifična je i po dobnoj skupini pacijentica – najveći dio pacijentica su djevojke u dobi od 20 – 30 godina, dok se ostatak odnosi na žene iznad 35-e koje žele popuniti i podići grudi nakon dojenja. Razlozi mogu biti različiti, ali svima je zajedničko jedno – ovaj simbol ženstvenosti, točnije nedostatak istoga, mnogima je izvor nesigurnosti, nelagode i frustracija.

Pripreme, istraživanje, konzultacija

Grudi se mogu oblikovati na različite načine, ovisno o problemu koji vas muči. Ako želite povećati grudi, na raspolaganju su vam postupci povećanja implantatima ili vlastitim masnim tkivom. Povećanje grudi implantatima postupak je kojim se u dojke postavljaju implantati, a vi birate kako će oni izgledati – od oblika do veličine. Ako imate dovoljno masnog tkiva, grudi možete povećati i transferom masnih stanica. Naime, masno tkivo uzima se s područja na kojima ga ima dovoljno i transferira u grudi. Prednost ovakve metode je što se prije transfera mast i može napraviti i cjelovita liposukcija, a potom masno tkivo prikupljeno liposukcijom transferirati u grudi.

Victoria's Secret has posted a photo on Twitter with the following remarks: Besties. Babes. Body By Victoria. Twitter, 2015-09-17 18:08:09. Photo supplied by insight media. Service fee applies. This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 259049232, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Ipak, baš kao niti jednom drugom zahvatu, niti povećanju grudi nije se poželjno podvrgnuti bez adekvatne pripreme, istraživanja i konzultacija, no glavni je faktor ipak, tvrde stručnjaci, postavljanje realnih očekivanja. Trendovi dolaze i odlaze, ali najvažnije je zapamtiti da veličina, oblik i položaj implantata grudi treba biti razmjeran tjelesnoj konstrukciji te omogućiti ženi da se osjeća prirodno.

O povećanju grudi, kako se određuje veličina implantata, koje grudi izgledaju prirodno, a koje ne, kakve su pripreme za operaciju i koje je vrijeme oporavka, razgovarali smo s dr. Hrvojem Kisićem iz Poliklinike Duduković & Kisić.

Kako se određuje veličina implantata?

Veličina implantata se određuje primarno prema građi pacijentice tj dimenzijama toraksa, ali također se uzima u obzir i želja pacijentice. Najprirodniji izgled se može dobiti kod pacijentica koje već imaju određen volumen grudi te se s manjim implantatom taj volumen poveća. Umjetan izgled će svakako biti kod pacijentica koje su mršave s jako malim grudima te im se postave okrugli implantati visoke projekcije. Veličine koje najčešće koristimo u rasponu su od 270 do 390 mililitara.

Umjesto silikona, vlastito masno tkivo?

Moguće je umjesto implantata povećati grudi masnim tkivom te je sve veća potražnja za takvim načinom povećanja, ali mali je broj pacijentica idealna kandidat za taj tip zahvata te ga je ponekad potrebno ponoviti zbog nepredvidljivog postotka resorpcije masti nakon transfera.

Što kada su grudi previše razdvojene ili previše spojene?

Kada su grudi previše razdvojene, pokušavamo implantat staviti što bliže srednjoj liniji, ali uz oprez da na kraju bradavice ne budu položene previše na van, uz dodatak vlastite masti za dodatno konturiranje linije dekoltea. Kada su grudi inicijalno previše spojene, onda se implantati postavljaju nešto šire, ali uz dodataka vlastite masti na specifična mjesta također za konturiranje dekoltea.

Što kada je jedna dojka veća, jedna manja?

Kada je prisutna asimetrija u volumenu grudi, postoje nekoliko opcija. Ako je asimetrija manja, moguće je staviti dva implantata različitih volumena kojim bismo pokušali postići simetriju ili možemo staviti dva ista implantat uz dodatak više masti u manju dojku. Ako je asimetrija značajna, onda je pristup da se stavi dva ista implantata, ali da se veću dojku reducira te pokuša postići simetrija volumenom.

Kakva je procedura kod tuberoznih, odnosno cjevastih, dojki, koje su uske, relativno male s velikom, širokom areolom i bradavicom?

Riječ je o izrazito kompleksnim grudima za korigirati te s obzirom na to da postoji širok raspon stupnjeva i izgleda tuberoznih grudi, za njihovo povećanje ili korekciju se koriste svi oblici tehnika od običnog povećanja do povećanja s podizanjem ili redukcijom.

Kako se pripremiti za zahvat i što očekivati nakon njega?

Priprema za operaciju nije zahtjevna. Najbitnije je da je pacijentica sigurna zbog čega želi taj zahvat te da je spremna na sve rizike i komplikacije koje zahvata sa sobom nosi. Vrijeme oporavka je 6 tjedana, tj. nakon 6 tjedana se pacijentica može vratiti svim aktivnostima. Završni ishod operacije se procjenjuje nakon 1 godinu, ali već nakon 3 mjeseca grudi izgledaju već 90% onoga što očekujemo nakon 1 godinu.

Pročitajte još i ...