Nakon kemoterapije na estetske tretmane?

, Image: 292463982, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Njega kože vjerojatno je među posljednjim stvarima na koje misle oni koji su na kemoterapiji ili se oporavljaju od nje, i to je sasvim u redu. Ipak, poticajno je imati mali režim njege ujutro i navečer, na neki način odvratiti misli… Osim toga, i koža prolazi kroz promjene tijekom kemoterapije, a neke od njih traju i mjesecima nakon tretmana, stoga je važno koristiti preparate koji joj pomažu.

Kako kemoterapija utječe na kožu

Ukratko, kemoterapija djeluje na stanice koje se brzo dijele pomoću mitoze, a to su, među ostalima, i stanice raka. Međutim, iako je kemoterapija učinkovit tretman, ne radi razliku između zdravih stanica i loših stanica raka, pa su zahvaćeni i drugi dijelovi tijela. Zbog toga nuspojave uključuju mučninu, povraćanje, umor i gubitak kose. Iako se o tome ne raspravlja tako često, kemoterapija također utječe na zdravlje kože.

Reakcije na kemoterapiju mogu biti različite – od suhe, žućkaste kože do crvenila, ljuštenja i akni. Također, pacijenti na kemoterapiji mogu osjetiti utrnulost i peckanje kože. U konačnici, nuspojave variraju ovisno o vrsti raka koji se liječi. Dobra vijest je da nakon kemoterapije nuspojave povezane s kožom nisu trajne i povući će se s vremenom i njegom.

Kako poboljšati zdravlje kože nakon kemoterapije

U roku od jednog do tri mjeseca nakon kemoterapije, njegujte kožu blagi sredstvima bez mirisa, sa sastojcima koji ubrzavaju cijeljenje i hidratiziraju, kako biste koži dali dovoljno vremena da se oporavi. Izbjegavajte oštre pilinge i odgodite sve agresivne postupke poput injekcija, lasera i mikroiglica. Međutim, možete se prepustiti hidratantnim tretmanima lica koristeći čiste i jednostavne sastojke.

Nakon što dobijete zeleno svjetlo od svog onkologa i dermatologa, možete početi s ​​tretmanima koji poboljšavaju zdravlje kože. To može uključivati ​​nježan glikolni ili enzimski piling, nisku koncentraciju retinoida, ili ako više volite dramatičnije učinke, dermalne filere za nadoknadu izgubljenog volumena ili botox za peglanje bora. 

Moglo bi se pomisliti kako je glavna briga bolesnika s rakom – rak, a njihov fizički izgled ili taština su sekundarni. Ali to nije uvijek slučaj, pogotovo zato što oboljeli od raka često gledaju kako fizički nestaju tijekom liječenja. Također, važno je izgledati dobro da biste se osjećali dobro i mentalno i emocionalno.

Pročitajte još i ...