Fileri su različite gustoće, dr. Nikola Milojević objašnjava zašto

Vrijeme u kojemu živimo uvelike određuju društvene mreže i influenceri. Bilo da je riječ o zvijezdama koje su “iznjedrili” različiti reality showovi ili onima s “malih ekrana” – žene žele izgledati poput njih, slušaju njihove savjete i preporuke… Naš je moto: vaša ljepota, vaša pravila! Ono što odlučite učiniti sa svojim tijelom je 100% vaša odluka. I ako će vam određeni tretman, estetska intervencija ili promjena pomoći da se osjećate ugodnije i samouvjerenije u vlastitoj koži, imate na to potpuno pravo. Ono što je pritom važno, i što je naša misija, je to da dobijete sve potrebne informacije i da odaberete stručnjake koji su najbolji u svom poslu.

Brzi rezultati u malo vremena

Napretkom estetske medicine razvile su se i sofisticirane metode uljepšavanja koje omogućuju trenutne i učinkovite rezultate bez vremena oporavka, a zahtijevaju minimalno vrijeme izvedbe.

Uz takve tretmane u svega 15-ak minuta moguće je osvježiti i pomladiti lice i do nekoliko godina. Kada se govori o estetskim tretmanima lica, hijaluronski fileri uglavnom su najčešće asocijacije. Svoju su popularnost stekli jer se njihov učinak vidi jako brzo.

Je li svaki filer dobar za tretiranje svake zone

Fileri, ovisno o mjestu i regiji injektiranja, vraćaju koži izgubljeni volumen, smanjuju i zaglađuju bore, vraćaju elastičnost, suptilno preoblikuju i redefiniraju usne i crte lica (jagodice i bradu). Injektiranjem u kožu postiže se ne samo popunjavanje bora i vraćanje izgubljenog volumena, već i hidratacija kože, a dokazano je da dovodi i do regeneracije kolagena i stvaranja novog. Međutim, postavlja se pitanje je li svaki filer dobar za tretiranje svake zone i koja je to prava “gustoća” za pojedinu regiju.

Odgovor na to pitanje potražili smo kod jednog od najboljih, dr. Nikole Milojevića, stručnjaka za pomlađivanje kojemu je estetska medicina zapisana u genima. Britanski list The Daily Express dodijelio mu je titulu najvećeg stručnjaka za botox u Velikoj Britaniji, a koliko je dobar u onome što radi govori i njegov nadimak “Kralj botoxa”. Njegova su specijalnost neinvazivna korekcija podočnjaka, “sređivanje” nosa pomoću dermalnih filera, pomlađivanje botoxom i laserima. A o filerima zna baš sve!

Osim u pomlađivanju, fileri se mogu koristiti u preoblikovanju i uljepšavanje. Primjerice, u ravnanju nosa, povećanju usnica, uklanjanju podočnjaka s kojima se neke osobe, slobodno možemo reći, rode.  Pravo vrijeme pak za njihovo korištenje je na vrijeme kako bi se usporilo starenje, kako bi rezultati bili što prirodniji koža zdrava.

“Svi starimo drugačije, to ovisi o genetici, koliko pazimo na sebe, pušimo li, pretjerujemo li s izlaganjem sunčevim zrakama. Netko s 30 godina može izgledati kao da ima više od 40, dok netko u 40-ima izgleda perfektno. Pri apliciranju filera, ono što je važno ne narušiti proporcije lica. Mora se pratiti zlatni rez i paziti da ništa na licu ne strši”, objašnjava vlasnik Poliklinike Milojević.

Filer je hijaluron i na sebe navlači vodu, skoro poput hidratantne kreme koju stavljate ispod kože. On potiče sintezu elastina i stvara novi kolagen oko sebe. Također, različite su gustoće jer imamo različite slojeve kože i različite debljine kože. Gustoća filera, kaže dr. Milojević, ovisi o regiji, oko obraza se apliciraju fileri veće gustoće, dok se rjeđi fileri koriste u osjetljivim zonama, primjerice, oko usana.

Jako bitno je da liječnik poznaje gustoće filera

“Imamo tanke (rijetke) filere poput Restylane skinboostera Vital ili Juvederm Volite. Ti fileri idu plitko pod kožu. Zapravo ih se aplicira gotovo terapijski kako bismo hidratizirali i pomladili kožu. Potom imamo “čvršće” filere, koji idu u tanje dijelove kože. Nekada koristimo filere koji će dati lifting efekt i ne integriraju se, koji mogu podignuti jagodicu ili bradu, a nekad želimo filere koji daju volumen i integriraju se u mimiku samog lica. Jako bitno je da liječnik poznaje gustoće filera. Za hidratiziranje usana koriste se skin boosteri ili tanki fileri kao što su Restylane Kysse ili Volbella. Za nazolabijalne bore, ako su blage, idealni su tanki fileri dok se za dublje mogu koristiti Juvederm Voluma ili Juvederm lift. Uljepšavanje nosa? Ne volim koristiti pretvrdi filer, nego neki s dobrim G Primeom. Po meni, Restylane Nasha tehnologija je najbolja”, kaže jedan od najiskusnijih estetskih liječnika.

Je li 1 ml dovoljno? “U nekim stvarima je, u nekima nije. Na popisu tretmana gdje je 1 ml apsolutno dovoljan i može postići nevjerojatan učinak je – nos. Velika ekspertiza je potrebna da se smanji grbica na nosu smanji, da se podigne vršak nosa, da ljudi čak prodišu. U ovoj zoni često iskoristim manje od 1 ml, nekada i 0,30, za rezultat koji traje i do pet godina. Kod podočnjaka s 1 ml možemo napraviti velike rezultate, baš kao i kad je riječ o usnicama. Ali ako netko dođe u kasnijoj životnoj dobi s velikim gubitkom volumena lica i želi promjenu, tu govorimo o nekirurškom liftingu i za to se koriste “paketi” od 4, 6, 8, 10 ili 12 ml filera. Tu 1 ml neće ništa napraviti. Kada kažemo 12 ml, zvuči puno, ali to stane u žlicu za juhu i nije previše za radikalnu promjenu cijeloga lica”, odgovara dr. Milojević i zaključuje kako je, kada je riječ o apliciranju filera, najbitnije umjetničko oko iskusnog doktora koji poznaje anatomiju i zna svog pacijenta, a potom kvalitetan filer koji treba aplicirati na točan nivo kože kako bi se postigli optimalni rezultati. Jer u nestručnim rukama može doći do neželjenih nuspojava. A to nitko ne želi, ponajmanje vaše lice.

Pročitajte još i ...