Najbolja rješenja za isušenu i frizzy kosu

Ako ne znate na što se odnosi pojam “frizzy” kose – smatrajte se sretnicom. Pretjerano suhe, često i naelektrizirane vlasi koje strše u nepredvidivim smjerovima i ne dopuštaju vam da imate prekrasnu, zaglađenu frizuru čak niti nakon detaljnog feniranja i stiliziranja jedan su od najčešćih razloga nezadovoljstva kosom.

Ponekad se javljaju samo netom nakon pranja kosa, dok se kod drugih osoba vlasi pune statičkog elektriciteta zadržavaju i danima, a jedino vrijeme u kojem im je kosa glatka je – kada se već zamasti i spremna je za iduće pranje. Prilično naporno – znamo.

Razloga za ovakvo stanje je mnogo – ponekad je problem u pretjeranom bojenju, tretiranju i stiliziranju kose, što s vremenom oštećuje vlasi i keratin te dovodi do isušenoj, frizzy izgleda. No, u mnogim slučajevima riječ je o kosi koja je prirodno suha, a u kombinaciji s toplinom sušila ili pegle za kosu te vlage u zraku, reagira stvaranjem neukrotivih vlasi. Kako se ipak uspješno obračunati s „lavljom grivom“ i pri pogledu u ogledalo ne doživjeti šok?

Nikad nije cijela kosa “frizzy”

Iako nam se ponekad čini da se ovaj problem javlja baš na čitavoj kosi, činjenica je kako se frizzy efekt najčešće javlja samo na dijelovima koji su kraći od ostalih, kao i na onima koji su u više slojeva tretirani bojom ili pak pretjerano zagrijavani alatima za stiliziranje.

Osim što djeluju suho, pramenovi kose pogođeni frizzy efektom najčešće su i različite strukture te ih je vrlo teško poravnati, ravnomjerno uviti, „isfenirati“ ili zagladiti kako bi bili ujednačeni s ostatkom kose. Iz tog je razloga često vrlo teško pronaći proizvode koji će svoj posao obavljati jednako dobro na cijeloj dužini vlasi, pogotovo kad je “frizz control” u pitanju. S obzirom na to je glavna zadaća ovakvog tipa proizvoda spriječiti vanjski uzrok i onemogućiti nastanak frizzy efekta, i njihove su razlike najčešće svedene na kontroliranje različitih tipova uzroka.

Nije svaki “frizz” isti – kako ga ukrotiti?

Neke vrste fizzy efekta nastaju zbog pretjerano isušene kose, koja zbog nedostatka vlage poprima “šuškavu”, na dodir suhu teksturu i sprječava ujednačen, gladak pad kose. Nekim tipovima frizzy kose pak smeta prevelika koncentracija vlage u zraku – vlažan zrak, naime, sadrži mnogo vodika, a naša je kosa iznimno osjetljiva na vodik, koji se veže za vodu i proteine u kosi – upravo ta veza stvara efekt naelektriziranosti kojeg se vrlo teško riješiti.

Dakle – možemo zaključiti kako je ovaj problem ipak malo kompliciraniji nego što se u prvi tren čini te da je vlasima zapravo potreban balans u kojem će biti dovoljno hidratizirane i nahranjene, a ipak neće biti izložene pretjeranoj vlazi i toplini. Također, trebamo nositi prirodne materijale koji smanjuju trenje i trljanje kose. 

Leonor Greyl Serum De Soie Sublimateur

Njegujući serum za kosu osmišljen je za pružanje svilenog sjaja i glatke teksture. Serum je bogat proteinima svile i keratinom, koji pomažu u obnavljanju oštećene kose i zaštiti od oštećenja. Također sadrži ekstrakt sjemenki grožđa, koji je bogat antioksidansima i pomaže u zaštiti kose od oštećenja slobodnih radikala.

Namijenjen je svim tipovima kose, ali je posebno učinkovit za tanku, oštećenu ili lomljivu kosu. Serum De Soie Sublimateur djeluje tako što obnavlja oštećenu strukturu kose. Proteini svile prekrivaju kosu i štite je od oštećenja, dok ceramidi pomažu u obnovi oštećenih stanica. Kao rezultat toga, kosa postaje mekša, sjajnija i manje lomljiva.

Philip B Forever Shine Shampoo

Predstavljamo prvi šampon na svijetu s postupnim otpuštanjem biljnih hidratizirajućih tvari, za seksi volumen, sjaj i dugotrajnim divnim mirisom. Hidratizirajuće biljne tvari obrađene su pod visokotlačnim pritiskom koji ih razbija u sitne molekule koje prodiru u kosu i jačaju je iznutra prema van. Preobražava sve tipove kose s trenutačnim, zadivljujućim rezultatima: oživljava, definira i razmrsuje kovrče; stvara graciozne, lelujave fenirane uvojke te tankoj kosi daje volumen i punoću.

Šampon sadrži ulje sjemenki kamelije, ulje avokada, ulje jojobe i ekstrakt damašćanske ruže. Ova mješavina sastojaka pomaže u hidrataciji, jačanju i zaštiti kose. Šampon je bez sulfata, što ga čini nježnim za kosu.

Leonor Greyl Tonique Hydratant

Lansiran 1990. godine, ovaj hidrirajući tonik kreiran je da bi jednim potezom dao potrebne elemente za ljepotu kose. Osobito namijenjen kovrčavoj ili neposlušnoj kosi, često se upotrebljava za ponovno vlaženje kose i olakšavanje jutarnjeg oblikovanja sutradan nakon šamponiranja. Njegova tonizirajuća i hidrirajuća formula ne otežava kosu i trenutačno je revitalizira.

Namijenjen je svim tipovima kose, ali je posebno učinkovit za suhu, oštećenu ili ispucalu kosu. Formula spreja sadrži mješavinu biljnih ulja i ekstrakata koji pomažu u hidrataciji kose, pomaže u oživljavanju kose i uklanjanju statičkog elektriciteta. Također, štiti kosu od oštećenja toplinom.

Philip B Thermal Protection sprej

Philip B Thermal Protection je sprej za zaštitu kose od topline koji je dizajniran da zaštiti kosu od oštećenja uzrokovanih toplinom styling alata. Namijenjen je svim tipovima kose, ali je posebno učinkovit za suhu, oštećenu ili ispucalu kosu.

Formula je nježna za kosu i ne sadrži sulfate koji mogu isušiti kosu. Mješavina biljnih hidratora (oleosomi šafranike, mongongo ulje, vitamin E i ulje slatkog badema) i moćan L-aminokiselinski kompleks popravljaju krhke pramenove dok ih štite. 

Pročitajte još i ...