Fermentirani skincare – najnoviji trend koji nam stiže iz Koreje

Iako smo posljednjih dana poprilično u čudu zbog visokih temperatura za ovo doba godine, taj trend neće potrajati i već iza Nove godine očekuju nas prave zimske hladnoće i mrazovi. Nakon dana provedenog u gradu, u žustroj šetnji ili u jurnjavi od točke A do točke B, jedva čekamo povratak kući, na toplo. Za razliku od nas, tom se povratku nešto manje veseli naša koža koja uslijed izmjene toplo-hladno doista pati. Crvenilo, zatezanje, svrbež, ali prije svega suhoća, glavni su problemi kože zimi. Osim toga, tijekom zime, koža proizvodi manje sebuma, a zaštitna barijera slabi pa koža gubi vlagu.

Ako vam je sve to i predobro poznato, možda biste mogli dati šansu najnovijem kozmetičkom trendu koji, kao mnogi drugi, stiže iz Azije. To je fermentirani skincare o kojemu ovih dana pišu baš svi svjetski beauty magazini i portali.

Kimchi, kiselo zelje, skincare

Poznato je da čitava Azija, a naročito Koreja, fermentiranoj hrani pripisuje gotovo super-moći. Kimchi – korejska salata od fermentiranog kupusa, mrkve i chillija, daljnji rođak našeg kiselog zelja, već je na velika vrata ušla i u naše kuhinje, a sada je vrijeme da isprobamo i fermentiranu njegu kože.

Naime, i naša koža, upravo kao i crijeva, ima mikrobiom. Taj ekosustav sastavljen od bakterija koje žive na njezinoj površini, štite je od neželjenih bakterija, virusa i alergena. I upravo kao što su kimchi, kiselo zelje ili probiotički jogurt blagotvorni za mikrobiom naših crijeva, tako i fermentirane kozmetičke formulacije imaju brojne benefite za našu kožu.

Fermentacijom do još veće učinkovitosti

No, vratimo se na početak. Fermentacija je kemijska izmjena organskih tvari uz pomoć bakterija, gljivica ili enzima. U njezi kože to znači da, među ostalim, biljni sastojci poput ljekovitog bilja, soje ili bundeve bivaju izloženi procesu fermentacije. I tako aktivni sastojci postaju još djelotvorniji. Fermentacija ih razlaže na još manje molekule, što je vrlo korisno  kada je, primjerice, riječ o hijaluronskoj kiselini. Tako te smanjene molekule mogu ulaziti još dublje u kožu i još je bolje opskrbljuju vlagom.

Osim toga, fermentacijom nastaju pro- ili prebiotici koji hrane i štite naš mikrobiom. Rezultat je zaštićena kožna barijera i stabilniji pH kože – upravo ono što nam zimi treba.

I za kožu sklonu aknama

Fermentirana njega nije namijenjena samo suhoj koži, već i onoj osjetljivoj, sklonoj iritacijama. Takve formule djeluju umirujuće i mogu ublažiti upale i preosjetljivost kože. Odlične su i za kožu sklonu aknama. Naime, fermentirani sastojci potiču stvaranje dobrih bakterija i smiruju iritaije. Uz to, zahvaljujući fermentiranim kozmetičkim proizvodima, kozmetički proizvodi imaju dulji rok trajanja i to na prirodan način.  Stoga, pružite im šansu i uživajte u njihovim blagodatima već ove zime.

 

Pročitajte još i ...