Zašto su fileri najpopularnija kozmetička procedura i sve što trebate znati prije tretmana

Prema istraživanju koje je 2023. godine provela Europska udruga za kozmetičku dermatologiju (ESCD), dermalni fileri su najpopularnija kozmetička procedura u Europi. U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 dermatologa iz 28 europskih zemalja. Istraživanje je pokazalo kako je 74% dermatologa u Europi izvelo barem jednu proceduru s dermalnim filerima u prethodnih 12 mjeseci. Najpopularnije su bile popunjavanje bora (63%), popunjavanje usana (52%) i povećanje usana (45%).

Ukratko, želite li licu vratiti dašak mladolikosti, povećati usne (značajno ili pak “da nitko ne zna”) ili napraviti nešto za sebe kako biste izgledali i osjećali se bolje, hijaluronski fileri tretman su koji će vam preporučiti gotovo svi plastični kirurzi i dermatolozi. Postupak se provodi brzo, nakon njega nije potrebno vrijeme oporavka, a rezultati su izvrsni. Zato još jednom, na jednome mjestu, donosimo sve što trebate znati o ovom tretmanu!

Postoji više vrsta filera, ali hijaluronski su najpopularniji

Hijaluronska kiselina prirodni je polisaharid koji se nalazi u koži i odgovorna je za njezin mladolik izgled. Zadatak ove moćne kiseline je zadržavati i vezivati vodu, no s godinama njezin udio u ljudskom organizmu opada, zbog čega koža počinje pokazivati znakove starenja. Sastojak je brojnih seruma i krema za njegu kože, no samo se pomoću filera može iskoristiti za nadoknadu izgubljenog volumena. Tako primijenjena, dostiže u dublje slojeve kože, ispunjava praznine između tkiva te omogućuje elastično svojstvo kože, veže i apsorbira vodu, što koži daje punoću, smanjuje bore i nepravilnosti te poboljšava njezinu hidrataciju.

Rezultati trajanja su ograničeni

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima traju otprilike od 6 do 9 mjeseci, iako to uvelike ovisi o korištenom materijalu, koži i samoj osobi. Naime, hijaluronska kiselina s vremenom se prirodno razgrađuje, zbog čega učinci tretmana polako popuštaju kroz nekoliko mjeseci, no stručnjaci se slažu da se rezultati redovitom primjenom produžuju, a svaki sljedeći put bit će potrebna sve manja količina materijala.

Ono što mislite da vam treba, nije uvijek najbolje

Imate naglašene nazolabijalne bore i mislite da je upravo to područje ono što trebate tretirati filerom? Zapitajte se još jednom i napravite test: stavite dlanove na obraze i povucite prema natrag kao da radite face lifting lica i vidjet ćete kako nazolabijalna bora nestaje. To znači da nazolabijalne bore nisu regija koju treba direktno tretirati, već je filerima potrebno tretirati postranične dijelove lica gdje se izgubio volumen. Ne inzistirajte na onome što se vama čini najboljim rješenjem nego se savjetujte s liječnikom koji će vas dovesti do željenih rezultata.

Ako vam se ne sviđaju rezultati, postoji rješenje

Ako se pribojavate da ćete u slučaju loših rezultata narednih 6+ mjeseci morati provesti daleko od očiju javnosti, dobro je znati da postoji poseban enzim (hijaluronidaza) koji razgrađuje hijaluronsku kiselinu, čime loši rezultati brzo nestaju.

Ako je cijena ‘predobra da bi bila istinita’, vjerojatno je zaista tako

Imajte na umu da tretman hijaluronskim filerima nije jeftin. Naime, nabavna cijena kvalitetnih filera nije niska. Iako primamljiva, ponuda u kojoj mililitar filera košta 1000 kuna možda i nije najsigurniji izbor. Dobro se raspitajte…

Postoje situacije u kojima je bolje preskočiti tretman

Ako ste alergični na bilo koju komponentu filera (npr. lidokain), trudni ili dojite ili ako imate bilo kakvu infekciju na mjestu koje želite tretirati, trebali biste izbjeći tretman filerima kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija. Uvijek prije odluke razgovarajte s liječnikom.

Rezultati su prirodni, ali ključno je odabrati dobrog liječnika

Rezultati hijaluronskim filerima iznimno su prirodni i u pravilu izvrsni, no prilikom odluke, ključno je izabrati dobrog liječnika koji radi s provjerenim i kvalitetnim brandom filera i koji će vam dati pravi savjet što je najbolje baš za vas. Rezultat ovisi i o mjestu na koje se filer aplicira, količini materijala, odnosno procjeni liječnika, stoga je najvažniji korak odluka u čije ćete se ruke prepustiti.

Pročitajte još i ...