Ovo su sastojci koji ublažavaju ožiljke – vrijedi ih isprobati

Odvojite li nekoliko trenutaka i pregledate li svoje lice, ramena, ruke ili pak koljena, sigurni smo kako ćete pronaći barem nekoliko ožiljaka – a mnogima od nas ta će se brojka popeti i na nekoliko desetaka.

Razlozi za njihov nastanak su brojni, no jedno im je zajedničko

Sitne udubine, hiper ili hipopigmentacije, izbočine, područja drugačije teksture od okolnog tkiva – sve su ovo podsjetnici na brojna oštećenja koja je naša koža kroz život pretrpjela…

Posljedice tinejdžerskih akni, pada s bicikla u djetinjstvu, opekotina, porezotina ili pak ugriza insekata koje smo češanjem doveli do ranice – uzroci koji se kriju iz ožiljaka zaista su brojni, no zajedničko im je jedno: narušavaju samopouzdanje i želimo ih se riješiti (ili ih barem značajno ublažiti).

Neovisno o uspomeni koju nosite vezano uz njih, svi naši ožiljci imaju istu priču kad je u pitanju mehanizam kojim dolazi do njihova nastanka.

Mehanizmi samoobnove pokreću se odmah nakon nastanka ozljede

Činjenica s kojom se svi možemo složiti jest da ne postoji savršeniji, ali niti kompliciraniji “stoj” od ljudskog organizma. Naše je tijelo 0-24 zaokupljeno tisućama različitih funkcija, a jedna od najfascinantnijih svakako je prirodna sposobnost samoobnove.

Regeneracija tkiva odvija se neprestano, bez da smo je uopće svjesni. Savršeno uigrani proces obnavljanja pokreće se nakon svake ozljede našeg tijela – pa i one najmanje. Aktivacijom mehanizama samoregeneracije, cilj je zaštititi tkivo i zacijeliti ozljedu prije nego mikroorganizmi iz okoline uspiju prouzročiti infekciju. No, u ovom se procesu neminovno događa i jedan nepoželjan proces, a to je formiranje ožiljka.

Zašto do ožiljaka dolazi?

Ožiljno tkivo prirodni je zaštitni odgovor našeg tijela na ozljedu, a jedina je mana što naše tijelo “ne mari” za izgled zacijeljenog područja, već samo za što brže zatvaranje rane i sprječavanje infekcije. Iz tog razloga, organizam već nekoliko sekundi nakon ozljede počinje oko nje stvarati ugrušak i aktivirati faktore rasta koji će potaknuti rast novog tkiva i zamijeniti ono oštećeno.

Upravo taj povećan broj faktora rasta dovodi do ‘pogreške’ u procesu cijeljenja – jer se u dubljim slojevima kože tkivo sporije zacjeljuje, a do potpunog zacjeljenja ponekad je potrebno proći i nekoliko mjeseci. Dermatolozi ističu kako upravo u tom vremenu možemo značajno djelovati na prevenciju i reduciranje ožiljaka – pa se danas na tržištu dermokozmetičkih preparata mogu pronaći brojni proizvodi namijenjeni upravo sprječavanju nastanka ožiljka, bržem cijeljenju i smanjenju vidljivosti postojećih ožiljaka.

U ovogodišnjem Estetica Premium natječaju dermatolozi biraju Najbolju formulu za tretiranje ožiljaka – upravo kako biste pronašli formulu koja je dorasla svim izazovima borbe s ožiljcima. O njoj više možete doznati u nastavku članka, a sve ostale nominirane proizvode i kategorije u ovogodišnjem Estetica Premium Product natječaju možete pogledati OVDJE.

neoVIDERM emulzija

neoVIDERM emulzija djeluje na svim razinama zaštite i obnavljanja kože, prodirući u najdublji sloj kože u kojem ožiljak nastaje, kako bi ozljedu zacijelio iznutra prema površini. Zahvaljujući jedinstvenoj formuli, obnovit će hidrolipidnu barijeru, vratiti normalne uvjete fiziološke obrane kože, umiriti opekline i upalne procese, dubinski hidratizirati kožu i ubrzati regeneraciju kožnog tkiva. Lagane teksture, ova emulzija brzo se upija, a ne sadrži ulja ni sastojke koje zadržavaju toplinu na koži!

Ova formula sadrži betaglukan, hijaluronsku kiselinu i alginat, idealnu kombinaciju sastojaka koja će pomoći vašoj koži u procesu cijeljenja, kako bi izbjegli nastanak ožiljka – ili barem znatno umanjili njegovu vidljivost.

Sastojci koji dokazano pomažu

Beta glukan aktivira i regenerira obrambene procese kože te djeluje na dva načina: potiče stvaranje koštane srži, a time i proizvodnju leukocita i trombocita koji su prva crta obrane organizma te potiče aktivaciju makrofaga – stanica koje čine „energetsku centralu“ imunološke aktivnosti. Time izaziva cijelu kaskadu događaja u organizmu pretvarajući tijelo u “arsenal obrane”. Stvara zaštitni sloj, djeluje obnavljajuće i hidratizira.

Hijaluronska kiselina je sastavni dio naše kože. Proizvodi je sama koža te je jedna od najvažnijih strukturalnih komponenti kože – a prisutna je u vezivnom tkivu u cijelom ljudskom tijelu. Uz kolagen, zadužena je za elastičnost i otpornost kože, no njena je najveća moć u zadržavanju vlage – naime, može vezati i pohraniti i do 1000 puta vlastite težine u vodi. Kada znamo da je za uspješno zacjeljivanje kože i što manji ožiljak važno hidratizirano okruženje, jasno nam je zašto se ovaj sastojak nalazi među favoritima dermatologa.

Alginati se naširoko koriste u liječenju zacjeljivanja rana. Sadržaj natrijevog alginata i TEA alginata u neoVIDERM emulziji održava kožu vlažnom, hidratiziranom i stabilne temperature -što je važno za kontroliranu proizvodnju faktora rasta. Alginati djeluju iznimno upijajuće i osiguravaju stvaranje vlažnog okruženja koje podržava zacjeljivanje kože.

neoVIDERM preporučuju dermatolozi u slučajevima dermatoloških i estetskih tretmana kože, opeklina 1. i 2. stupnja, kod bolesnika kod kojih je provođena terapija zračenjem, nakon kemijskih i laserskih pilinga, površinskih ozljeda, kao i kod iritacija, crvenila, dermatitisa te ispucale kože.

Pročitajte još i ...