Podočnjaci – greške se događaju i najboljima

Mnogi misle kako su krivci zbog kojih izgledaju poput rakuna dugo sjedenje pred kompjutorom, partijanje do zore (da barem) ili, u najgorem slučaju, alergije. Sve je moguće, ali ne samo to. Dermatolozi smatraju da su za tamne krugove oko očiju krive iste kemijske reakcije koje uzrokuju nastajanje modrica. Periorbitalno područje (podočnjaci, očni kapci, nabori u uglovima očiju, bore) čini najtanja koža, a kao i ostatak našeg “tjelesnog omotača” premrežena je kapilarama. Krv se u tim žilicama nakuplja i ne odlazi. Uslijed povećana hidrostatskog tlaka, krv prodire izvan stijenki krvnih žila u tkivo, gdje se razgrađuje. Podočnjake povezujemo s tamnim kolutovima ili s otečenošću ispod očiju. Uslijed razgradnje krvi, nastaje pigmentacija koja se s vremenom taloži, što stvara tamne kolutove ispod očiju. 

FOR EDITORIAL USE ONLY. Derek Lam Backstage New York Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355896680, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Među ostalim uzročnicima “panda looka” su alergije, i to na dva načina. Prvi je taj da alergijska reakcija prouzroči tamne mrlje ispod očiju, a drugi da nakon trljanja tog osjetljivog dijela, ono postane tamnije. Također, tu su i sunčeve zrake koje utječu na produkciju melanina, pigmenta u našoj koži odgovornog za tamnjenje. Kao što tamni ostatak lica, tako mogu potamnjeti i podočnjaci. Zato ih treba posebno zaštititi. Izravno povezan s tamnim podočnjacima je i umor jer čini kožu bljeđom, ističući pogled, i to ne na način na koji mi to želimo. Na kraju, na popis uzročnika podočnjaka treba uvrstiti i starenje, neizbježan proces koji našu kožu čini sve tanjom, a nesavršenosti vidljivijima. 

Prepoznajte svoje podočnjake

S obzirom na to da se podočnjaka nije lako riješiti, potrebno je prepoznati koja vrsta “krasi” vaše lice. Oblika podočnjaka ima koliko i oblika lica, a formiraju se i u odnosu prema tipu kože. Ipak, okvirno ih možemo  podijeliti u tri vrste: natečene oči, tamni kolutovi oko očiju i podočnjaci iz sjene. Podočnjaci ispod natečenih očiju nastaju kao otok rahlog tkiva u kojem se nakuplja tekućina i formira vrećica ispod očiju. Tamnim kolutovima je pak kriva i genetika, ali i način života, dok podočnjaci iz sjene nastaju kao “optička varka” zbog dubine smještaja oka u očnoj duplji.

Korekcija podočnjaka je jedan od najtraženijih postupaka u modernom društvu jer svi želimo izgledati svježe i odmoreno. Svi znamo da radni ritam, izostanak kvalitetnog sna i druge situacije koje nas umaraju, na licu i koži ostavljaju traga. Prvenstveno se to odražava na izgled očiju i pojavu podočnjaka i tzv. tamnih krugova koji time narušavaju cjelokupni izgled lica. Kako ih se riješiti, koja je metoda uklanjanja najbolja za svaku od navedenih vrsta, tko je najbolji kandidat za tretman, što kada se dogode podljevi i hematomi i je li ih moguće izbjeći… objasnio nam je naš ugledni plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg, dr. sc. Mladen Duduković, koji je s kolegom dr. Hrvojem Kisićem pokrenuo Polikliniku Duduković & Kisić.

Kandidati za korekciju su svi koji imaju vidljive podočnjake i umoran izgled. Aplikacijom filera prvenstveno u malarne regije i u same podočnjake, vrlo jednostavno rješavaju se neželjene konture i licu trenutno daju svježiji i odmoreniji izgled. Radi jednostavnosti tretmana i brzine poboljšanja, korekciju podočnjaka slobodno možemo svrstati u “wow” tretmane. Ako su podočnjaci genetske naravi, odnosno posljedica protruzija masnih jastučića donjih kapaka, onda je kirurško rješenje pametniji način liječenja jer se problem trajno korigira donjom transkonjunktivalnom ili klasičnom blefaroplastikom”, kaže dr. sc. Mladen Duduković.

Najbolje metode za svaki problem

Ako je problem samo reljefnog udubljenja, kaže dr. Duduković, obično mu se prilazi jednostavnijim pristupom, odnosno direktnom korekcijom filerima tehnikom iglom ili kanilom. Umjesto filera, može se upotrijebiti i vlastita mast u obliku nano fat graftinga. Ovisi je li i tonus donjeg kapka oslabio, preporučuje se ili klasična donja blefaroplastika s transpozicijom masnih jastučića i ekscizijom suvišne kože te lateralnom kantopeksijom koja oku vraća izazovan bademasti izgled ili mačkast pogled. Ako pak donji kapak dobro prianja oku, preporučuje se učvršćivanje kože donjeg kapka, odnosno rješavanje opuštene kože njenim učvršćivanjem Plexr Plasma tretmanom ili TCA kemijskim pilingom. Tu se računa na produkciju kolagena i učvršćivanje kože. Vrećice ispod očiju najbolje je pak tretirati kirurški.

Na pitanje kako se riješiti tamnih kolutova, naš ugledni plastični kirurg odgovara iskreno: “Iz moga kuta gledanja, vrlo teško, ako je koža stvarno promijenila boju, vrlo će se teško išta popraviti jer razlozi za to leže u dehidraciji i slabijoj vaskularizaciji. Kozmetika, pilinzi i masaže ili nano fat grafting su dugoročno dobra rješenja koja će vjerojatno postepeno popravljati boju, ali nikada ne do željene idealne boje. Nakon korekcije koža djeluje svjetlija, ali više radi korekcije reljefnog udubljenja i drugačijeg kuta loma svjetlosti, nego što se filerom ili operacijom išta moglo popraviti.

Zašto se događaju podljevi i mogu li se izbjeći?

“Vještiji liječnici će ih većinu izbjeći primjenom manje invazivnim tehnika kanilom ili iglom uz izbjegavanje krvnih žila koje se nekada jako lijepo vide. Ali hematomi i podljevi nekada su dio operacijskog ili injektivnog liječenja i teško je obećati odsustvo istih. Također, često vidim suboptimalne rezultate jer su se kirurški pacijenti tretirali drugim metodama”, objašnjava dr. Duduković i zaključuje kako kao plastični kirurg s velikim poznavanjem korekcija filerima i internacionalni trener Belotero i Radiesse proizvoda Merz kompanije izvrsno može procijeniti koji je pacijent primarno kirurški, ali i koji to nije. 

Pročitajte još i ...