Podcast: Smijemo li sami istiskivati prištiće?

U današnjem podcastu, u okviru projekta #pokazise, razgovaramo o istiskivanju prištića u vlastitom aranžmanu. Stoga smo prim. dr. sc.  Ružicu Jurakić Tončić pitali smijemo li prištiće istiskivati sami.

“Ne postoji situacija u kojoj bismo sami trebali rješavati prištiće, budući da je lice silno prokrvljen i osjetljiv dio tijela. Ako baš doista medicinski govorimo, odgovor je ne. Mehanička ekspresija komedona radi se samo onda kada ne postoji upalna lezija. Prvo treba smiriti upalu, a tek onda eventualno istiskivati”, rekla je dr. Jurakić Tončić.

Važno je obratiti se stručnjaku

Dodala je kako je komedon zapravo nakupina sebuma koja može biti otvorena i zatvorena. “To je  ono što u dermatologiji želimo rješavati. Mehaničko istiskivanje svakako ulazi u kategoriju terapije akni. Svakako se sugerira svakih 6 do 10 tjedana napraviti čišćenje lica, i to obavezno od strane stručne osobe – kozmetičarke ili medicinske sestre verzirane u medicinskoj kozmetologiji, u sterilnim uvjetima”, poručila je dr. Jurakić Tončić.

Gospođu Martinu Borko, glavnu edukatoricu brenda Dermalogica, pitali smo postoje li preparati koje možemo koristiti u raznim fazama upala.

“Ako se radi o neupalnim procesima na koži, kao što su zatvoreni ili otvoreni komedoni, često se koriste različite gline – sastojci kao što je kaolin, koji imaju apsorbirajuće svojstvo i isušuju. A ako se radi o upalnim procesima na koži, onda su tu salicilna kiselina, retinol, čak i čajevac koa prirodni antiseptik”, pojasnila je Martina Borko.

Naglasila je kako postoji razlika u terapiji ovisno o dobi pacijenta – “naravno da je koža tinejdžera drugačija od one odraslih osoba. Kod mladih, tu su masnoća, začepljenje kože, tu i tamo upalni procesi. Kod starijih, tu je, osim akni i preuranjeno starenje. Stoga se odabire kozmetika koja, osim što rješava akne, djeluje i anti-age. A Dermalogica tu ima sjajne proizvode jer je spojila salicilnu kiselinu i retinol te oni zajdno djeluju na problematiku akni, ali i djelovati na znakove starenja.

Nenajavljen i neželjen gost

No, što učiniti ako nam prištić izbije dva, tri dana prje važne situacije u kojoj moramo odlično izgleati?

“Idealno bi bilo kada bismo imali neku naznaku da će se prištić pojaviti. Ima proizvoda koji doista mogu pomoći, ali treba ih uzeti na vrijeme pa oni to sve resorbiraju. No, taj je trenutak vrlo teško pogoditi. Prevencija i korištenje adekvatne kozmetike su najvažniji za eliminaciju problema u nastanku”, poručila je Martina Borko.

Kao prvi i iznimno važan korak u rutini njege, kako za tinejdžere, tako i za osobe u odrasloj dobi, istaknula je čišćenje.

“Biratje čisač baziran na salicilnoj kiselini, mentolu, eukaliptusu i/ili čajevcu jer su to sastojci koji na kožu djeluju pročišćujuće”, rekla je Martina Borko te je preporučila proizvod Age Britht Clearing Serum iz Dermalogice koji u sebi nosi kombinaciju salicilne kiseline, nijacinamida, patentirane TT tehnologije i ekstrakata koji djeluju na mikrobiom kože.

“Kao noćnu varijantu imamo proizvod Retinol Clearing Oil, koji, osim retinola, sadrži i salicilnu kiselinu u jednoj formuli. To je noćna varijanta, budući da je retinol dosta osjetljiv na svjetlo. Za dnevnu bismo njegu preporučili kremu sa SPF-om, pogotovo ako se koriste proizvodi s retinolom”; zaključila je Martina Borko.

Cijeli podcast pogledajte ovdje:

 

Pročitajte još i ...