Našminkane i u teretani? Evo što o tome kažu dermatolozi

Jedna od većih i važnijih novogodišnjih rezolucija, uz početak dijete, uvijek je i kretanje u teretanu ili na neki drugi vid vježbanja. Iako do ljeta ima još dovoljno vremena, entuzijazam je na vrhuncu, a volja snažna.  I nakon što ste odabrali najudobnije tajice, najlaganiju brzosušeću majicu ili top, uplatili članarinu u klubu koji se nalazi iza ugla (vašeg stana ili ureda, svejedno), opremili se ručnikom, bočicom s vodom i gumicom za kosu – spremne ste! Ili skoro spremne. Jer, i u teretani želite izgledati lijepo pa prije izlaska iz kuće ipak nanosite nešto make-upa: tek malo pudera da ujednačte ten, mrvicu rumenila i naravno, vodootpornu maskaru. No, je li to doista potrebno? Ili bolje, je li to dobro za vašu kožu?

Puder i znoj nisu par iz snova

Ono što je sigurno, a po to na trening i idete -jest da ćete se dobro oznojiti. Najvećim dijelom po tijelu, ali svakako i po glavi i licu. I tu sad nastaje problem ako na licu imate puder.

Ako o tome porazgovarate s prijateljicama, a naročito s muškim prijateljima, sasvim će se sigurno pojaviti pitanje: pa tko uopće ide u teretanu našminkan? No, kao što i sami možete utvrditi brzinskim testom pri sljedećem odlasku na trening –  većina žena! Dobro, možda osim onih koje termine za vježbanje biraju ranom zorom, prije posla pa se na traku penju direktno iz kreveta, a šminkaju se nakon treninga i tuširanja, pred ogledalom u svlačionici.

Sve mi ostale uglavnom vježbamo s full make-upom, budući da smo sretne ako vježbanje uspijemo ugurati između posla, dječje školske priredbe i poslovne večere, a šminku koja se nakon vježbanja prilično razlila, stignemo tek malo ‘pokrpati’.

Naravno, postoji i još jedna skupina našminkanih vježbačica – to su dame koje bez make-upa ne izlaze (doslovno) ni baciti smeće pa im je i posjet teretani nezamisliv bez full make-upa. U svakom slučaju, već je i laiku jasno da nekoliko slojeva make-upa plus znoj i zagrijana koža plus nečistoće koje se tu lijepe kao lude, ne može biti dobro za kožu.

Začepljene pore i prištići

Jer, prosječna ženska dnevna make-up rutina obično obuhvaća podlogu, puder, korektor (možda i highlighter) zatim maskaru, olovku za oči, ruž i rumenilo. Ako samo logički razmislimo o svim tim preparatima koje smo nanijeli te u jednadžbu dodamo zagrijavanje i znojenje tijela i lica, jasno je da rezultat ne može biti dobar.

Stoga smo za komentar, ali i za savjet oko nošenja make-upa u teretani zamolili uglednu zagrebačku dermatologinju dr. sc. Željanu Bolanču.  Ona nam je odmah skrenula pozornost na činjenicu da znoj i povećana temperatura uzrokovana vježbanjem mogu dovesti do otvorenih pora koje će čestice make-upa vrlo brzo začepiti.

“Zlatno pravilo glasi da na vježbanje treba dolaziti bez šminke jer znojenje do kojega dolazi prilikom vježbanja prvenstveno mijenja pH kože i potiče se rad žlijezda lojnica. Zato nije rijetkost da na licima profesionalnih sportašica, ali i sportaša, često viđamo prištiće pa i akne. S druge strane, kombinacijom pudera i znoja nastaje nepoželjna mješavina koja će dodatno začepiti žlijezde lojnice i uzrokovati nastanak prištića i neujednačenost tena”, pojasnila je dr. Bolanča.
Osim toga, vaš se ten zbog odlaska u teretanu sa šminkom ili bez nje, može pogoršati i iz drugih razloga. Tijekom vježbanja vaše lice, htjeli vi to ili ne, dolazi u kontakt s prostirkama, dodirujete ga rukama koje su prije toga držale ručke bicikla ili utega te je ono dodatno izloženo bakterijama. Šminka tu nikako neće pomoći, pogotovo jer koža ne diše, a činjenica da tijekom jednosatnog vježbanja lice dotaknemo u prosjeku nekoliko desetaka puta, nikako ne ide u prilog.

Temeljito čišćenje i zaštita kožne barijere

“Nakon treninga bilo bi idealno barem temeljito umiti lice kako bi se uklonili znoj i ostaci otopljenog make-upa, a svakako preporučam upotrebu nekog čistača, osobito ako je osoba sklona aknama. Nakon umivanja, trebalo bi nanijeti kremu za zaštitu kožne barijere, pomogućnosti onu koja u svojoj formulaciji sadrži ceramide”, savjetuje dr. Željana Bolanča.

Ako ste s vremenom i same shvatile koje sve neželjene učinke može imati puder u teretani i koristite tek lagani sloj vodootporne maskare na trepavicama, prilikom njihovog odabira, pripazite da sadrže vitamin E, ceramide i kolagen. One neće isušiti trepavice i neće ih učiniti oštrima te će one ostati na svom mjestu.

Svom gym make-upu koji to nije možete i bez straha dodati lagano obojani balzam za usne koji će ih nahraniti i dati im vlagu. I ne zaboravite, ako se odlučite za vježbanje na otvorenom, nanesite na cijelo lice kremicu sa zaštitnim faktorom gelaste strukture.

Pročitajte još i ...