Potvrdilo istraživanje – precizni probiotici budućnost su zdrave i čiste kože

U idealnom scenariju, u romantičnome pismu upućenom svojoj koži napisali bismo: “Draga kožo, hvala ti što si tako savršena i nikada ne reagiraš crvenilom i bubuljicama…” U stvarnosti, gotovo da nema osobe koja u jednom trenutku u životu nije muku mučila s prištićima ili miteserima. I nije stvar samo u tim upalnim procesima na koži, nego i u psihološkim posljedicama. Jer lice je naša osobna iskaznica, prva poruka koju odašiljemo drugima. 

Estetski i emocionalni problem

Jeste li znali da se gotovo 85% tinejdžera bori s problemom akni? Najnovija istraživanja govore kako je stopa akni među adolescentima porasla 48% u posljednja tri desetljeća: već blaži oblik akni zahvaća čak 95% dječaka i 83% djevojčica u dobi od 16 godina, a prema nekim studijama i 100%. Ovdje, kao što smo već rekli, nije riječ samo o estetskom problemu, nego i o emocionalnim posljedicama koje mogu narušiti kvalitetu života – od manjka samopouzdanja, socijalnog povlačenja do anksioznosti i depresije. 

Osobe čija je koža masna, točnije sklona proizvodnji pretjerane količine sebuma, naučile su da takav tip kože nosi neke druge specifične probleme. Velika količina sebuma automatski proširuje pore nakupljajući se u njima, a predstavlja i plodno tlo za rast bakterija, što dovodi do nastanka komedona, upaljenih akni i infekcija na koži. Akne su zapravo reakcija na iritaciju i normalna je funkcija tijela obrana od bakterija i infekcija. 

Hormoni, hrana bogata ugljikohidratima i aditivima te stres glavni su okidači razvoja akni. Također, u posljednje se vrijeme u vezu s aknama dovodi i hormon inzulin. Učestala konzumacija mlijeka i drugih namirnica bogatih ugljikohidratima koje brzo podižu koncentraciju glukoze u krvi (visoki glikemijski indeks) vodi stanju inzulinske neosjetljivosti. Stoga dermatolozi pacijentima s aknama s razlogom preporučuju promjenu prehrane. No, često ni to nije dovoljno.

U posljednje vrijeme sve češće možemo čuti kako ukupno zdravlje organizma, pa i zdravlje kože, leži u crijevima. Ako su naša crijeva zdrava, bit ćemo zdravi i mi, a to će se, slažu se stručnjaci, reflektirati i itekako vidjeti i na našoj koži. Jedan od pojmova kojega također sve češće susrećemo jest mikrobiom, a on podrazumijeva sve mikroorganizme, odnosno bakterije – i dobre i loše – koje normalno žive na i u ljudskom organizmu. 

Za zdravlje i dobrobit organizma važno je i potrebno da je mikrobiom u balansu. Neuravnotežen crijevni mikrobiom potiče upalni odgovor koji će pojačati i upalne procese kože, primjerice akne. Srećom, nedostatak dobrih bakterija unutar crijevnog mikrobioma možemo nadomjestiti suplementacijom. Skin Clear Biome™ prvi je dodatak prehrani u Hrvatskoj s dobrim bakterijama koji djeluje na akne. 

Riječ je o proizvodu koji je na ovogodišnjem Estetica Premium natječaju osvojio dva priznanja i zasluženo proglašen najboljim prema izboru i nutricionista i dermatologa. Ovaj revolucionarni suplement sada je tema znanstvene studije Centra za crijevni mikrobiom, čiji je osnivač liječnik i doktorand biotehnologije dr. Andrija Karačić.

Dr. Andrija Karačić, osnivač Centra za crijevni mikrobiom

“U suradnji sa stručnim timom i dermatologinjom dr. Željanom Bolančom, koncipirali smo znanstvenu studiju u kojoj će se pratiti utjecaj primjene specifične formulacije Skin Clear Biome™ na koži sklonoj aknama pacijentica uključenih u studiju. Kako bi rezultati studije bili što mjerljiviji, bilo je potrebno jasno definirati kriterije. Nakon pomne selekcije istraživanje je započeto na četiri ispitanice. Analiza crijevnog mikrobioma omogućit će nam vrlo precizno detektiranje kako i u kojoj mjeri dobre bakterije djeluju na crijevni mikrobiom i crijevnu barijeru”, objašnjava dr. Karačić.

Jedva čekamo rezultate studije, a da će biti izvrsni, ne sumnjamo jer iza Skin Clear Biome™ formule stoji vrhunski znanstveni tim britanskog laboratorija Advanced Nutrition Programme, koji je, na temelju istraživanja kožnih problema i njihovih uzročnika, spojio četiri jedinstvena bakterijska soja s pet milijardi bakterijskih kultura koje uravnotežuju mikrobiom crijeva i kože i bore se protiv uzročnika akni. Ova patentirana kombinacija upotpunjena je cinkom koji smiruje upalu, uravnotežuje lučenje sebuma i pročišćava ten. 

Pročitajte još i ...