Kako zapravo nadomjestiti kolagen?

Iako je mudrost koju donose godine ono čemu se svi veselimo (ili barem tako kažu), promjene na koži su nešto manje poželjne. Pritom ponekad zaboravljamo kako tajna lijepe i mladolike kože nije samo na njezinoj površini, a niti samo u proizvodima koje na nju nanosimo. Za cjelovitu strategiju, važno je razumjeti što se zapravo događa s kožom dok brojimo godine?

Starenje vs. kolagen

U 20-ima, koža je poput elastičnog ovratnika – glatka, čvrsta i blistava. To je zato što je razina kolagena na vrhuncu. Tijelo proizvodi kolagen kao da ne postoji sutra, održavajući kožu zategnutom i otpornom na izvanjske utjecaje. Bore? Ma kakve bore! Dolaskom 30-ih, proizvodnja kolagena počinje usporavati. Primijetit ćete prve fine linije i manje bore, osobito oko očiju i usta. Koža može postati manje elastična i blistava. Ali ne brinite, to su samo male promjene, gotovo neprimjetne.

U 40-ima i 50-ima, pad sinteze kolagena postaje značajniji. Koža gubi elastičnost i čvrstoću, a bore postaju izraženije. Također, koža postaje tanja i suša jer gubi sposobnost zadržavanja vlage. To je vrijeme kada mnogi počinju tražiti načine povećanja razine kolagena.

Što je zapravo kolagen?

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom tijelu i čini oko 30 % ukupnih proteina. On je glavna komponenta vezivnog tkiva, pruža strukturalnu podršku koži, kostima, mišićima i ligamentima. U koži, formira mrežu koja pruža potporu, čvrstoću i elastičnost. Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena se smanjuje, što dovodi do gubitka elastičnosti, pojave bora i opuštanja kože. Taj proces je dodatno ubrzan izlaganjem UV zračenju, zagađenju i pušenju.

S obzirom na smanjenje prirodne proizvodnje kolagena s godinama, važno je nadoknaditi taj gubitak i održati što dulje mladolikost i čvrstoću kože. Uravnotežena prehrana bogata proteinima može pomoći u tomr. Hrana bogata aminokiselinama poput glicina i prolina, koje su gradivni blokovi kolagena, uključuje meso, ribe, jaja i mliječne proizvode. Voće i povrće bogato vitaminom C, poput agruma, jagoda i paprike, također pomaže jer vitamin C igra ključnu ulogu u sintezi kolagena.

Na tržištu postoji mnoštvo topikalnih proizvoda koji obećavaju poboljšanje proizvodnje kolagena. Kreme i serumi koji sadrže retinoide, vitamin C i peptidi potaknut će sintezu kolagena i smanjiti znakove starenja. Također, estetski tretmani poput microneedlinga, laserske terapije i kemijskih pilinga mogu stimulirati proizvodnju kolagena. Ovi tretmani djeluju oštećujući kožu kontrolirano, što potiče prirodni proces zacjeljivanja i proizvodnju novog kolagena.

Posljednjih godina, suplementi kolagena su izuzetno popularni. Dostupni su u obliku praha, kapsula i tekućina, a neki od najboljih su na popisu nominiranih u Estetica Premium Product 2024 natječaju. U kategoriji Najbolji suplement s kolagenom testira ih stručni žiri sastavljen od renomiranih hrvatskih dermatologinja i nutricionista. OVDJE pogledajte sve kategorije i nominirane proizvode u ovogodišnjem Estetica Premium Product natječaju.

Linerase Collagen Daily

Linerase Collagen Daily ima formulaciju Peptan® hidroliziranog kolagena koja potiče ljepotu kože i sprječava starenje kože. Kada se konzumiraju, bioaktivni peptidi kolagena imaju dvostruko djelovanje.

S jedne strane, slobodne aminokiseline pomažu u formiranju kolagenih vlakana, djelujući kao supstrat, dok s druge strane, mali peptidi potiču proliferaciju fibroblasta te se posljedično tome povećava i proizvodnja hijaluronske kiseline, kolagena i elastina. Uporaba ne može biti jednostavnija – uzmite jednu vrećicu Linerase Collagena dnevno, najbolje za doručak, otopljenu u velikoj čaši vode.

Novelius Medical Hydrocollagen

Novelius Medical kolagen klinički dokazano poboljšava hidriranost, glatkoću i elastičnost, poboljšava čvrstoću kose te sprječava nastanak dubokih bora. Sadrži kolagenske peptide najvišeg razreda kvalitete od svih peptida, koji stimuliraju fibroblaste na tvorbu novog kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u tijelu. Za peptide u hidrokolagenu karakteristično je da se u želucu minimalno razgrađuju i da se gotovo u cijelosti, čak 98 %, apsorbiraju u krvotok, a od tamo u ciljana tkiva u kojima je prisutan nedostatak kolagena (crijeva, mišići, kosti, zglobovi, žile, koža, kosa, nokti, oči…).

Novelius Medical kolagen je obogaćen optimalnim omjerom aminokiselina koje su ključni građevni elementi svih tipova kolagena u tijelu. Odlikuje ga apsorpcija od čak 98 %. Štiti zglobove, kosti i hrskavicu te održava elastičnost žila. Važno je naglasiti kako ne sadržava šećer, umjetna sladila, emulgatore, konzervanse ili bilo kakve druge umjetne dodatke. Ne sadržava čak ni vitamine ili druge tvari koje bi mogle utjecati na, primjerice, rast noktiju ili kose, što znači da su svi pozitivni učinci isključivo posljedica tvorbe novog kolagena u tijelu.

Pročitajte još i ...