Dekolte može biti teret: što kada je “košarica” ipak prevelika?

Prema istraživanju, koje je provedeno u 40 svjetskih zemalja, a obuhvaćalo je i Hrvatsku, većina žena želi veće grudi. U Hrvatskoj, više od pola njih nije zadovoljno ili oblikom ili simetrijom ili pak veličinom poprsja. Pritom, rijetko govorimo o problemu prevelikih dojki, koje mogu izazvati ne samo emocionalne nego i brojne zdravstvene tegobe. Među poznatim osobama kojima su “prevelike košarice” stvarale problem te su se konačno odlučile i na kirurško smanjivanje grudi su Ariel Winter, Drew Barrymore, Roseanne Bar, Queen Latifah, Patricia Heaton, Jennifer Connelly.

Poteškoće nisu samo fizičke prirode

Žene s prevelikim grudima imaju ne samo zdravstvenih, već i socijalno-psiholoških poteškoća. Zbog velike težine stradaju im vratni i srednji dio kralježnice, osjećaju glavobolje i bolove u vratu i leđima, otežano im je kretanje i bavljenje sportom, muče ih upale kože ispod dojki i često imaju poremećaj držanja… Osim toga, teško im je naći odgovarajuće grudnjake i adekvatnu odjeću.

Estetsko-rekonstrukcijski zahvat smanjivanja dojki najčešće se radi iz funkcionalnih razloga kao što su bolovi u vratu, glavobolje, bol u leđima, otežano kretanje i bavljenje sportom, no sve su češći i psihološki razlozi poput narušenog samopouzdanja.

Victoria's Secret has posted a photo on Twitter with the following remarks: Besties. Babes. Body By Victoria. Twitter, 2015-09-17 18:08:09. Photo supplied by insight media. Service fee applies. This is a private photo posted on social networks and supplied by this Agency. This Agency does not claim any ownership including but not limited to copyright or license in the attached material. Fees charged by this Agency are for Agency's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of copyright or license in the material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold this Agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against this Agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 259049232, License: Rights-managed, Restrictions: Photo supplied by insight media. For editorial use only. Single rate handling fee required., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Fizički simptomi javljaju se zbog stalnog nošenja tereta izazvanog veličinom dojki, a osim problema s kralježnicom – žene se vrlo često žale i na rane, iritacije i oštećenja kože na mjestima na kojima se naramenice grudnjaka urezuju u kožu. 

O operaciji smanjenja grudi ili redukcijskoj mamoplastici, operativnom zahvatu kojim se uklanja veća količina tkiva u grudima, razgovarali smo s mr.sc. Bojanom Ignatovskim iz Poliklinike Arcadia, specijalistom opće kirurgije i subspecijalistom plastično-rekonstruktivne kirurgije, iza kojeg je nekoliko desetljeća iskustva.

mr.sc. Bojan Ignatovski

Jeste li se susreli sa slučajevima u kojima se žene koje muči taj problem osjećaju stigmatiziranima, predmetom različitih psihičkih “zlostavljanja”?

“Dok su mlade, žene su nerijetko stigmatizirane, što dovodi do toga da se osjećaju nesigurno, izoliraju se i izbjegavaju druženje s vršnjacima. Ponekad reakcije okoline zaista prerastu u psihičko zlostavljanje. S godinama pak počinju prevladavati zdravstvene poteškoće kao što su bolovi u vratu, glavobolje, bol u leđima, otežano kretanje…”

Kako rješavate taj problem, surađujete li sa psiholozima prilikom konzultacija?

“Prije nego što se odluče za redukcijsku mamoplastiku, uglavnom su već razgovarale sa psiholozima, nerijetko već i u srednjoj školi. Ako nisu, a postoji potreba, uputimo ih izvrsnoj psihologinji u našoj poliklinici. No, često imamo pacijentice kojima je ortoped preporučio zahvat redukcije dojki zbog komplikacija koje je izazvala težina dojki.”

Iz arhive Poliklinike Arcadia

Koji je prvi korak prije zahvata?

“Smanjivanju dojki uvijek prethodi konzultacijski pregled, tijekom kojega upoznamo pacijenticu u procedurom i upozorimo je na ožiljke koji ostaju nakon operacije. Ožiljci su smješteni oko areole (tamno područje kože oko bradavice), vertikalno prema brazdi dojke te u brazdi dojke.”

Koje sve fizičke tegobe mogu biti posljedica prevelikih grudi?

“Najveći problem je težina. Te žene trajno nose grudi od 1500 grama, pa i više, što dovodi do savijanja vratne i grudne kralježnice, što izaziva stalne bolove i pogrbljenost. Kasnije, ako se to stanje zanemari, dolazi do pritiska na izlazišta živaca i posljedične slabosti te trnjenja u području ruku i ramena. Također, teško je održavati higijenu, koža ispod dojki je stalno vlažna i crvena, a dolazi i do čestih upala, najčešće gljivičnih.”

Koliko traje zahvat i kakav je postoperativni oporavak?

“Ovaj zahvat jedan je od najzahtjevnijih u estetskoj i plastično-rekonstrukcijskoj kirurgiji. Iako su tehnike jasno definirane, zbog puno varijanti nije se lako odlučiti koji je najbolji pristup i koju tehniku primijeniti. To i je najvažniji zadatak za plastičnog kirurga.

Najveći izazov je kako dovoljno reducirati veličinu dojki i pritom očuvati bradavice i njihovu funkciju. Tu nastaje najčešći problem kod mladih ili neiskusnih kirurga koji neoprezno mogu dovesti do poremećaja krvne opskrbe bradavice i posljedično dolazi do nekroze i propadanja tkiva bradavice. Sljedeći izazov jest koliko smanjiti dojke i kako postići simetriju i lijep izgled nakon operacije. Zahvat obično traje oko 3 sata, rani oporavak oko 2 tjedna, a do punog oporavka treba proći 3 mjeseca.”

Iz arhive Poliklinike Arcadia

Kako procijenite koja je optimalna težina grudi za pojedinu građu tijela?

“Prije svega, uvijek se pita ženu što ona želi i očekuje. Neke žele drastično smanjiti dojke, neke zadržati određeni volumen… Uglavnom žele normalnu veličinu koja će biti u skladu s njihovim tijelom. No, postoje određeni parametri prema kojima se pristupa prilikom izvođenja ove operacije i koje je potrebno poštivati i s kojima se prije operacije svaka žena upozna.”

Uz smanjenje se obično izvodi i podizanje grudi – recite nam nešto o tome.

“Podizanje grudi se izvodi kod žena kojima su nakon dojenja ili gubitka kilograma dojke prazne i spuštene . U takvim slučajevima, podižu se bradavice i cijele dojke, odstranjuje se višak kože, s ili bez redukcije veličine. I ovdje se mora paziti na to da bradavice ostanu opskrbljene krvnim žilama koje će ih hraniti.”

Iz arhive Poliklinike Arcadia

Što je s ožiljkom nakon redukcijske mamoplastike?

“Ožiljak može biti problem ako nastane takozvani hipertrofični ožiljak. No kirurg treba učiniti sve da do toga ne dođe koristeći se tehnikama svojstvenim plastičnoj kirurgiji. Ožiljak je neizbježan, ali s godinama blijedi i minimalno je vidljiv.”

Koji je rez bolji – vertikalni ili horizontalni i zašto?

“Rez ovisi o tome radi li se o velikim dojkama ili praznim spuštenim dojkama. Kod velikih dojki koristi se najčešće rez u vidu obrnutog “T”, a kod spuštenih najčešće vertikalni. Zašto? Ako su dojke velike, potrebno je izvaditi veću količinu tkiva kako bismo dobili željenu veličinu. Ostala bi prevelika količina kože postranično i zato je poželjan rez u vidu obrnutog “T”. Kod podizanja dojki, odstranjuje se samo višak kože, bradavica se opskrbljuje pomoću peteljki i dojke se podižu.”

Imate li slučajeve da žene nakon poroda smanjuju i podižu grudi?

“Naravno, žene obično nakon poroda i dojenja vide promjene na dojkama koje su bitno drugačijeg izgleda od prijašnjeg stanja. Najčešće su dojke prazne i spuštene. Velike dojke najčešće su genetske naravi, a nakon poroda su još i spuštenije. Preporučujem da svakako prođe period dojenja i da se ne odlučuju na zahvat smanjivanja ili podizanja ako imaju namjeru ponovno rađati.”

Pročitajte još i ...