Skincare rutina – kojim redom se nanose proizvodi?

Rutine njege kože kao da svakim danom postaju sve složenije i elaboriranije. Drugim riječima, uključuju sve više proizvoda pa nije rijetkost da tako posložene stvari stvore određenu dozu zbunjenosti. Što treba nanijeti prvo? Koji aktivni sastojci nikako ne idu zajedno? Nanosimo li prvo serum ili ulje za lice? Kremu za područje oko očiju ili onu za njegu lica? Kako osmisliti dnevnu, a kako noćnu rutinu? U nastavku donosimo odgovore uz koje ćete se, nadamo se, uspjeti na jednostavan i brz način organizirati, bez suvišnih kako i zašto.

1. Odstranjivač make-upa

Prvi korak skincarea sastoji se uvijek i zauvijek u uklanjanju svih vrsta šminke. Možete se odlučiti za uljni skidač, mlijeko, micelarnu vodu ili pjenušavi odstranjivač koji se koristi s vodom. U jutarnjoj rutini ovaj korak možete preskočiti, a ako ste fan dvostrukog čišćenja, birajte neki od uljnih čistača za dubinsko čišćenje.

Za ljetne dane preporučamo micelarnu vodu jer će vas, osim što će ukloniti ostatke make-upa i nečistoće, odlično osvježiti i pripremiti lice za daljnju njegu.

 

Lierac L’Eau Micellaire

ordine-applicazione-skincare-38

2. Pjenušavi čistač

Nakon što ste uklonili make-up, potrebno je nastaviti njegu dubinskim čišćenjem kože, uklanjanjući sve tragove nečistoća. Za to će najbolji biti pjenušavi čistač koji je posve nježan i neće iritirati kožu. Veliki trend trenutno su kruti pjenušavi čistači – praktični i eco-friendly, a možte ih potrošiti do samog kraja. Naravno, sam proces čišćenja možete unaprijediti i nekim od soničnih uređaja – vaša će vam koža biti zahvalna.

Caudalie Vinoclean Mousse Netoyante

3. Eksfolijacija

Ovdje imate dvije mogućnosti: mehanički peeling ili enzimski eksfolijatori koje možete koristiti jednom do triput tjedno. Ako se odlučite za peeling na bazi AHA kiselina, koristite ga isključivo navečer i pripazite na aktivne sastojke koje ćete nakon njega nanijeti.

Sisley Masque Exfoliant Enzymatique

4. Tonik

Tonik koristimo kako bismo koži vratili ravnotežu i povratili pravu razinu pH. Birajte ga prema tipu kože – umirujući i hidratantan ili pročišćavajući koji će smanjiti pore. Trenutno su jako u trendu tonici koji koži daruju onaj toliko željeni glow – isprobajte i njih!

Dr. Barbara Sturm Balancing Toner

5. Večernja njega: AHA i BHA kiseline

Proizvodi s kiselinama koriste se isključivo na čistu i suhu kožu. Možete birati one s AHA kiselinama, poput glikolične ili mliječne kiseline ili pak one koji sadrže BHA kiseline, poput salicilne kiseline. Kiseline će ukloniti mrtve stanice kože, zagladit će ten, smanjiti hiperpigmentacije i sitne linije. Najbolje ih je koristiti navečer, budući da nisu najbolje prijateljice sa suncem. Iduće jutro svakako nanesite kremu s visokim SPF-om.

6. Vitamin C

Vitamin C ima jako antioksidativno djelovanje, posvjetljava kožu i zaglađuje ju. Proizvode s vitaminom C možete koristiti koliko i kada god želite – od jutra do večeri, ali pripazite da ih ne spajate s retinolom ili retinoidima kako biste smanjili rizik od iritacija.

Novexpert booster serum s vitaminom C

 

7. Retinol i retionoidi

Proizvodi na bazi retinola ili retinoida (derivati vitamina A) vrlo su učinkoviti u borbi protiv starenja kože i pomažu joj u obnavljanju. Osim toga, posvjetljuju kožu i minimiziraju mrljice. No, treba ih koristiti pažljivo, najbolje nakon konzultacije s dermatologom. Preporuka je koristiti ih navečer i ne spajati ih s drugim aktivnim sastojcima. Iduće jutro svakako nanesite kremu s visokim SPF-om.

A313

 

Pročitajte još i ...