Wellness trendovi koji će obilježiti ovu godinu

Wellness industrija u proteklih nekoliko godina bilježi pravi procvat. Tako početkom svake godine s posebnim zanimanjem očekujemo najnovije trendove, baš kao i kada je riječ o modi ili beauty industriji. I dok je prošle godine cijeli svijet ludovao sa Wim Hof metodom i ledenim kupkama, a fokus je bio na kvaliteti sna, ove godine čini se da su ključni pojmovi longevity slow living. Tome svakako valja pridodati i zravu prehranu te općenito holistički pristup wellbeingu.

U nastavku vam otkrivamo nekoliko ključnih trendova koji će nas pratiti u 2024.

Život poput onoga u Plavim zonama

Vjerujemo da danas gotovo da i nema osobe koja nije čula za Plave zone. Riječ je o dijelovima svijeta u kojima živi najveći broj stogodišnjaka i gdje su kronične bolesti gotovo nepostojeće. Kako tvrde stručnjaci, postoji čitav niz razloga zbog kojih stanovnici tih područja tako kvalitetno žive (i stare), a oni svakako uključuju životni stil i specifičnu prehranu.

Tu se njeguju društveni odnosi, duhovnost je prisutna u životu ljudi, a oni se svakodnevno i puno kreću te su fizički aktivni. Odavno su shvatili i povezanost između mozga i crijeva pa jedu sezonsku, cjelovitu i lokalno proizvedenu hranu i to u umjerenim količinama i minimalno termički obrađenu.

Cilj: izravnati krivulju šećera u krvi

Veliki hit prošle godine bila je francuska biokemičarka Jesse Inchauspe, poznatija i kao Glucose Goddess koja nas je sve natjerala da pazimo na šećer u krvi. Sa svojom knjigom Glukozna revolucija doslovno je osvojila svijet te nam na najjednostavniji mogući način predstavila jednostavne i lako primjenjive ‘trikove’ uz pomoć kojih krivulju šećera u krvi možemo držati pod nadzorom.

Jessie Inchauspe

Naime, suvremeni život i način prehrane može nam učiniti veliku štetu po ovom pitanju – od kontinuirane gladi, skokova šećera, nakupljanja masti u području trbuha, pada enrgije i umora, promjena raspoloženja pa do raznih upalnih procesa pa i kožnih problema.

Ljepota dokolice

Živimo u nevjerojatno ubrzanom ritmu, a pritom smo doslovno bombardirani informacijama i najrazličitijim podražajima. Sve se to itekako odražava na naše duhovno i fizičko stanje, a vrlo opipljiva posljedica je stres. Stoga bi nam wellness trend koji stiže iz Italije mogao biti od velike pomoći. Dolazi pod slikovitim imenom Dolce far niente, a podrazumijeva zdravu i konstruktivnu dokolicu, ravnotežu između posla i privatnog života te puno vremena za sebe.

Njegovanje društvenih odnosa

Kao što možemo učiti od stanovnika Plavih zona, druženje s prijateljima i članovima društvene zajednice u kojoj živimo, jedan su od temelja dugovječnosti. Osjećaj pripadnosti grupi ili određenom krugu, biti njezin dio i sudjelovati u njezinim aktivnostima silno je ljekovito. Ovaj obrazac odlično funkcionira i kada je riječ o fizičkoj aktivnosti, odnosno sportovima. Kao što znamo, u društvu je sve lakše pa vam možda i druženje pomogne u redovitom vježbanju!

Oporavak i prevencija

Holistički pristup zdravlju i dobrobiti obuhvaća i fizičko i duhovno blagostanje. Jedno bez drugog naprosto ne ide i mora se odnositi na sve aspekte života. Regeneracija i prevencija, mir i odmor jednako su važni kao i fizička aktivnost i kretanje. Stoga veliko da redovitim sistematskim pregledima, ali i ritualima i tretmanima koji će nas opustiti pa i razmaziti.

Masaže, meditacija, terapija glazbom, duge šetnje – sve je dobrodošlo. Pritom, mobitele i ostale ekrane ostavite na pristojnoj udaljenosti za potpuni učinak.

 

Pročitajte još i ...