Ima li lijeka za proširene pore?

Kada razmišljamo o zdravoj i lijepoj koži lica, prvo na što pomislimo je izostanak akni, bora i hiperpigmentacija. Odmah potom, na listi želja je dobar tonus i blistavost. No, postoji još jedna velika i važna želja koju često zaboravljamo spomenuti – izostanak proširenih pora.

One, naravno, nisu medicinski problem, ali zbog te činjenice ne smetaju nas ništa manje. Obično se pojavljuju kod osoba s masnom kožom, ali ni ostali tipovi kože nisu imuni na njih. Ono što najviše smeta vlasnice proširenih pora jest to da, ma kako kvalitetan make-up koristile i ma kako vješte u njegovu nanošenju bile, savršen ten će teško postići.

Zašto pore postaju proširene?

Pore nisu ništa drugo do završetaka kanalića lojnih žlijezda – mjesta na kojima oni izlaze na površinu. Zašto su kod nekih žena one uske, čiste i ne stvaraju nikakve probleme, dok je kod nekih drugih situacija posve oprečna? I još važnije pitanje – imali lijeka proširenim porama, odnosno, mogu li se one smanjiti?

Prema mišljenju stručnjaka, kod osoba čija je koža prirodno masnija, dolazi do pretjeranog rada lojnih žlijezda, što također utječe na proširivanje pora, a ako se one pak začepe, na njima se vrlo brzo mogu razviti miteseri pa i akne.

No, višak sebuma nije jedini uzrok proširenih pora. One mogu nastati i zbog smanjene elastičnosti kože oko pore, ali i povećanog volumena folikula dlake. Tu su i hormonalne promjene i disbalansi, a poznato je da i nepravilna njega kože može itekako doprinijeti ovoj neželjenoj pojavi. Nikako ne treba zanemariti ni genetiku, jer su, vjerovali ili ne, i proširene pore nešto što možemo naslijediti od predaka.

S.O.S. za pore

Jedan od najpopularnijih tretmana kada je koži potrebna regeneracija svakako je mezoterapija. Ona podrazumijeva ubrizgavanje u kožu koktela hijaluronske kiseline, vitamina, minerala i antioksidansa stabiliziranih za injiciranje u kožu, što podiže kvalitetu i tonus kože te povećava njezinu elastičnost. Uz odgovarajuće sastojke obnavlja se tkivo, a to svakako djeluje i na izgled pora koje se sužavaju i postaju manje vidljive.

Druga vrlo učinkovita metoda je kemijski piling, koji će rastopiti mrtve stanice i smanjiti njihovo taloženje u porama, a tako će doći i do bitnog sužavanja pora. Kemijskim pilingom odstranjuje se površinski sloj, kako bi koža zablistala sasvim novim sjajem. A kako bi se postigao savršeno gladak ten i poboljšali mikroreljefi kože, prijeko je potrebno stimulirati i hraniti njezine gornje slojeve. Ovakva eksfolijacija ima povoljan učinak na poticanje prirodne regeneracije kože, što je najvidljivije na licu koje je bilo izloženo nepovoljnim utjecajima okoliša, poput snažnog sunca i vjetra.

Uklanjanje mrtvih stanica i nečistoća duboko iz pora, omogućit će koži da prodiše, a s obzirom na to da peeling utječe i na sintezu kolagena i hijaluronske kiseline, dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja strukture dermisa, što znatno djeluje na ukupan izgled kože.

Sitne iglice na zadatku

Kada razmišljamo o najučinkovitijim tretmanima pomlađivanja i oporavka kože, dvojbe nema – microneedling je visoko na listi favorita. Naime, u tom se tretmanu fizičkim mikrooštećenjima djeluje na poticanje prirodnog kolagena, a zahvaljujući nanošenju vitaminskih koktela i seruma, njihov je utjecaj regenerirajući, ali i pomlađujući.

Postupak se izvodi uređajem koji na vrhu ima jednokratni nastavak sa snopom iglica, a kontroliranim ubodima potiče se aktivacija stanica te nastanak kolagena –  zahvaljujući unosu revitalizirajućih tvari, dolazi do vidnog poboljšanja u kvaliteti, teksturi i čvrstoči kože. Microneedling je često go-to metoda upravo za tretiranje pora, budući da se koža na kritičnim mjestima „steže“ pa se i pore vizualno smanjuju.

Pročitajte još i ...