5 stvari koje utječu na starenje grudi

Starenje je nužno, ali kojom brzinom će se odvijati, srećom, ipak je opcionalno. Brigom o sebi, kako iznutra tako izvana, moguće je djelomice usporiti taj sat vremena i produljiti mladost. Kada je riječ o licu, tu smo nekako najosjetljiviji. Znamo da previše sunca i pušenje mogu, između ostalog, pridonijeti starenju kože lica, no jeste li ikada razmišljali o tome što ubrzava starenje grudi? 

Nažalost, grudi stare zajedno s ostatkom našega tijela. S godinama, ligamenti dojke, poznati kao Cooperovi, koji pružaju podršku dojkama i pomažu im zadržati oblik, mogu se rastegnuti, što rezultira opuštenim grudima. Taj se proces naziva ptoza (grčki: “pasti”). Kada se Cooperovi ligamenti istegnu, tkivo dojke pada na donji dio dojke, a punina gornjeg dijela se smanjuje. Rezultati su ovješenost, gubitak tonusa i volumena! 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kaliforniji pokazalo je da grudi stare dvije do tri godine brže od ostatka tijela. Na slabljenje vezivnog tkiva i gubitak kolagena, što rezultira opuštenim grudima, utječu različiti čimbenici kao što su genetika, starenje, velike promjene tjelesne težine, porod, dojenje, menopauza, ali i svakodnevne životne navike. A ovo potonje moguće je promijeniti! 

Spavanje na trbuhu 

Imamo loše vijesti za sve one koji spavaju na trbuhu. Iako se možda ne čini kao veliki problem, stavljanje sve težine na grudi i pritiskanje uz madrac nekoliko sati, s vremenom ih može spljoštiti te ubrzati proces starenja. Također, spavanje na boku može poticati stvaranje okomitih crta na dekolteu, posebno kod žena koje imaju veće grudi. Stručnjaci kao najpoželjniji položaj ističu spavanje na leđima jer se u tom položaju grudi odupiru gravitaciji. Bonus: ne pritišćete ni lice, što usporava boranje. Možda ćete hrkati, ali tu žrtvu ionako podnose – drugi.

Zanemarivanje njege kože 

Koža grudi je podložna istim silama gravitacije kao i koža tijela, oštećenjima od sunca, hiperpigmentacijama, smanjenju produkcije kolagena, suhoći, borama… Osim toga, tako je lako zaboraviti njegovati ovaj dio tijela, stoga upišite u podsjetnik – svakodnevna hidratacija i SPF zaštita. Sastojci koji će vam biti dragocjeni saveznici su vitamin C koji potiče stvaranje kolagena i pomaže u prevenciji i uklanjanju pigmentacije te vitamini B3 i A (retinol) koji mogu pomoći u popravljanju oštećenja od UV zračenja.

Nenošenje grudnjaka

Vjerovali ili ne, istraživanje Sveučilišta Portsmouth pokazalo je kako se dok hodamo naše grudi kreću do 33 posto više nego kada mirujemo. Možete onda zamisliti kako je dok trčite ili intenzivno trenirate. Ukratko, grudi tijekom intenzivnih fizičkih aktivnosti trebaju potporu jer se u protivnom javljaju bolovi u leđima te oštećenja tkiva, što dovodi do pojave strija, gubitka tonusa i obješenosti grudi. Dakle, ne zaboravite grudnjak. Udoban i ugodan, naravno!

Velike oscilacije u težini 

Naše su grudi uglavnom građene od adipoznog tkiva, a količina masnoća općenito utječe na to kolika će biti njihova veličina. Kada gubimo masnoću s cijelog tijela, velika je šansa da će bar dio biti s područja prsa. Veliki gubitak tjelesne težine može rezultirati dramatičnim promjenama u ptozi kože dojke i ptozi žlijezda, kao i preranim starenjem grudi jer veličina prsnog koša pokušava “sustići” tijelo. Tu je jedini zlatni savjet: budite umjereni, gubite kilograme postupno i vježbajte tijekom toga procesa.   

Trudnoća i dojenje

Ligamenti, koji pričvršćuju grudi uz mišić i nalaze se ispod kože dojke, kroz i oko tkiva dojke (već ranije spomenuti Cooperovi ligamenti) rastežu se tijekom trudnoće zajedno s kožom. Time se povećava veličina grudi i tijelo priprema za dojenje, ali i ligamenti gube elastičnost, što uzrokuje spuštanje i opuštanje grudi. Tijekom iduće faze, dojenja, grudi postaju teže jer se aktiviraju mliječni kanalići. Ligamenti se još više rastežu. Djelomice je to moguće prevenirati nošenjem adekvatnoga grudnjaka, vježbama i njegom.

Pročitajte još i ...