Umjetnik za uklanjanje podbratka – donosimo rezultate!

U istraživanju objavljenom u časopisu “The Journal of Aesthetic and Reconstructive Surgery”, 52 % žena izjavilo je kako je podbradak loše utjecao na njihovo samopouzdanje. Ukratko, podbradak je jedan od najmrskijih neprijatelja ženske ljepote i ne možemo ga prihvatiti kao dio šarma koji dolazi s godinama, kao što to činimo s pokojom boricom. On doista negativno utječe na estetiku cijelog lica jer preizražena donja trećina narušava vizualnu ravnotežu. 

Statistički, podbradak češće muči žene, a razlog tome je različita raspodjela masti u muškom i ženskom tijelu. Naime, pripadnice nježnijeg spola u prosjeku pohranjuju 6 do 11 posto više tjelesne masnoće u odnosu na muškarce s istim stilom života i prehrambenim navikama. Kako starenjem koža gubi kolagen, njezina se elastičnost smanjuje, lice i vrat postaju sve opušteniji uzrokujući efekt opuštenog podbratka. 

Iako ga najčešće uzrokuje višak masnog tkiva, ne mora biti prouzročen debljinom – već  može biti rezultat genetike, starenja i životnog stila. Vrlo često, podbradak čak može biti rezultat fizionomije lica. S druge pak strane, pojavljuje se s godinama čak i kod ljudi koji ga u mladosti nisu imali, kao rezultat gubitka kolagena u koži.

Bez obzira na to što se u njemu nakuplja višak masnoće, gubitak kilograma i tjelovježba nisu garancija da ćemo se riješiti podbratka jer su za njega odgovorni i oslabljeni mišići, ali i opuštena koža smanjene elastičnosti. Još jedan od razloga obješenog podbratka je i često gledanje prema dolje, u računala i mobitele, jer takav položaj povećava gravitacijsku silu na području čeljusti.

Iako s godinama postajemo svjesni manje i više izraženih znakova starenja, moderni nam estetski tretmani omogućavaju odgađanje dubokih bora i opuštanja kože. No, s podbratkom je situacija ipak drugačija jer ga je vrlo teško tretirati kremama i jednostavnim vježbama o kojima često možemo čitati. 

Upravo zato, sve o tom tvrdokornom problemu doznali smo od najboljega  – dr. Duška Maletića, specijalista kirurgije i urologije, vlasnika renomirane Poliklinike Dr. Maletić u Zagrebu i Daruvaru. Zasigurno znate kako nam ovaj vrsni kirurg nije sugovornik slučajno. Naime, upravo on je zaslužan za metodu laserskog uklanjanja podbratka koja se danas koristi širom svijeta. 

Nije tajna da je vaša metoda laserskog uklanjanja podbratka i zatezanja donjeg dijela lica danas poznata širom svijeta. Kako ste došli na ideju o ovom zahvatu, kako je nastao?

  • Kada smo davne 2008. godine kupili prvi laser, oduševila me moć ove tehnologije i rezultati koji se mogu postići. Tada je bilo opisano topljenje masnog tkiva laserom, laserska lipoliza, koju sam odmah počeo primjenjivati. No želio sam uz to postići efekt zatezanja kože iznad regije na kojoj se masno tkivo topi tako da se dobije i efekt “liftinga”. Idealno mjesto za primjenu topljenja masnog tkiva i zatezanja kože bio je podbradak i donji dio lica jer je upravo ova regija ona koju je dotad bilo vrlo teško riješiti bez velikih ožiljaka i operacija. Svoje rezultate prvi put sam predstavio na Svjetskom kongresu estetske medicine u Parizu 2009. i otad popularnost ove metode konstantno raste.

Vašu Polikliniku posjećuju liječnici iz cijelog svijeta da bi vidjeli kako radite upravo ovaj zahvat. Jeste li mislili da će metoda postati toliko popularna?

  • S obzirom na to da se estetskom kirurgijom bavim već 30 godina, znao sam da je ova metoda ključno rješenje za dotad nerješiv problem. Svi žele što bolji rezultat bez velikih ožiljaka, a do ove metode to nije bilo moguće na regiji podbratka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @estetska.kirurgija.maletic

Koja je prednost ove metode u usporedbi s klasičnom liposukcijom podbratka ili liftingom vrata?

  • Klasična liposukcija podbratka samo uklanja masno tkivo, ali ostaje višak kože. Naime, kad se ukloni masno tkivo, koža na toj regiji ostaje kao prazna vreća. Samo nošenje steznika, koje se preporučuje nakon liposukcije i nekoliko tjedana, nije dovoljno da se koža adekvatno retrahira, odnosno stisne na novi željeni volumen. Lifting vrata kao posljedicu ima veliki ožiljak koji ide iza i oko uške te u vlasište, a oporavak je znatno teži. Liposukcija uklanja masno tkivo, laser topi masno tkivo, a dodatno se s Nd:YAG laserom vrši potkožni “tightening” odnosno zatezanje kože velikom energijom koju nije moguće aplicirati na kožu izvana jer bi nastalo oštećenje kože i posljedične rupe, zato radimo potkožno. Efekt se zove “endo tight” i ima rezultat “endo lifta”.

Je li zahvat bolan i koliko traje oporavak?

  • Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolan. Klijent je tijekom zahvata budan i odmah nakon njega može ići kući. Nekoliko dana nakon zahvata moguće je imati oteklinu i modrice u području donjeg dijela lica i vrata te se preporučuje samo tri dana nošenje steznika 24 sata dnevno, a nakon toga još neko vrijeme samo noću.

S obzirom na godine iskustva te brojne zahvate koje ste napravili, i samim time usrećili mnoge klijente, koliko se često odlučuju na ovakav zahvat?

  • Ovaj zahvat je izrazito popularan jer danas klijenti traže zahvate koji su što manje invazivni i daju željene rezultate i koji im omogućuju što brži povratak uobičajenim dnevnim aktivnostima.

 Postoji li osoba koja nije kandidat za ovaj zahvat?

  • Naravno, jako je bitno odrediti indikaciju za ovaj zahvat. Prije zahvata potrebna je procjena zdravstvenog stanja i, ako postoje evidentni rizici, zahvat se ne obavlja. Također, ako se radi o jako velikom višku kože na području podbratka, koji nije moguće zategnuti na ovaj način, ne radimo ovaj zahvat nego se odlučujemo za druge metode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @estetska.kirurgija.maletic

Za koliko se može vidjeti finalni rezultat?

  • Ako se radi o velikoj količini masnog tkiva u području podbratka, dio se odmah odstrani, a dio se uslijed djelovanja laserske energije otapa i nestaje tijekom narednih 3-4 mjeseca. Što se tiče zatezanja kože, rezultat je vidljiv nakon četiri mjeseca.

Moglo bi se reći da ste “svjetski ekspert” kada govorimo o uklanjanju podbratka ovom specifičnom metodom – koliko vam to imponira i koliko vam znači to što svoje znanje prenosite drugima?

  • Drago mi je da sam pridonio razvoju i unapređenju estetske kirurgije. Veličina svakoga kirurga koji se bavi edukacijom drugih je u tome da nastoji napraviti od učenika bolje kirurge od sebe. Nadam se da će moji učenici još unaprijediti ovu metodu. Ako budu trebali moju potporu i savjet, uvijek sam im na raspolaganju i oni to znaju.

Koji je za vas najljepši dio posla kojim se bavite? Vaše supruga i kći također su uspješne u svom poslu i svojim područjima medicine. Koliko je jednostavno ili komplicirano raditi kao obitelj?

  • Poseban je osjećaj vidjeti na kontroli zadovoljnog klijenta koji je puno sretniji i veseliji nakon učinjenog zahvata. Najsretniji sam kad vidim svoju kćer koja se razvila u vrsnog eksperta kad je riječ o transplantaciji kose i na to sam izrazito ponosan. U našim poliklinikama u Zagrebu i u Daruvaru svatko se bavi određenim segmentom estetske medicine jer je danas estetska medicina i kirurgija toliko široka da je nemoguće da jedna osoba bude najbolja u svemu. Naša kći se bavi transplantacijom i terapijom kose, a moja supruga se bavi laserskim neinvazivnim tretmanima, dok sam ja zadužen za estetsku kirurgiju lica i tijela. Uz nas, u našim poliklinikama rade i drugi kirurzi koji su specijalizirani za određene grane estetske medicine. Mi smo odlično organizirani i super funkcioniramo. Mislim da je odlično funkcionirati unutar obitelji i poslovno jer se sve nesuglasice vrlo brzo riješe, a i najiskreniji savjeti i kritike dolaze od najbližih, i to je ono što nas najbolje unaprjeđuje.

Pročitajte još i ...