Znate li da unutarnji stres utječe i na vašu kožu?

Sigurno ste već puno puta čuli kako je koža ogledalo zdravlja. Ona nam, svojim izgledom nepogrešivo točno prenosi stanje u našem organizmu. Kada smo dehidrirani, ona je suha i naborana, kada u organizam unesemo previše soli, ona je podbuhla i djeluje otečeno, kada tijelu manjka nutrijenata, postaje hipersenzibilna i sporije zacjeljuje.

No, jeste li znali da i stresna stanja i nakupljeni stres također mogu utjecati na kožu? Naime, tijelo, kada je izloženo stresu, ispušta hormon kortizol koji počinje djelovati na čitav niz organa pa tako i na kožu. Osim toga, stres može izazvati i pojačano opadanje kose, razne iritacije, rozaceju, psorijazu pa i ekcem.

Osobe s kroničnim kožnim problemima u stresnim razdobljima doživljavaju pogoršanje stanja, odnosno, simptomi im se pojačavaju.

Kako si pomoći?

Nakon pojave neželjenih posljedica stresa na koži, prvi impuls je pokušati ih ublažiti promjenama prehrane. S jelovnika mičemo šećere, masnu hranu i mliječne proizvode, a pojačavamo unos svježeg voća i povrća, bijele ribe te vode i biljnih čajeva. No, nažalost, balansirana prehrana nije dovoljna za drastične promjene. Potrebno je uvesti i hranjive sastojke koje ćemo stavljati na kožu te im tako omogućiti da djeluju izvana prema unutra.

Vitamini priskaču upomoć

Vitamin C izuzetno je važan za proizvodnju kolagena koji je glavni gradivni element kože, a kao dodatak u serumu ili kremi za kožu, može imati odlično djelovanje na akne, hiperpigmentacijske mrlje te na vraćanje sjaja koži. Vitamin A poznat je po tome što reducira sebum i oslobađa začepljene pore. Dodavanjem retinola, derivata vitamina A, prevenira se nastanak bora i akni, a ujedno djeluje i osvježavajuće na kožu lica jer je i zaglađuje i hidratizira.

Vitamin D nužan je za normalno funkcioniranje imuniteta, a sintetizira se preko kože, izravnim izlaganjem sunčevim zrakama. Na dermatološkoj razini vitamin D sudjeluje u sprječavanju nastanka raka kože, reducira pojavnost akni i rozaceje te sprječava opadanje kose.

Pilinzi, ali ne samo lica

Piling ili eksfolijacija važan je korak u rutini njege. Može biti mehanički, enzimski ili kemijski, a cilj mu je uvijek isti – uklanjanje mrtvih stanica kože i oslobađanje pora. Iako ih najčešće radimo na licu, odlični su za cijelo tijelo. Intenzitet je najbolje odrediti sukladno stanju i tipu kože, no bolje je biti oprezniji i ne pretjerati jer možete izazvati oštećenja kože.

H2O

Hidratacija je ključna za normalno funkcioniranje tijela i metabolizma, pa tako i za kožu. Kada ne unosimo dovoljno vode, koža se isušuje, ten postaje siv i perutav, a može doći i do nastanka akni. No, koža lica nije jedina o kojoj trebamo brinuti. Koža čitavog tijela može doživjeti neželjene promjene uslijed dehidracije. Naročito zimi, u sezoni grijanja te kada je izložena ekstremnim vanjskim uvjetima.

Stoga, brinite o svojoj koži kontinuirano, a njegu prilagođavajte godišnjem dobu, vanjskim uvjetima, ali i vlastitom emotivnom stanju jer sve to može utjecati na njezino zdravlje i stanje.

 

Pročitajte još i ...