Dr. Mislav Gjurić: Podizanje jagodica i obrva

Punoća u središnjem dijelu lica, visoke jagodice i obrve karakteristike su mladog lica, a ujedno i onaj dio koji se opušta uslijed godina. Spuštanjem obrva i gubitkom tonusa poprima se tužan i umoran izraz lica koji osobu čini starijom. Kombiniranjem različitih postupaka licu se može vratiti mladenačka svježina i vedriji izraz, a kako bi se postigao prirodan i pomlađen izgled, bez „začuđenog“ efekta i „prenapumpanih“ jagodica, nužno je prepustiti se stručnjaku koji će izabrati najbolje metode za vaše lice. To je posebice važno jer zahvati u području čela, obrva i jagodica zahtijevaju osobito iskustvo liječnika i osjećaj za estetiku.

Kombiniranje metoda za prirodan izgled

Prije svega, važno je da pacijent razumije da je prirodan izgled pomlađivanja tog područja rezultat kombiniranja više različitih postupaka jer niti jedan izolirani postupak ne može samostalno riješiti složene probleme. Bore središnjeg područja čela i između obrva najbolje uklanjamo botoxom. Kod jako izraženih, dubokih i okomitih bora iznad korijena nosa i između obrva potrebno je oštrim instrumentom prerezati potkožno tkivo, a nakon toga duboku boru ispuniti filerom ili masnim tkivom. Endoskopski lifting središnjeg dijela čela s podizanjem obrva nije preporučljiv jer je rezultat nerijetko neprirodno visok položaj cijele obrve, zbog čega dolazi do „začuđenog“ pogleda.

Woman touching face

Položaj vanjskog ruba obrve i izgled očnih kapaka ključni su u tome imaju li naše oči i lice svjež i mladenački ili pak umoran, stariji izgled. Važno je prepoznati je li problem u spuštanju obrve ili višku kože gornjeg kapka ili pak oboje. Privremeno i blago podizanje vanjskog ruba obrve postiže se botoxom, ali je za jači i trajniji učinak potrebna kirurška korekcija. Kod mlađih osoba ona se radi kroz isti rez na gornjem kapku kao kod blefaroplastike. Ako je potrebna veća korekcija zbog značajnog suviška kože i izraženih bora na vanjskim stranama očiju, onda je metoda izbora endoskopsko podizanje obrva malim rezom skrivenim u kosi sljepoočice. Na taj se način podiže obrva, ali i zateže koža dijela jagodice, tako da i bore oko očiju postaju manje vidljive. Naravno, u većini slučajeva učinak podizanja obrva poželjno je kombinirati s aplikacijom male količine botoxa ili dodavanjem volumena tkiva metodom nano- i mikrolipofillinga. Kod pacijenata koji imaju spuštene i obrve i kapke i kojima nedostaje volumen jagodica, savjetujemo prvo podizanje obrva i jagodica, a korekciju kapaka tek nakon nekoliko mjeseci, odnosno kada možemo idealno procijeniti koliki je zaista višak kože kapaka.

Masnim tkivom do pomlađenog lica

Svijest o gubitku tonusa i volumena potkožnog tkiva kao posljedice procesa starenja danas je općeprisutna i rezultirala je primjenom supstanci i tkiva koji taj proces trebaju usporiti. Kao i u svemu, i ovdje se često nekritički pretjeruje, a vidljivi rezultati su „napumpana, neprirodna“ lica. Ono što razlikuje stručnjaka od nestručnjaka, estetsko od komercijalnog, jest znanje i razumijevanje različitih tehnika primjene i razlika među preparatima. Tehnike i preparati prilagođeni su anatomskim regijama lica koje se međusobno jako razlikuju. Posve je drugačija priprema i kvaliteta masnog tkiva koje se koristi za korekciju podočnjaka od one za povećanje jagodica ili ispunjavanje nazolabijalni brazdi. Velika prednost korištenja vlastitog masnog tkiva je nepostojanje rizika reakcije na strano tkivo, prisutnost dovoljne količine „materijala“ – masnog tkiva u većine pacijenata, kao i trajnost rezultata. Lipofilling je istovremeno i lipotransfer matičnih stanica koje ne samo da popunjavaju volumen, već dovode do regeneracije i pomlađivanja tretiranog područja.

Pročitajte još i ...