Dr. Mladen Duduković: Opušteni trbuh i izražene strije

Trbuh je centralni dio tijela i kao takav jako važna estetska jedinica koja pridonosi ukupnom pojavnom dojmu. Najčešće je prvo mjesto na kojem ćemo primijetiti posljedice životnog stila i dobrih ili loših prehrambenih navika i uglavnom je mjerilo koliko smo uspješni u održavanju tjelesne težine i tonusa naše kože.

Kada govorimo o ženskoj ljepoti, naravno da je idealan ravan i zategnut trbuh s manjim vertikalno orijentiranim pupkom. Kada tome dodamo poželjno uzak struk, naglašene grudi i bokove, dobivamo savršene konture trupa. Oni koji ih imaju, itekako su se za to pomučili ili su jednostavno bili sretniji od drugih kod podjele gena koju ovdje tako često spominjemo.

Heidi Klum Intimates

Svi znamo da zbog prekomjernog unosa hrane uz nedovoljnu fizičku aktivnost dolazi do debljanja i promjena tjelesnih proporcija te gomilanja masnih naslaga na cijelom tijelu, a ponajviše na trbuhu, čime se rasteže koža koja nakon nekog vremena više ne može kompenzirati volumno opterećenje te može doći do njenog pucanja, odnosno do pojave neželjenih strija. Osim naglim debljanjem i naglim mršavljenjem, strije često nastaju kao posljedica trudnoća, osobito višeplodnih, kada su trbušna stijenka i koža jače rastegnuti tijekom zadnjeg tromjesečja. U kojoj će se mjeri trbuh nakon poroda oporaviti i povratiti svoj prijašnji izgled, najviše ovisi o elastičnosti kože koja je genetski uvjetovana i koja se rapidno smanjuje nakon 30-e godine života.

Kate Hudson for Ann Taylor.

Strije i korekcija kože nakon poroda

Kao posebnu skupinu pacijentica istaknuo bih bivše trudnice zbog izrazito učestalih upita u vezi korekcije kože i strija nakon poroda. Za bolje razumijevanje problema, trebamo znati da su strije ništa drugo nego vertikalni ožiljci nastali nakon pucanja kože zbog volumnog preopterećenja i/ili prekomjernog rastezanja. Svaki ožiljak, što god radili s njim, nikada neće postati zdrava koža jer to on u svojoj prirodi nije pa je, nažalost, strije nemoguće potpuno ukloniti konzervativnim metodama. Ohrabruju pokušaji dermoabrazije i agresivnijih pilinga koji ipak dovode do određenog poboljšanja u teksturi i boji promijenjene kože.

La modelo holandesa Doutzen Kroes, uno de los "‡ngeles" de Victoria«s Sectet, en los anuncios para Tiffany & Co.

Jedino rješenje za uklanjanje mlohave kože i strija s trbuha je operacija, odnosno ekscizija promijenjene kože. Miniabdominoplastika je operacija kojom se uklanja manje područje promijenjene kože u području donjeg trbuha, a koja ne podrazumijeva promjenu položaja pupka.

Klasična abdominoplastika, najčešće bez liposukcije, indicira se ukoliko je promijenjena koža na većem dijelu ili čak na cijelom trbuhu. Navedenom operacijom uklanja se promijenjena koža cijelog područja do razine pupka koja je u najvećem postotku najviše promijenjena radi fiziologije rasta trbuha u trudnoći, kada je upravo taj dio trbuha najviše rastegnut. Treba napomenuti da je kožu iznad pupka nemoguće ukloniti navedenom operacijom, ali ta koža nakon ekscizije kože donjeg trbuha dolazi na njezino mjesto te se šavovima maksimalno zategne i nakon zahvata nemamo dojam opuštene kože, a tekstura strija pod jačom zategnutošću također gubi negativni aspekt. Pupak se „izvuče“ na svojoj prirodnoj poziciji kroz tako zategnutu kožu koja je originalno bila u gornjem dijelu trbuha.

Kod vrlo malog broja pacijentica opuštena koža sa strijama nalazi se samo na manjem predjelu oko pupka pa je ponekad dovoljno učiniti samo periumbilikalnu plastiku kod koje se ožiljak nalazi samo uz rub pupka kao najmanje invazivni zahvat u skupini.

Opušteni trbuh

Svakako treba navesti zdravu i umjerenu prehranu te tjelovježbu kao važne parametre u postizanju čvrstoće trbušnog zida i regulacije količine potkožne masti uz koje će se uz minimalno invazivnu terapiju radiofrekventnim valovima ili UZV-om postići određeno poboljšanje tonusa kože, a trbuhu vratiti stari sjaj. Navedeno vrijedi samo za pojedince koji imaju minimalne potrebe za korekcijama.

Kod klijenata s održanom elastičnosti kože, bez strija i naglašenih deformacija kože trbušnog zida, preporuka je napraviti liposukciju koja se nikako ne smije smatrati metodom mršavljenja, nego isključivo metodom konturiranja tijela. Ovisno o količini masti i širini područja koje se tretira (trbuh s bokovima ili bez bokova), ovisi i izbor metoda liposukcije koje su nam na raspolaganju.

U slučaju malih količina potkožne masti na manjim područjima i kod želje za postizanjem preciznijih kontura kože, preporučuje se laserski ili radiofrekventno potpomognuta lipoliza sa sukcijom. Cijena takve korekcije trbuha iznosi oko 14 000 – 18 000 kn.

Doutzen Kroes, Erin Heatherton y Lindsay Ellingson en el sexy posado para la colección 'Angel Fantasies' de Victoria's Secret.

Za nešto veće količine potkožne masti preporučuje se VASER UZV liposukcija koja je ujedno i high definition zahvat, ali zato i najskuplja metoda u grupi i cijena joj često premašuje i 30 000 kn, dok je kod izrazito velikih količina trbušne masti zlatni standard i dalje klasična vibroliposukcija kojom se može odstraniti više od 5 litara masti u jednom zahvatu. Cijena je oko 14 000 – 18 000 kn.

Tummy tuck ili abdominoplastika kirurški je zahvat koji u klasičnoj izvedbi podrazumijeva odstranjivanje viška kože s trbuha s promjenom lokalizacije pupka te stezanje ravnih trbušnih mišića šavovima čime se obično smanji obujam struka za jedan konfekcijski broj. Kao posljedicu ostavlja horizontalni ožiljak ispod ruba gaćica i manji ožiljak oko pupka, dok je pupak nakon zahvata u novoj poziciji. Osim navedenog, zahvat podrazumijeva i liposukciju takozvanih prijelaznih zona trbušne regije kojom se postižu bolje konture trbuha i trupa.

Kod postbarijatrijske terapije i nakon velikog gubitka kilograma (više od 50 kg) i kod zaostalih većih kožnih nabora na trbuhu, bokovima i leđima, preporučuje se cirkumferentna abdominoplastika kojom se odstranjuje suvišna koža s trbuha, bokova i leđa u jednom aktu, a ožiljak opasuje tijelo poput remena. Cijena takvog zahvata je 50 000 kn (i više).

Koliko traje i koliko treba izdvojiti?

Prosječno trajanje abdominoplastike je 2 – 4 sata, ovisno o proporcijama pacijenta i vremenu potrebnom za liposukciju koja se redovito izvodi prije ekscizije kože. Cijena se formira upravo prema opsežnosti planiranog zahvata i iznosi od 14 000 kn za miniabdominoplastiku te do 35 000 ili 40 000 kn ako je riječ o klasičnoj abdominoplastici s izdašnijom liposukcijom.

Oporavak nakon operacije je 2 tjedna u slučaju miniabdominoplastike do 6 tjedana kod klasične abdominoplastike nakon kojih se mogu planirati i teže fizičke aktivnosti i povratak u svakodnevni ritam. Za cijelo vrijeme oporavka propisan je zaštitni elastični steznik koji će ljepše redistribuirati tkivo nakon liposukcije i osigurati bolje zacjeljivanje.

Uz sve navedeno, bitan je i tajming operacije pa vrijedi spomenuti da oporavak nakon trudnoće traje različito od slučaja do slučaja, što ovisi o kvaliteti kože i o brzini gubitka stečenih kilograma nakon trudnoće. Koža se najčešće formira kroz prvu godinu, kada se vraća ili ne vraća u svoj položaj, ali slobodno možemo tijelu pokloniti još jednu godinu za eventualni oporavak pa bi promjene koje perzistiraju 1 – 2 godine nakon poroda prozvao trajnima i tada je vrijeme početka planiranja korektivnog zahvata.

Bez obzira na visoke cijene pojedinih zahvata, korekcije trbuha i konturiranje tijela liposukcijom već dulji niz godina spadaju u najčešće estetske operacije na tijelu. Razlog tome je sve deblja i deblja populacija, osobito sjevernoamerička koja diktira trendove, a vjerojatno je popularnost velika i zbog dobrih rezultata i vrlo visokog zadovoljstva pacijenata nakon zahvata.

Pročitajte još i ...