Izbrišite podočnjake u nekoliko minuta

Pojavu izraženih podočnjaka najčešće vežemo za neprospavanu noć, „težak tjedan“, pa čak i bolest, no prava je istina da pravila nema – ove se neestetske pojave javljaju gotovo kod svake osobe, a jedino što se razlikuje je njihov tip, intenzitet i način uklanjanja.

Na licu 42-godišnje Brankice već su godinama nepozvani gosti, a tvrdi kako ne postoji krema, serum ili masaža koju nije isprobala kako bi se tvrdokornih podočnjaka riješila, no sve do sada nije naišla na zaista učinkovito rješenje.

Prije tretmana

Kako i zašto uopće nastaju?

Smatra se da podočnjaci nastaju kao posljedica niza degenerativnih promjena koje lice pogađaju uslijed starenja, zbog čega se upravo oni nalaze visoko na listi najuočljivijih znakova starenja na licu, a primjećuje ih gotovo svaka žena nakon 40-e.

Ipak, riječ je o pojavi koja nije vezana isključivo za starenje, već se može javiti i kod mlađih osoba, no u tom slučaju je riječ o genetski uvjetovanim podočnjacima koji kasnije u životu najčešće postaju sve izraženiji. Dok se podočnjaci na nečijem licu pojavljuju samo kao tamniji, plavkasti ton kože ispod očiju, kod drugih je pak riječ o upalim podočnjacima, koji zbog fizionomije kostiju i manjka mišiće potpore i masnog tkiva neprestano stvaraju sjenu na donjem kapku i rezultiraju umornim i starijim izgledom lica.

Osim toga, na licu se usporedno s podočnjacima često mogu javiti i tzv. „vrećice“ – natečeni ili pak naborani jastučići ispod očiju, koji u kombinaciji s viškom kože stvaraju dojam obješenih, iscrpljenih i umornih očiju.

Prije tretmana

Istaknuti podočnjaci složena su pojava

„Kako bismo shvatili da je riječ o složenoj pojavi, važno je razumjeti i kako točno podočnjaci nastaju. Riječ je, naime, o zastojnim promjenama koje se javljaju uslijed slabe cirkulacije i limfne drenaže, zbog čega se krv u tom predjelu nakuplja i prodire izvan stijenke krvne žile u tkivo gdje se razgrađuje te ostavlja pigmentaciju koja se s vremenom taloži i uzrokuje tamne podočnjake“, objašnjava dr. Duduković, dodajući kako je u slučaju 42-godišnje pacijentice došlo i do rastezanja kože ispod očiju, što je rezultiralo istaknutim i namreškanim podočnjacima.

Prije tretmana

„Tretmanom filerima koža se može blago zategnuti, no pravi je cilj ustvari prekriti podočnjake i popuniti udubine ispod očiju. Naime, ispod očiju se nalazi depresija, ali i natečeni podočnjak. Ovakav tip podočnjaka danas se vrlo uspješno tretira filerima hijaluronske kiseline, kojima je cilj nadomjestiti volumen na mjestu stvaranja sjene, nadoknaditi izgubljeni hijaluron, ali i postići blagi lifting efekt kako bi se smanjile natečene vrećice ispod očiju“, tvrdi vlasnik Poliklinike Duduković, ističući kako je pri uklanjanju podočnjaka potrebno tretirati i malarane regije na kojima podočnjaci sjede.

Prije tretmana

„Tretman izolirane korekcije podočnajka danas se rijetko izvodi bez korekcije malarnih regija. Ove su dvije regije anatomski u bliskom kontaktu i naslanjaju se jedna na drugu. Malarna regija može se smatrati temeljem i nosivom konstrukcijom buduće korigiranog podočnjaka. Ponekad je, kod blažih oblika podočnjaka, dovoljna samo izolirana korekcija malarne regije pa nema potrebe tretirati i podočnjake“, objašnjava liječnik.

Neminovni procesi starenja uzrokuju dodatno stanjivanje kože

Dok ćemo plavkaste kolutove kvalitetnim korektorom još i prekriti, natečene podočnjake koje s vremenom počinje pratiti i višak kože teško možemo sakriti od pogleda.

„Oni, za razliku od tamnih kolutova, nastaju kada krv, unatoč zastojnoj promjeni, ne uspije prodrijeti izvan stijenke, što dovodi do naticanja, a s vremenom  i do rastezanja kože“, objašnjava liječnik, dodajući kako za nastanak podočnjaka postoje i drugi razlozi.

dr. Mladen Duduković
Dr. sc. Mladen Duduković, dr. med., plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg

„Podočnjaci popraćeni viškom kože ispod donjeg kapka često su povezani i s nakupljanjem masnog tkiva u tom dijelu lica, a neminovni procesi starenja stanjuju, ali i isušuju kožu, zbog čega ona više ne može čvrsto držati tkivo i počinje tonuti zajedno s masnim naslagama i atrofiranim malarnim jastučićima – gornji dio obraza više nije dovoljno čvrst kako bi držao kožu zategnutom“ – tvrdi ugledni plastični kirurg.

Iako se svi tipovi podočnjaka mogu ukloniti, izbor metode razlikuje se o stupnju izraženosti podočnjaka, ali i količini opuštene kože oko očiju.

„Kao plastični kirurg, u mogućnosti sam otkloniti i izrazito naglašene podočnjake s vrlo naglašenim masnim jastučićima ispod donjih kapaka i jako opuštenim suviškom kože. Ipak, takve podočnjake nije uvijek uputno korigirati filerima zbog veće količine potrebnog volumena i tek djelomično dobrih rezultata nakon korekcije. U takvim slučajevima savjetujem operaciju, donju blefaroplastiku s transpozicijom masti, lateralnom kantopeksijom i ekscizijom suvišne kože.“

Tretman koji u 5 minuta uklanja čak i tvrdokorne podočnjake

Kako bi problem riješio upravo tamo gdje je nastao, dr. Duduković tretirao je područje ispod donjeg kapka kombinacijom Belotero Soft i Belotero Balance filera. Različitim gustoćama hijaluronske kiseline, postižu se potpuno prirodni prijelazi.

„Kombinacijom filera materijal se prilagođava području oko očiju na kojem je koža vrlo tanka, a vezivno tkivo oslabljeno. Različita gustoća aplicira se u različite regije infraorbitalne regije, čime se postiže prirodniji izgled. Prvo smo iglom korigirali gornji dio malarne regije Belotero Balance filerom koji se dobro integrira u duboko masno tkivo i čini temelj kasnije korekcije podočnjaka“, ističe dr. Duduković.

„Nakon toga smo kanilom popunili unutarnji kut oka u nešto plićem sloju (supkutano i submuskularno) kako bismo do kraja ispravili negativni konturu i konkavitet. U drugom dijelu korekcije koristili smo filer manje gustoće – Belotero Soft koji ima sposobnost stvoriti drukčiji lom svjetlosti i koji kožu iznad mjesta aplikacije dodatno posvjetljuje, doprinoseći uklanjanju tamnih krugova.“

Potpuno prirodni rezultati

Imajući na umu kako se radi o vrlo osjetljivom području čija estetika uvelike može promijeniti dojam cijeloga lica, dr. Duduković pažljivo je aplicirao filere, a da se radi o preciznoj i nježnoj ruci, potvrdila nam je i pacijentica, ističući kako boli uopće nije bilo, iako se tretman izvodi bez anestezije.

Poslije tretmana
Poslije tretmana

Rezultati tretiranja podočnjaka filerima hijaluronske kiseline vidljivi odmah, ali i vrlo prirodni, ističe dr. Duduković. 

Prije i poslije

Kako bi popunio udubinu koja utječe na izgled čitavog područja oko očiju, liječnik je dermalnim filerima stvorio zaglađenu površinu i promijenio kut pada svjetlosti, što dovodi dio trenutačnog efekta posvjetljavanja. U ovom je slučaju za korekciju podočnjaka bilo potrebno ukupno oko 1.5 ml filera, a cijena postupka s tom količinom materijala u Poliklinici Duduković iznosi 4 500 kuna. 

Ovaj je tretman najbolji pokazatelj kako je čarobna formula estetske medicine upravo – suptilnost, a vrlo male, strateški isplanirane promjene i korekcije mogu transformirati čitavo lice, ali i način na koji doživljavamo odraz u ogledalu.

Prije i poslije

U slučaju 42-godišnje Brankice, ova se tvrdnja pokazala potpuno istinitom – liječnik kojemu je dala povjerenje s njenog je lica u samo desetak minuta skinuo nekoliko godina, ali i sav nakupljeni umor.

Pročitajte još i ...