SkinPen – prvi uređaj za microneedeling s FDA odobrenjem stigao u Hrvatsku

Ožiljci od akni? Linije i bore? Melazma? Ožiljci nakon operacija? Ako ste se već zaljubili u rezultate koje postupak microneedlinga postiže na licu, novitet koji vam danas predstavljamo zaista će vas oduševiti. Nedavno smo imali čast iz prve ruke vidjeti novitet u svijetu estetske medicine koji je u vrlo kratkom roku osvojio američko i britansko tržište – riječ je o uređaju SkinPen® proizvođača Crown Aesthetics.

U zagrebačku Polikliniku Milojević stigao je prvi aparat te prema riječima stručnjaka, donosi revoluciju u microneedlingu i remodeliranju kože. Na praktičnom treningu sve nam je detalje pojasnio međunarodni edukator i vrhunski medicinski stručnjak, Andrew Molton. Nakon 25 godina karijere u estetskoj industriji, ovaj je profesionalac educirao tisuće liječnika te pokrenuo klinike za plastičnu kirurgiju u kojima je zapošljavao neke od najvećih stručnjaka u području estetike, a bili su i prvi u SAD-u koji su uveli Botox, o čemu su izvještavali i mediji.

Andrew Molton i dr. Nikola Milojević

O  SkinPen® uređaju, prvom microneedling uređaju koji je dobio odobrenje poslovično strogog američkog FDA-a nakon provedenih 90 validacijskih studija koje su dokazale sigurnost i učinkovitost, porazgovarali smo s uglednim edukatorom i jednim od najistaknutijih hrvatskih estetičara, dr. Nikolom Milojevićem, u čijoj se poliklinici praktični trening održao.

Ovaj je uređaj, kako tvrdi gosp. Molton, danas broj 1 u Americi i Ujedinjenom Kraljevstvu, jer je riječ o pravoj revoluciji u svijetu nikad popularnijih microneedling tretmana. Namijenjen korištenju isključivo u medicinskom okruženju, u rukama educiranih liječnika i medicinskog osoblja, ovaj uređaj predstavlja „stepenicu više“ u remodeliranju kože i utjecanju na njenu kvalitetu i sigurnost.

Željeli smo saznati po čemu se ovaj uređaj razlikuje od drugih uređaja za microneedling i zašto ga estetski liječnici smatraju prekretnicom?

„Najveća je razlika u samom mehanizmu. SkinPen je, naime, mnogo precizniji. Preciznija je sama dubina uboda u kožu, ali i brzina motora koji ga pokreće – tako da u svakom trenu znamo točno kakav ćemo rezultat postići tretmanom“, objasnio nam je Andrew Molton. Sterilne iglice najvišeg japanskog standarda kvalitete ostaju savršeno oštre minimalno 80 min, što omogućava ugodu i manju traumu kože te veće područje koje se može tretirati.

S obzirom na to da je riječ o velikom skoku u smislu sofisticiranosti tretmana, upitali smo ga i je li tretman nježniji od klasičnih tretmana koji se fokusiraju na stvaranje mikroozljeda.

„Tijekom izvođenja ovog tretmana osoba ne osjeća nelagodu ili osjeća vrlo blagu nelagodu. Ipak, volim naglasiti kako poanta nije u tome da tretman bude što ‘nježniji’, već što učinkovitiji. Nije nam cilj nježnost, već preciznost. Moramo znati gdje točno želimo biti u koži kako bismo dobili rezultat koji želimo. Najbolja riječ kojom bih mogao opisati prednost ovog tretmana je – preciznost“, ističe naš sugovornik.

Potkrijepljen brojnim istraživanjima te studijama učinkovitosti i sigurnosti, SkinPen® uređaj omogućava nam da u sekundi na licu napravimo čak 1600 mikroskopskih kanala, što je dosad neviđen rezultat. S obzirom na takvu brzinu rada, za tretiranje čitavog lica dovoljno je tek 20-ak minuta, a u tom se vremenu na licu stvori minimalno 1  milijun mikroskopskih ozljeda, pri čemu će se aktivirati prirodni mehanizmi samoobnavljanja kože, koji ne samo da povisuju razinu kolagena, već je obnavljaju s učinkom postizanja zdravije i mlađe kože. Zahvaljujući takvom učinku, ovaj se uređaj opravdano smatra najučinkovitijim microneedling tretmanom trenutno dostupnim na tržištu.

Kakve rezultate očekivati nakon jednog tretmana te koliko je tretmana potrebno za potpuni učinak?

Broj potrebnih tretmana, tvrdi Andrew, ovisi o indikacijama. Za tretiranje dubljih ožiljaka preporučuje se napraviti šest tretmana, dok se za postizanje anti-age efekta i popravljanje teksture kože očekivani rezultat može postići u tri tretmana.

Najvažnije je, ističe, poštivati protokol te između tretmana pričekati minimalno tri tjedna, a idealno mjesec dana. Zašto je period pauze između tretmana ključan?
„Rezultat nije i ne može biti vidljiv odmah, jer se tretman oslanja na prirodne regeneracijske sposobnosti kože koje potiče na precizno određenoj dubini kože.

Proces zacjeljivanja sa sobom nosi remodeliranje kože, a rezultati se s vremenom samo poboljšavaju. Uz preporučen broj tretmana, proces prirodnog remodeliranja događa se gotovo još godinu dana nakon izvođenja posljednjeg tretmana“, objašnjava.

Kad su u pitanju indikacije, edukator otkriva kako su ožiljci od akni među najčešćim problemima koji se tretiraju SkinPen® uređajem. Pitali smo ga do koje se mjere ovim tretmanom mogu ukloniti ili ublažiti ožiljci?

„S obzirom na to da je uređaj dobio FDA odobrenje, a njihova nam je rigoroznost svima poznata, jasno je kako je njegova učinkovitost u tretiranju ožiljaka zaista iznimna. Također, na europskom je tržištu dobio CE oznaku za tretiranje melazme, ožiljaka od akni te postoperativnih ožiljaka, koja potvrđuje ispunjavanje svih sigurnosnih i zdravstvenih smjernica“, otkrio nam je.

Kad su u pitanju ožiljci, tvrdi, za izvrsne je rezultate potrebno šest do osam tretmana, s obaveznim razmakom od tri tjedna do mjesec dana. Istraživanje nam je pokazalo da je poboljšanje ožiljkastog tkiva oko 55 %, dok je zadovoljstvo pacijenata rezultatima 90%.

Kakav je učinak na hiperpigmentacije i koriste li se za vrijeme tretmana i posebni kokteli sastojaka?

„Učinak na diskoloracije na koži je izniman, čak i bez primjene topikalnih proizvoda u tretmanu. Proizvođač SkinPen® uređaja u svojim je istraživanjima radio mikrobiopsije na koži kako bi dokazao povećanu proizvodnju kolagena i bioremodeliranje kože po slojevima. U kliničkoj je studiji korišten samo uređaj, bez dodatka topikalnih pripravaka“, objašnjava.

Je li nakon tretmana potrebno vrijeme oporavka? Možemo li izbjeći crvenilo i nadraženu kožu?

Naš nam sugovornik objašnjava kako je nakon tretmana potrebno samo prva 72 sata izbjegavati izlaganje direktnom suncu, nakon čega više nema ograničenja. Što se tiče crvenila, ističe kako se ono na licu zadržava samo ako se tretman radi na prevelikoj dubini, a na koži ne ostaju niti masnice niti bilo kakve druge traume.

„Zahvaljujući patentiranom mehanizmu i iznimno preciznom motoru koji pokreće ubode, osigurano je djelovanje na željenoj dubini kože. Mnogo puta je kod microneedling tretmana problem u tome što ne možemo točno odrediti dubinu koju želimo, dok je kod tretmana SkinPenom dubina uboda savršeno ujednačena“, objašnjava. Dodaje i kako kod tretmana koji funkcioniraju na principu mikroozljeda, dublji ulazak u kožu nije uvijek i najbolje rješenje – kao primjer ističe hiperpigmentacije kod kojih je najučinkovitiji tretman u plićem sloju kože.

„Vremena kad su se ovakvi tretmani povezivali s krvavim licem po izlasku iz ordinacije su iza nas, želimo postići mikroozljede, a ne prevelike traume. Nakon što se prvotna reakcija kože smiri, nakon 24 sata preporučujem nanošenje ZO® SKIN HEALTH posttretmanske njege“.

Postoji li „idealna dob“ u kojoj je najbolje napraviti tretman, kada se mogu očekivati najbolji rezultati?

„Rezultati su uvijek bolji kod mlađih osoba, jer njihova koža brže zacjeljuje i prirodno sadrži više kolagena te su reakcije tijela brže i snažnije. Ipak, ovim postupkom tretiramo i mlade osobe, baš kao i osobe koje su prešle 80-u. U SAD-u dobna granica je 22 godine, dok se u Europi koristi na osobama iznad 18 godina“.

Biste li preporučili ovaj tretman kao preventivni anti-age tretman, primjerice nekome tko ima lijepu kožu, dobre teksture i bez ožiljaka, no želi djelovati na kolagen zbog prevencije starenja kože?

„Imate li lijepu kožu i mlada ste osoba, a želite postići posebno lijepi izgled kože, ‘glow’ efekt za neku posebnu priliku, preporučuje se jedan tretman mjesec dana prije važnog događaja. Već kroz tjedan dana na licu ćete početi primjećivati lijepi, zdravi sjaj. U slučaju da osoba ima hiperpigmentacije, bit će potrebno nekoliko tretmana“, objašnjava.

Kad se radi o postizanju lijepe kože čak i najmanje intervencije mogu napraviti najveću razliku.

Pročitajte još i ...