Spas za kosu koja ispada: inovativni uređaj kojim se “presađuju” matične stanice

I kad je izgled u pitanju, priroda (a i društvo) često su okrutni prema ženama. Muškarci, naime, s godinama prema nekom „općem mišljenju“ postaju šarmantniji, a žene naprosto – starije. Muškarcima se nepravedno opraštaju kilogrami viška, bore, sijeda kosa, pa čak i ćelavost, dok su žene, posebice one iz javnog života, prečesto „pod povećalom“, i svatko si uzima pravo na komentare o njihovom „nedovoljno atraktivnom“ izgledu…

CANNES, FRANCE - MAY 12: George Clooney attends the 'Money Monster' photo- call during the 69th Cannes Film Festival on May 12, 2016 in Cannes, France., Image: 294272821, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Zbog čega nam kosa ispada

Neki se s tim nose bolje, a neki lošije, no činjenica je da jedan problem muči i muškarce i žene, a to je – gubitak kose. Sasvim je sigurno da ta pojava teže pada ženama, kojima je kosa često najveći adut kad je izgled u pitanju, no ni muškarci nisu baš tako imuni kako se na prvi pogled čini. Naime, gubitak vlasi često je sve prije nego „šarmantan“, a u velikom ga broju slučajeva uzrokuju ozbiljni poremećaji, poput problema sa štitnjačom i autoimunih bolesti.

Ispadanje kose također može biti i posljedica uzimanja lijekova, manjka vitamina i minerala, velikog psihičkog ili fizičkog stresa, a dosta često krivi su i geni – kao u slučaju androgenetske alopecije, najčešćeg uzroka gubitka kose.

Što je androgenetska alopecija

Ta bolest nastaje zbog osjetljivosti folikula dlake na androgene (muške spolne hormone), a njezinom razvoju pridonose i brojni faktori okoliša. Javlja se kod 70 posto muškaraca i 40 posto žena u određenom razdoblju života. Kod muškaraca obično dolazi do smanjivanja količine kose na sljepoočnicama i ćelavosti na vrhu glave, dok se kod žena poremećaj manifestira u obliku raspršenog stanjivanja vlasi na vrhu glave. Premda se androgenetska alopecija kod žena najčešće javlja u postmenopauzi, kosa može početi ispadati već nakon što završi tinejdžersko doba.

Inovativni uređaj koji „presađuje“ matične stanice

Da se ni u jednom periodu života s ispadanjem kose nije lako nositi, svjesna je dr. Ivana Nola iz popularne zagrebačke poliklinike Dermatologija Nola.

Dr. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije / fotografija: Marko Vukas

Kako bi na što kvalitetniji i učinkovitiji način pomogla pacijentima koje muči androgena alopecija, za svoju atraktivnu ordinaciju u Štriginoj 4 ova specijalistica dermatovenerologije nabavila je uređaj Regenera Activa® – inovativni sustav za dobivanje, preradu i primjenu stanica kako bi se stimulirao rast kose.

Stres ipak nije kriv za sve

„Gubitak kose često se naprosto prepišu stresu, koji je konstanta u današnjem načinu života, ili promjeni godišnjih doba, novom šamponu… No, stvar je nerijetko malo ozbiljnija. A kako bi se pacijentima na adekvatan način pomoglo, bitno je otkriti pravi uzrok. Kod androgene alopecije dolazi do postupnog prorjeđivanja kose, najčešće na tjemenu, dok je kosa oko potiljka te ona na frontalnoj liniji očuvana – jer nije pod utjecajem hormona“, otkriva dr. Ivana Nola.

Što se zapravo događa? Vezanjem metabolita testosterona za androgeni receptor započinje proces tijekom kojeg se debele pigmentirane dlake transformiraju u kratke i tanke, što kod većine žena izazove očaj, a kod muškaraca minimalno – nervozu.

Vidno poboljšanje u nekoliko mjeseci

No, očajavati ne treba, kaže dr. Ivana Nola, jer se nakon tretmana ovim spektakularnim uređajem rezultati pokažu u roku od nekoliko mjeseci. Postupak se provodi u tri koraka, obično traje sat vremena i ne zahtijeva razdoblje oporavka. Uz primjenu lokalne anestezije liječnik s vlasišta uzima tri uzorka kože promjera 2,5 mm, i to s onih mjesta na kojima je kosa najzdravija.

Zatim se uzorci podvrgavaju mehaničkoj obradi i filtriranju u specijaliziranom uređaju. „Tijekom tog se postupka iz tkiva uzetog tijekom uzorkovanja izoliraju matične stanice (u te tri mini biopsije njih gotovo 240 000) te faktori rasta, koji imaju regenerativne sposobnosti – otkriva naša sugovornica princip na kojem funkcionira uređaj Regenera Activa®.

Primjena mezoterapijske tehnike

Ovako pripremljena suspenzija ubrizgava se mezoterapijskom tehnikom u vlasište u području folikula dlake (do dubine od oko 4-5 mm) kako bi se pokrenuli procesi obnove. Četiri do šest tjedana nakon tretmana ispadanje kose znatno je usporeno, a postojeći folikuli dlaka pod utjecajem regenerativnog djelovanja progenitorskih stanica počinju stvarati novu kosu.

Jer premda nikad nije sve u izgledu, činjenica je da dobra frizura većini žena može popraviti raspoloženje kad se ono (nerijetko u kompletu sa samopouzdanjem) zbog nekih okolnosti – „sroza“. A ni najbolja frizerka frizuru ne može napraviti bez – kose.

Pročitajte još i ...