Što se promijenilo od vremena popularne pjevačice?

Sjećate li se Samanthe Fox, pop ikone osamdesetih? Legendarna pjevačica slavu je stekla preko noći fotografiravši se za poznati britanski tabloid The Sun kad joj je bilo samo 16 godina. Izrazito niska, nije bila savršen tip za modne piste, no sa svojim mjerama 90-60-90 brzo je postala uspješni profesionalni model i snimala duplericu za duplericom, postavši jedna od najfotografiranijih žena u Britaniji.

Kasnih osamdesetih ostvarila se kao pjevačica, no većina je ipak pamti po – raskošnom dekolteu. Što se otada promijenilo u poimanju estetike kad je o grudima riječ? Jesu li još uvijek hit velike, ali pomalo ovješene grudi? Potrudili smo se pronaći savršenu sugovornicu za ovaj razgovor…

Nedavno ste na našem portalu imali prilike pročitati intervju s jednom od najperspektivnijih plastičnih kirurginja u Hrvatskoj – dr. Rebekom Held, damom koja se s pravom pozicionirala na sam vrh hrvatske plastične i rekonstruktivne kirurgije.

O tome zašto je u hrvatskoj vrlo malo plastičnih kirurginja, možete pročitati OVDJE.

Bilo nam je zadovoljstvo ponovno imati priliku razgovarati s ovom specijalisticom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, koja je nakon specijalizacije u zagrebačkoj KB Dubrava te subspecijalizacije u Belgiji, danas suradnica prim. Siniše Glumičića u klinici Glumičić Medical Group u Zagrebu.

Dr. Rebeka Held

Ovoga smo puta željeli saznati detalje o najnovijim metodama i tehnikama povećanja grudi, kao i o implantatima najnovije generacije koji osiguravaju nevjerojatno prirodni rezultat.

Otkrila nam je i koliko su pacijentice danas informirane i educirane, koja je uloga liječnika u odabiru adekvatne veličine i tipa implantata, ali i po čemu su najmoderniji implantati koje koristi potpuno superiorni odnosu na konkurenciju. Ako razmišljate o povećanju grudi, a niste sigurni kako odabrati idealni implantat te ne znate o čemu biste sve trebali voditi računa, nastavak intervjua nikako ne biste trebali preskočiti.

Ponašaju se poput vlastitog tkiva

Kako ste se upoznali s implantatima Motiva i zašto ste ih odlučili isprobati?

S Motiva implantatima upoznala sam se tijekom  fellowshipa u Belgiji 2018./2019., gdje sam imala izuzetnu privilegiju i čast učiti direktno pod mentorstvom nekoliko izuzetnih plastičnih kirurga, od kojih su dvoje svjetski poznati stručnjaci upravo za operacije dojki – prof. dr. sc. Phillip Blondeel i dr. Filip Stillaert.

Prof. dr. sc. Phillip Blondeel, dr. Tomoyuki i dr. Filip Stillaert, izvor foto: Instagram

Kada tijekom specijalizacije u stručnim knjigama čitate o njima i njihovim postignućima u razvoju plastične kirurgije, ne možete niti sanjati da ćete jednom dobiti priliku raditi uz njih – ili s njima. Biti odabrana za fellowship u UZ Gent direktno od prof. Blondeela jedno je od mojih najvećih profesionalnih uspjeha u području plastične kirurgije i doista sam ponosna što sam upravo od njega naučila “tips&tricks” u korištenju Motiva Ergonomix implantata.

Rezultati koje on postiže u svojim operacijama (kako estetskim, tako i rekonstrukcijskim) superiorniji su od svih koje sam dosad vidjela, stoga sam upijala svaki i najmanji detalj koji je prof. Blondeel nesebično dijelio s nama tijekom svojih operacija. Jedno od najvećih veselja danas mi je kada upravo on “lajka” neki moj rezultat na Instagramu.

Kakva su Vaša iskustva s ovim brendom implantata u posljednjih godinu dana te kako su njima zadovoljne Vaše pacijentice?

Unatrag nešto više od godinu dana Motiva je prisutna i na hrvatskom tržištu, na moju veliku radost. Moja iskustva s tom, 6. generacijom implantata za grudi su zasad izvrsna i najviše me raduje čuti da su moje pacijentice redom oduševljene – ne samo izgledom, već najčešće i opipom svojih novih grudi.

Emily Ratajkowski at The 2016 Vanity Fair Oscar Party. (Beverly Hills, CA), Image: 275885277, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, StarMax

Vrlo mi često kažu, već 2-3 mjeseca nakon zahvata, da implantate osjećaju “kao svoje” i da zaborave da su ikada i operirane jer niti imaju osjećaj stranog tijela, niti ga mogu napipati pod vlastitom žlijezdom, a dojke se ponašaju potpuno prirodno, kao i njihovo vlastito tkivo. Za mene je sretan i zadovoljan pacijent najveći uspjeh.

Najsigurniji implantati na tržištu

Što biste istaknuli kao glavnu razliku u odnosu na druge implantate, jesu li zaista superiorni u odnosu na konkurenciju?

U odnosu na druge implantate, za koje također smatram da imaju svoje indikacije za korištenje, Motiva Ergonomix model je poseban po izuzetno mekanom gelu punjenja, što omogućava postavljanje implantata kroz manju inciziju (rez na koži) te daje prirodan opip tj. oponaša dojam vlastitog tkiva na dodir.

Dodatna posebnost je i mogućnost gela da se preraspodijeli u stojećem i ležećem položaju, tako da prilikom stajanja dobiva oblik anatomskog implantata (oblik suze), unatoč činjenici da mu je baza okrugla. Ovo je izuzetno korisno kod pojedinih pacijentica sa slabije razvijenim donjim polom dojki (donja polovica grudi, ispod bradavice), gdje sam implantat kroz nekoliko mjeseci postiže istegnuće tkiva i kože, čime osigurava još prirodniji izgled dugoročno.

U posljednje se vrijeme mnogo govori o sigurnosti implantata, a MOTIVA se spominje kao najsigurniji brend implantata na tržištu. Čime su zaslužili takvu titulu?

Još jedna, ništa manje važna karakteristika Motiva implantata je činjenica da oni, iako nanoteksturirani, spadaju u skupinu glatkih implantata i trenutno su najsigurnija opcija za povećanje grudi jer imaju najmanji rizik od razvoja ALCL limfoma povezanog uz implantate.

Izvor foto: Instagram

Postoje dvije glavne tehnike ugrađivanja implantata – smještanje ispod mišića ili ispod žlijezde. Kako odlučujete koju ćete tehniku koristiti u svakom pojedinom slučaju? Sudjeluje li pacijentica u toj odluci ili je liječnik taj koji odlučuje koja je tehnika najbolja za svaki pojedini slučaj?

Što se tiče pozicioniranja samog implantata, najčešće se koriste subglandularni (ili subfascijalni) prostor te submuskularni (ispod mišića), koji je uglavnom tzv. dual-plane, gdje je implantat djelomično pod mišićem, a djelomično pod žlijezdom. Ja preferiram subfascijalni prostor za poziciju Motiva Ergonomix implantata, radi brojnih razloga – nepostojanje rizika za animaciju mišića, značajno manja bolnost i brži oporavak od zahvata, prirodniji izgled dojki te omogućavanje “bližeg” dekoltea samo su neke od prednosti.

Danas je razvijena i metoda hibridne augmentacije, gdje su također veliki doprinos dali moji belgijski mentori dr. Stillaert i prof. Blondeel; to je operacija u kojoj se, umjesto pozicioniranja implantata ispod mišića (radi dodatnog sloja tkiva kod mršavih pacijentica) koristi masno tkivo neke druge regije te se ono transferira metodom lipofillinga u područje grudi. Ono što ovaj zahvat postiže je da se formira dodatan sloj vlastitog masnog tkiva iznad samih implantata, čime se onemogućava njihova vizualizacija ili opip kod pacijentica gracilne građe prsnog koša, a moguće je istovremeno ispraviti i manje asimetrije koje postoje u volumenu između dvije dojke (što je više pravilo, nego iznimka).

Odluku o tome kakav pristup ću koristiti donosim u dogovoru s pacijenticom, nakon što u detalje raspravimo sve opcije – prema individualnim željama, ali i mogućnostima koje određuje anatomska građa svake žene.

Kako procjenjujete koja je veličina implantata potrebna, odnosno idealna za pojedinu pacijenticu? Traže li pacijentice često prevelike implantate i kako u takvim slučajevima postupate? Što kada se vaše viđenje estetike razlikuje od onog pacijentice?

Kada razgovaramo o veličini, velika većina žena dolazi sa zahtjevom za “punu trojku”. Međutim, ono što malo tko zna je da to nije nužno određen broj mililitara, a još manje da to za svaku pacijenticu ne znači doista „>=300cc“.

Veliku pozornost posvećujem detaljima vezanima upravo uz odabir idealnog implantata – od same želje pacijentice vezano za oblik, projekciju i veličinu “košarice”, do njenih fizičkih predispozicija koje u velikoj mjeri određuju maksimalan (a prirodan) volumen koji je moguće koristiti.

Važno je prije svega odrediti opseg prsnog koša, bazu svake dojke, procijeniti debljinu žlijezde pinch-testom, ali i uzeti u obzir postoji li asimetrija koštanih struktura ili samog volumena i pozicije dojki. Najčešće, nakon što još pogledamo neke prije/poslije fotografije mojih pacijentica iz arhive, obostrano dođemo do idealne veličine koja će biti dovoljna, a opet izgledati prirodno.

Ponekad se dogodi da pacijentica, anatomski gledano, treba i podizanje dojki (ili mastopeksiju) uz povećanje implantatima, ali nije na to spremna ili ne želi dodatne ožiljke. Tada mi je važno objasniti kako će to utjecati na finalni rezultat, ako se napravi samo augmentacija; također, važno je uvijek dodati da se podizanje može napraviti i naknadno, kao zaseban zahvat, ako to pacijentica u budućnosti ipak poželi.

Uklapaju li se MOTIVA implantati u svaki tip i oblik grudi, mogu li se jednako dobro prilagoditi svakom tkivu?

Tijekom posljednjih nešto više od godinu dana – koliko je Motiva na hrvatskom tržištu, koristila sam Ergonomix modele ne samo u “običnim” augmentacijama dojki, već i u slučaju korekcije tubularnih grudi, u simetrizaciji različitih baza između dviju dojki, kao i u augmentacijskim mastopeksijama (povećanje s podizanjem grudi).

Victoria's Secret has posted a photo on Instagram with the following remarks: Ready to go strapless? From soft & lacy to light-as-air, we’ve got you covered. Swipe to see our most popular styles! #KeepUpTheSexy Twitter, 2018-03-02 11:22:28. Photo supplied by insight media. Service fee applies. NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! EDITORIAL USE ONLY! / MAY NOT BE PUBLISHED IN BOOKS AND ILLUSTRATED BOOKS! Please note: Fees charged by the agency are for the agency’s services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. The agency does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you expressly agree to indemnify and to hold the agency and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against the agency arising out of or connected in any way with publication of the material., Image: 364807029, License: Rights-managed, Restrictions: NICHT ZUR VERÖFFENTLICHUNG IN BÜCHERN UND BILDBÄNDEN! Please note additional conditions in the caption, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Insight Media

Također se – doduše dosta rijetko – dogodi da je asimetrija između lijeve i desne dojke tolika da je potrebno koristiti i različite projekcije, a ne samo različite volumene implantata. U svim navedenim slučajevima Ergonomix model se pokazao izuzetno prilagodljiv i, ponekad mi je – na moje veliko iznenađenje, čak i pomogao da izbjegnem dodatan lipofilling, jer sam mogla predvidjeti da će rezultat biti zadovoljavajući već znajući koliko će pojedini volumen implantata u budućnosti “rastegnuti” donji pol kod npr. tubularne dojke. Naravno da vas takav implantat mora oduševiti!

Imate li dojam da su danas pacijentice sve educiranije te da im više nije bitno „samo“ povećati grudi, već su itekako upoznate s vrstama implantata, liječnicima čiji im se radovi sviđaju i drugim aspektima plastične operacije o kojima su nekada računa vodili samo liječnici?

Što se tiče današnje educiranosti pacijentica, mogu reći da me doista veseli imati pred sobom ženu koja već unaprijed zna što želi i zašto – moj posao je tada puno jednostavniji. Zapravo svakodnevno tome i svjedočim; ženama su danas informacije mnogo dostupnije nego prije 20-tak godina, što smatram da je prednost.

Međutim, nikada mi nije teško dodatno pojasniti detalje čak i samog zahvata, ako to pacijenticu zanima. Biti informiran je pravo svakog pacijenta i mora biti apsolutno.

Dr. Rebeka Held i prim. dr. Siniša Glumičić

Slažete li se s tvrdnjom da su prevelike grudi odavno „out“, a na cijeni su danas prirodan izgled, udobnost implantata te njihova sigurnost i kompatibilnost s tkivom? Je li u svijesti pacijenata napokon prevladala želja za suptilnim promjenama i rezultatima koji se doimaju prirodno?

Kako se mijenjaju svjetski trendovi, tako se mijenja svijest i o plastičnoj kirurgiji – danas više nije popularno imati “peticu” kakvu je nekad imala Pamela Anderson, već žene teže grudima koje su u skladu s njihovom figurom, kao i stilom života.

Augmentacija grudi, prije i poslije (iz arhive dr. Held)

Također, sve je manji tabu pričati o svojim zahvatima, što smatram da je isto važna promjena, jer donosi još veće zadovoljstvo – bez potrebe za skrivanjem ili poricanjem nečega što, u konačnici, radite radi sebe i poboljšanja vlastitog samopouzdanja.

Pročitajte još i ...