Sve tajne kolagena – ‘svetog grala’ lijepe i mladolike kože

Svaki razgovor o zdravoj, mladolikoj i lijepoj koži vrlo brzo dođe do pojma ‘kolagen’, a sintagma ‘sinteza kolagena’ vjerojatno je jedna od najčešće spominjanih u svijetu skincarea. Ali, kao što to obično biva, gdje ima dima, ima i vatre pa je i ova česta frekvencija upotrebe spomenutih pojmova sasvim opravdana. Iako ga beauty industrija poznaje desetljećima i obilno koristi u kremama, serumima, maskama, boosterima, posljednjih su godina sve popularniji pripravci s kolagenom koji se piju i navodno doprinose tako željenoj, mladolikoj i elastičnoj koži, ali i zdravim mišićima i kostima.

Naime, kolagen je važan protein s višestrukim funkcijama: u našem tijelu nastaje u dermisu, unutarnjem sloju kože građenom od vezivnog tkiva. U sebi ga nosimo u velikim količinama, a postoji više od 25 tipova ovog vezivnog elementa. Njegov naziv potječe od grčke riječi kolla, što znači ljepilo, a da nomen u ovom slučaju jest omen govori i činjenica da je riječ o bjelančevini koja doista ima ulogu ljepila – drži stanice kože čvrsto na okupu. Kolagen je odgovoran za kvalitetnu strukturu kože, a pripisuju mu se i brojna regeneracijska svojstva.

Kolagenska vlakna povezuju kožu s dubljim strukturama ispod nje, a osim potporne i vezivne, imaju i hranjivu ulogu – štite stanice i osiguravaju im neometanu komunikaciju te primitak potrebnih tvari.

Brojna blagotvorna djelovanja kolagena

Također, posebna građa ovog specifičnog tkiva uvelike pridonosi i prirodnoj otpornosti organizma, ali i njegovim prirodnim regeneracijskim sposobnostima. Iako naše tijelo ima sposobnost prirodne sinteze kolagena, taj proces s godinama postaje sve slabiji i sporiji – ozljede sporije zacjeljuju, oštećena tkiva obnavljaju se mnogo dulje, a koža gubi karakterističnu mladenačku čvrstoću.

Stoga je jedno od ključnih pitanja kada je riječ o kolagenu – kako povećati njegovu razinu i sintezu u tijelu? Jedan od najboljih načina za to svakako je prehrana, a odličan izvor kolagena bit će namirnice bogate proteinima. Stoga, u svoj jelovnik svakako uvrstite jaja, ribu, piletinu, junetinu, plodove mora, tofu ili proteinske dodatke prehrani.

Odgovoran i za starenje kože

Činjenicu da se sinteza kolagena u vašem organizmu usporila nećete primijetiti odmah, budući da se vidljive promjene neće dogoditi preko noći. Također, ta pojava neće izazvati nikakve ozbiljne nuspojave u vidu smetnji, bolova i slično, ali, ono što sa sigurnošću znamo je da su posljedice ovoga procesa mrski znakovi starenja – duboke bore, ovješena koža, manjak prirodne napetosti kože, ali i njezine čvrstoće, sjaja i blistavosti. Stoga možemo zaključiti – suplementacije kolagenom nikad previše!

Opskrbiti se kolagenom možemo na više načina – putem već spomenutih suplemenata koje ćemo uzimati oralno, na dnevnoj bazi, putem raznih skincare proizvoda – krema, seruma, maski, boostera, ali i tijekom specifičnih i ciljanih tretmana koji će, osim apsorpcije kolagena, djelovati i mehanički na našu kožu. Jednom rječju – kolagen je pravi ženski saveznik u očuvanju mladolikosti kože, ali i tijela.

Koliko kolagena je dovoljno?

Za glatku, čvrstu i mladoliku kožu potrebna je optimalna razina dobro organiziranih kolagenskih vlakana koja će koži omogućiti da zadrži elastičnost i čvrstoću. Kako bi kolagen mogao prodrijeti kroz kožu, molekula mora biti izrazito malena. Preparati s kolagenom obično funkcioniraju tako da na koži ostavljaju film koji popunjava nepravilnosti na površini, a kada se proizvod osuši, proteinski film se stegne uzrokujući suptilno zatezanje bora na koži.

Tretmani na bazi radiofrekvencije, zatim mezoterapija, PRP, laser, kemijski piling, dermaroller i sl. rade na principu stimuliranja proizvodnje kolagena i potiču obnovu kože obnavljajući njezin elasticitet. Ovaj važan protein ključan je za lijepu kožu, a navedenim se postupcima održava ono za čime čeznemo – mladolikost.

Pročitajte još i ...