Trenerica za botox je iz Hrvatske

Povijest njege kože može se podijeliti na vlastite epohe: B. B. (Before Botox) i A. B. (After Botox). Iskrenije riječi nikada nisu bile napisane – barem u carstvu ljepote, a objavljene su u prosincu 2007. u beauty magazinu Allure. Nijedan sastojak nije toliko istraživan, ali i istodobno kritiziran i dizan u nebesa kao botox otkako je FDA dala zeleno svjetlo za njegovo korištenje u “peglanju” bora u travnju 2002. 

Prvo i osnovno, Botox® je ime brenda, odnosno zaštićena robna marka za neurotoksin Botulinum Toxin proizveden iz bakterije Clostridium botulinum – iste one bakterije koja uzrokuje botulizam. Iako na tržištu postoji više neurotoksina koji obećavaju sličan učinak, u današnjoj temi govorimo o botulinum toxinu proizvođača Allergan pod imenom Vistabel® koji se primjenjuje na licu, dok se Botox istog proizvođača koristi za liječenje migrena, trajnog grčenja mišića i prekomjerne aktivnosti mokraćnog mjehura te prekomjernog znojenja. 

Stručnost, iskustvo, preporuke

Uvijek provjerite koristi li vaš liječnik registriran proizvod – kao što ne štedite na dobrim cipelama, frizeru ili ginekologu, nemojte štedjeti niti kod odabira liječnika i proizvoda koji ubrizgava u vaše lice. Rezultat će biti onoliko dobar koliko je dobar liječnik koji ga aplicira. Kod odabira liječnika, vodite se njihovim iskustvom, preporukama drugih pacijenata te svim dostupnim informacijama. Ne libite se razgovarati otvoreno s liječnikom na konzultacijama prije tretmana i tražiti ga fotografije prijašnjih radova te bilo koje druge informacije koje vas zanimaju. 

Kada govorimo o najboljima i botoxu, pravi sugovornik je jedna od najpoznatijih domaćih dermatologinja, dr. sc. Željana Bolanča, vlasnica Poliklinike Bolanča, koja je u Hrvatskoj jedna od dvoje službenih trenera Allergana za botulinum toxin Vistabel i Juvederm hijaluronske filere. 

Stalne edukacije i usavršavanja

“Prošla sam brojne edukacije iz područja primjene botoxa i filera. I dalje se jako puno educiram, a u posljednje vrijeme s naglaskom na botulinum toxin. Za vrijeme korone je objavljeno puno znanstvenih radova u području estetike, posebno botoxa, a znanstvene spoznaje su dovele i do novih tehnika apliciranja. U Hrvatskoj nas je dvoje službenih trenera za Vistabel, Tomica Bagatin i ja. Sto se tiče edukacija, stalno se educiramo od utvrđivanja znanja iz anatomije do tehnika apliciranja i korekcija “grešaka” nakon primjene Vistabela”, objašnjava službena trenerica za botox.

Woman receiving botox injection at spa, Image: 280779326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Iako je nedavno slavio 20. rođendan u estetskoj primjeni, pa možemo zaključiti da je kao lijek siguran i provjeren, botox, kaže dr. Bolanča, uvijek ima nešto kontroverzno u sebi jer je svima poznato kako je u stvari riječ o toksinu. Kada kažemo 20. rođendan, mislimo na onaj datum s početka teksta. Inače, njegovi “izumitelji” su liječnici Jean i Alastair Carruthers koji su krajem 80-ih, promatrajući tikove na očnim kapcima, uvidjeli kako bi injekcija ovog toksina pomogla njihovim pacijentima s tikovima na očima. I tada počinje velika estetska revolucija.

Kako Vistabel djeluje i koje regije se tretiraju

Bore koje nazivamo dinamičnima rezultat su pokreta mišića koje svakodnevno činimo, a Vistabel funkcionira tako da blokira signale od živaca prema mišićima. Dobar su primjer mišići obrva, koje pomičemo stotinama tisuća puta. Rezultat? Trajne bore na čelu, koje posebno nerviraju jer osobe ne čine samo vizualno starijima, nego i djeluju neraspoloženo, umorno… Kada se Vistabel aplicira u mišiće, živčani su signali blokirani pa se mišići opuštaju, a bore posljedično izravnavaju. 

“S Vistabelom je najbolje početi kad za to postoje indikacije, a to je u pravilu iza 35. godine, kod nekih i ranije. Iako se smatra da ga se može koristiti preventivno kako bi se spriječio nastanak bora, osobito u proljeće i ljeto kad se puno mrštimo na suncu, mislim da je najbolja indikacija kad se bore pojave. Vistabel je kod nas registriran za uklanjanje bora izmelju obrva, na čelu i okoloočnom području, a sve druge zone na licu se smatraju ‘off label’ primjenom. Sve što se radi s botoksom vani, radi se i kod nas. Mi ništa ne zaostajemo za EU ili ostatkom svijeta”, kaže vlasnica Poliklinike Bolanča.   

Što kada pođe po zlu

“Kod botoksa je najneugodnije ako dođe do pada vjeđe, sve ostalo se bez problema korigira za 14 dana od aplikacije. Zlatno pravilo botoksa je u prvom redu dobro poznavanje anatomije i zatim ga aplicirati u pravoj dozi, u pravi sloj kože, odnosno mišića i tretirati sve tri regije. Kod botoksa je najbitniji položaj obrva i njihova simetričnost u mirovanju i dinamici. Sve drugo daje neprirodan izgled i tada su klijenti nezadovoljni”, zaključuje naša sugovornica i dodaje kako je apliciranje botoxa zahvat na koji se 9 od 10 klijenata ponovno vraća jer svi ostali estetski tretmani nemaju tako visok postotak zadovoljstva pacijenata.

Pročitajte još i ...