Trudnoća i estetski tretmani

Koža, baš kao i tijelo budućih majki, prolazi kroz brojne promjene koje ponekad i nisu najugodnije. S obzirom na to da se u trudnoći zbiva niz imunoloških, endokrinoloških, metaboličkih i vaskularnih promjena, koža je u tom razdoblju posebno osjetljiva. Jedna od najčešćih promjena na koži su pigmentacije na licu, a posljedica je utjecaja estrogena i progesterona, uz dodatnu stimulaciju sinteze pigmenta sunčevim zrakama.

Hidratacija kože iznutra i izvana

Pojačano lučenje sebuma, proširene pore te bolne akne također su problemi s kojima se susreće velik broj trudnica. Unošenje dovoljne količine tekućine, ali i beauty tretmani te pravilna njega hidratantnim preparatima osvježit će kožu izvana i iznutra te uvelike olakšati vaše ne tako slatke muke u najslađem razdoblju života.

Naravno, uvijek su imperativ sigurnost i mame i bebe, pa se žene često pitaju koji su to tretmani preporučljivi tijekom trudnoće, a koje definitivno izbjegavati. Upravo to nam je objasnila naša dr. sc Ivana Nola, spec. dermatovenerologije, iz klinike Dermatologija Ivana Nola.

Hiperpigmentacije i akne

Mrlje na licu u trudnoći su simetrične, lokalizirane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Nakon poroda mogu se izbijeliti pripravcima koji sadrže alfa hidroksi kiseline i djeluju eksfolijativno te tako omogućuju bolju penetraciju aktivnih i hranjivih sastojaka u kožu. Takvi pripravci često sadrže specifične aktivne sastojke koji inhibiraju epidermalne faktore odgovorne za stimulaciju sinteze pigmenta melanina. Vitamin C u ovakvim pripravcima djeluje antioksidativno i štiti kožu od slobodnih radikala. S obzirom na specifičnost sastojaka svakog pripravka, ne savjetujem primjenu ovih proizvoda kod trudnica bez konzultacije dermatologa”, kaže dr. Ivana Nola i dodaje da, planira li se dulji boravak na otvorenom, s puno sunca, treba koristiti stickove za zaštitu usnica od sunca s visokim zaštitnim faktorom, krema za lice, vrat i dekolte i tijelo također s visokim SPF-om, uz obavezno nošenje šešira ili kape te izbjegavanja sunca od 11 do 17 sati.

Tijekom trudnoće se, objašnjava dr. Nola, mogu provoditi tretmani mikrodermoabrazije, nježnih kemijskih pilinga uz visoku zaštitu od utjecaja sunčevih zraka. Također, u slučaju pojave papulopustuloznih akna, savjetuje se primjena preparata namijenjenih problematičnoj koži, u konzultaciji s dermatologom. Često se savjetuju i tretmani čišćenja lica i provođenje specifične njege za ovaj problem kože na licu.

Poboljšanje elastičnosti kože

Na tijelu, kao posljedica prekomjernog istezanja kože i utjecaja hormona nastaju strije na bedrima, trbuhu i grudima. Da bi se u trudnoći djelovalo na povećanje elastičnosti kože, dr. Ivana Nola savjetuje korištenje preparata koji sadrže stimulativne proteine koji djeluju na elastičnost kože.

“Često su ti proizvodi obogaćeni alfa hidroksi kiselinama, vitaminom B5, silikonskim uljima i elementima u tragovima. S obzirom na sklonost kože jačem isušenju u trudnoći, savjetujem tuširanje i kupanje preparatima u obliku uljnih gelova, koji sprečavaju isušenje kože i vraćaju koži elastičnost”, savjetuje naša ugledna dermatologinja.

Pravilna njega stopala i limfna drenaža

U trudnoći se ne smije zaboraviti niti pravilna njega stopala, koja obuhvaća posebne pripravke za njegu stopala s optimalnim omjerom ureje i salicilne kiseline kako ne bi došlo do zadebljanja kože na peti, njezina pucanja i dubokih bolnih ragada, što može uvelike utjecati na nemogućnost hodanja.

“U trudnoći postupno dolazi i do oticanja donjih ekstremiteta, a u cilju smanjenja oticanja nogu provode se tretmani limfne drenaže LPG Cellu M6 samo za donje ekstremitete, a prema potrebi i za ruke. Također, nakon trudnoće se obično provode LPG tretmani ‘viška kože’, kao i tretmani radiofrekvencije, koji se često kombiniraju zbog uzajamnog nadopunjavanja i postizanja optimalnih rezultata”, zaključuje dr. sc Ivana Nola, spec. dermatovenerologije.

Pročitajte još i ...