Ovaj vitamin će vam pomoći očistiti lice od akni i nepravilnosti

Znate li da u Velikoj Britaniji dvije trećine ljudi ulaže novac u kratkoročna rješenja kad su problemi kože u pitanju? Pokazalo je to istraživanje Bupa Health Clinic provedeno na 4000 ljudi… Isto se tako pokazalo da se više od 34 milijuna Britanaca bori s nekim nepravilnostima kože, poput ekcema, suhoće i  akni – ali ih 89 posto nikad nije potražilo savjet stručnjaka. Premda su preplavljeni novitetima s kozmetičkog tržišta i beauty savjetima s YouTubea, broj problema samo – raste.

Kakvi su Hrvati? I mi obožavamo novitete, ali jedanko se tako pogubimo u moru informacija pa često ostanemo na razini fascinacije reklamama pojedinih proizvoda i premalo se posvećujemo dubljem razmatranju problema. A našoj koži treba prije svega to.

Zaštitni sloj kože koji nesvjesno – oslabljujemo

Priznajmo sami sebi – koliko smo puta kliknuli reklamu za neki atraktivni kozmetički proizvod, a koliko puta neku ozbiljnu stranicu gdje bismo se mogli upoznati s načinom na koji naša koža funkcionira? Razumljivo: svijet šarenih artikala vrlo je primamljiv – no često nedovoljan da riješi ono što nas muči.

Skincare profesionalci savjetuju vam da proguglate – stratum corneum. Taj tanki rožnati sloj (debljine od 0,01 do 0,02 mm) nalazi se na površini epiderme i u izravnom je kontaktu s okolinom, a sastoji se od odumrlih stanica korneocita i jako je bitan za zdravlje kože. Predstavlja, naime, štit od vanjskih agresora, a mi, iako posve nesvjesno, konstantno radimo na njegovom oslabljivanju koristeći agresivnu kozmetiku, zaboravljajući na hidraciju, pretjerujući s pilinzima i lošim životnim navikama…

Zaštita od vanjskih agresora i gubitka vlage

Zato su profesionalci osmislili korneoterapiju, koja podrazumijeva uporabu proizvoda i tretmana koji podupiru i „popravljaju“ dermalnu barijeru kako bi što bolje štitila kožu i vratila je u stanje homeostaze (balansa). Jer, kad je s našim „obrambenim sustavom“ sve u redu, onda smo zaštićeni ne samo od klica, alergena i iritansa koji svakodnevno vrebaju iz okoline, nego i od transepidermalnog gubitka vlage, koji može biti uzrok prerane pojave znakova starenja.     

Kad god, dakle, na koži primijetite neku upalu, znajte da je rožnati sloj propusan i oslabljen. „Popravite“ li ga, tvrde stručnjaci, i tkivo će prestati reagirati kao da mu stalno prijeti neka opasnost.

Životni vijek stanice

Ljuštenje stanica prirodni je proces: novi keratinociti nastaju od bazalnih matičnih stanica koje putuju kroz različite slojeve epidermisa dok ne stignu do stratum corneuma, pri čemu mijenjaju svoj oblik i metabolizam. Kad umru, postaju dio rožnatog sloja, a taj kompleksni proces traje od 14 do 28 dana. No, što kad nešto „zašteka“?

Bez obzira je li riječ o starenju, oštećenjima od sunčanja, suhoći ili pretjeranom lučenju sebuma, sve to može znatno usporiti prirodni proces odbacivanja starih stanica kako bi se napravilo mjesto novima pa ten poprima sivkast ton, koža se počinje perutati, pojavljuju se fine linije i bore, tonus opada…

Moćni anti-age vitamin

Sve se to može prevenirati: koža će izgledati zdravo i blistavo bude li zdrav njezin rožnati sloj, a ovdje u cijelu priču upada – vitamin A. Njegova supermoć leži u tome što ubrzava obnovu stanica ne oštećujući pritom stratum corneum, a ako je koža oštećena suncem ili ima još neki drugi problem, dobro mu je dodati i neke blage kiseline. One će pospješiti proces uklanjanja mrtvih stanica i otvoriti pore, dok će vitamin A pospješiti zdrav razvoj stanica.

Koža se, naime, ne može vratiti u ravnotežu bez vitamina A, koji utječe čak i na DNK. U korneoterapiju će se stoga savršeno uklopiti Skin Vit A+ renomiranog brenda Advanced Nutrition Programme, vitaminski dodatak prehrani prikladan za sve tipove kože. Ovaj vrhunski preparat osim vitamina A sadrži i vitamin D: dok je vitamin A važan za rast i razvoj stanica te pridonosi čvrstoći i elastičnosti kože i smanjuje bore – zbog čega se ubraja u anti-age vitamine – vitamin D jača obrambeni sustav kože i pruža zaštitu od slobodnih radikala koji uzrokuju prijevremeno starenje.

Koji je proizvod istog brenda također oduševio dermatologe?

Suplementi su općenito važan dio beauty rutine, posebice u stresnim vremenima kao što su ova, kad se previše brinemo i (često) premalo pozornosti posvećujemo pravilnoj prehrani i njezi. Stoga je bitno „boostati“ imunosni sustav, čijem dobrom stanju iznimno pridonose baš vitamini A i D.

Pročitajte još i ...