Želite smršaviti? Pripazite na ove namirnice!

Jesen je dio godine kao stvoreno za rad na sebi. Većina nas se, nakon ljetne opuštenosti, vraća u svoje rutine vježbanja, ali i prehrane, a mnogi se odlučuju i na dijetu. Jesti zdravo postaje imperativ, a s obzirom na sve napornije rasporede, većinu obroka konzumiramo izvan kuće. Oni koji svoje obroke priremaju večer prije i uredno ih nose na posao u plastičnim posudama, postali su doista ‘rijetke ptice’.

No, prilikom biranja ručka ili gableca to go doista treba jako paziti, jer iako zvuče i djeluju zdravo, mnoge namirnice to zapravo nisu. U sebi mogu skrivati ozbiljne količine šećera i ugljikohidrata pa će vam biti ozbiljna prepreka u gubljenju kilograma. U nastavku donosimo neke od ‘lažno zdravih namirnica’ koje bi mogle sabotirati vašu dijetu, a da toga uopće niste svjesni.

Cijeđeni sokovi i smoothieji u bočicama

Proteinske pločice

Police trgovačkih lanaca, ali i trgovina zdravom hranom, doslovno su preplavljene takozvanim proteinskim pločicama. Namijenjene su svim aktivnim vježbačima, a na sebi nose oznake visokog udjela proteina, zatim epitete Keto ili Paleo. Međutim, osim navedenih proteina, one često sadrže čitav niz doista nezdravih sastojaka poput sladila i emulgatora. A oni pak ne utječu povoljno na naš mikrobiom i na naše zdravlje. Stoga bi ih bilo bolje izbjegavati.

Muesli i granola

Iako je u našoj svijesti uvriježena ideja kako su upravo muesli, granola ili kukuruzne pahuljice najzdraviji doručak, istina je vrlo daleko od toga. Reklamiraju se često uz pridjeve ‘od punog zrna’, ‘plantbased’, ‘bogati željezom’, a zapravo su visoko prerađene namirnice. Sadrže velike količine šećera ili drugih sladila, podižu razinu šećera u krvi i njihova hranjiva vrijednost nije visoka. U svakom slučaju, nisu namirnica kojom bi trebalo započeti dan.

Kruh i pecivo iz pekare i supermarketa

Iako se često reklamiraju kao ‘svježe pečeni’, takvi pekarski proizvodi do vašeg prodajnog mjesta zapravo stižu duboko zamrznuti. Mogu sadržavati čitav niz sastojaka koji nikako nisu prirodni – razne konzervanse, emulgatore, šećere i umjetne boje. Dok za pravi, svježi kruh trebamo samo brašno, vodu, kvasac ili kiselo tijesto, malo soli i eventualno maslinovo ulje.

Grickalice

Čips, štapići, smoki i sve ostale varijante definitivno su najgore što možete unijeti u svoje tijelo. Osim visokog postotka masti i soli, često sadrže i šećer, nakupljaju vodu i također remete razine šećera u krvi.

Pročitajte još i ...