Znate li što je ektoin i zašto ga trebate uvrstiti u skincare rutinu?

Svi pamtimo kako su prije nekoliko godina hijaluronska kiselina i niacinamid doslovce postali zvijezde svake skincare rutine. U njih se kunu i slavni i dermatolozi, i naprosto nije opcija izostaviti ih iz svoje kozmetičke torbice. Kada je riječ o kozmetičkim sastojcima, slobodno možemo reći da je riječ gotovo o pravilu – sastojak za njegu kože o kojem ste čuli malo ili nimalo postaje hit, onaj koji se odjednom čini nezamjenjiv u svakoj rutini njege kože jer su očito svi imali kolektivno prosvjetljenje o njegovim dobrobitima.

Novo što je izašlo iz tame neznanja je, hvala na pitanju, ektoin. Nismo mogli ne primijetiti koliko se u posljednje vrijeme hvali kao aktivni sastojak koji morate imati u proizvodima za njegu kože. Iako postoji već desetljećima, brojni beauty brendovi tek su nedavno lansirali formule u kojima ponosno ističu njegovu prisutnost. Što je zapravo ektoin i koja je njegova supermoć?

Ako smatrate da ste informirani o sastojcima u kozmetičkom prostoru, sigurno ste se u određenoj mjeri upoznali s aminokiselinama. Omiljeni peptidi, primjerice, su kratki lanci aminokiselina. Ektoin, otkriven 1985. godine, spada u tu kategoriju. Riječ je o aminokiselini koja se nalazi u nekoliko vrsta bakterija i koja je izvedena iz njih. Ali, neka vas riječ “bakterija” ne obeshrabri. U ovom slučaju, to je zapravo jako dobra stvar. 

Dakle, ektoin je prirodni spoj koji je prvi put identificiran u ekstremofilnim bakterijama, koje su sposobne preživjeti u vrlo ekstremnim uvjetima, poput visokih soli ili temperaturnih varijacija. Funkcionira kao “molekularni štit” za proteine i druge esencijalne biološke strukture. U kozmetici i dermokozmetici često se koristi zbog svojih hidratantnih, umirujućih i zaštitnih svojstava. Pomaže u očuvanju hidratacije kože, ublažavanju iritacija i crvenila te zaštiti kože od izvanjskih stresora kao što su UV zračenje i zagađenje.

Također je poznato da ektoin ima pozitivan učinak na stanice kože, pomažući im očuvati svoju strukturu i funkciju čak i pod stresom, čime se poboljšava opći izgled i zdravlje kože. Godine 1985. otkriveno je u egipatskoj pustinji da u ekstremnim uvjetima (visoka temperatura, suhoća, jako UV zračenje, visoki salinitet, osmotski stres) pustinjske halofilne bakterije proizvode prirodnu zaštitnu komponentu u izvanjskom sloju stanice.

Ukratko, zbog svega navedenoga ektoin postaje hit sastojak u raznim proizvodima za njegu kože, uključujući kreme za hidrataciju i njegu osjetljive kože, anti-age proizvode, kreme za zaštitu od sunca… 

Skintegra Architect

Serumska emulzija za kožu na kojoj su vidljivi znakovi starenja i oštećenja poput linija, bora i hiperpigmentacija. Zaglađuje kožu, umanjuje bore i ujednačava njezin ton.

Aprive TaO obnavljajuća krema 

TaO krema namijenjena je suhoj, zreloj, oštećenoj i osjetljivoj koži. Formulirana je na bazi ektoina, derivata aminokiselina iz skupine ekstremolita.

Zo Skin Health Renewal Cream

Omiljena među recenzentima sa suhom kožom, ova hidratantna krema je lagana, ali njeguje kožnu barijeru zahvaljujući ovlaživaču poliglutaminskoj kiselini, omekšavajućim esterima jojobe i obnavljajućem ektoinu.

Stripes The Power Move Plumping & Hydrating Face Serum

Jedan od osobnih omiljenih kozmetičkih proizvoda Naomi Watts i bestseler njezina brenda za njegu kože u menopauzi, ovaj serum s ektoinom hidratizira i čini kožu punijom. 

Dr. Brandt Liquid Sun Shield SPF 

Zaštitite kožu od štetnih sunčevih zraka i stresnih faktora iz okoliša ovom tekućom kremom za sunčanje koja sadrži sredstva za posvjetljivanje i uljepšavanje poput ektoina, ekstrakta planktona i muškatne kadulje za sjaj.

Dermalogica PowerBright Dark Spot Serum

U ovom čistom i veganskom serumu, ključni sastojci poput niacinamida, heksilresorcinola i shiitake gljive pomažu smanjiti hiperpigmentaciju, dok ektoin štiti od stresora koji pridonose navedenim problemima s kožom.

Pročitajte još i ...