Stali ste na vagu i ne sviđa vam se brojka? Otkrijte kako zdravo smršaviti i vratiti samopouzdanje

Stali ste na vagu i ne sviđa vam se brojka koju ste zatekli? Niste jedini. S problemom debljine suočava se sve veći broj ljudi u svijetu, a još je više šokantno da se Hrvati smatraju najdebljim narodom u cijeloj Europi.

Ako osjećate da je vrijeme za promjenu i želite se osjećati bolje u svojoj koži, važno je svojem problemu viška kilograma pristupiti holistički. Nemojte se dati zavarati da je na zdrav način moguće izgubiti 10 kilograma u 10 dana, ali uz kontinuirani rad i predanost, promjene su itekako moguće. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta o koracima koje možete poduzeti kako biste zdravo smršavili.

Izmjerite svoj Indeks tjelesne mase (ITM)

Indeks tjelesne mase (ITM) iznos je koji se izračunava na temelju težine i visine. Nije točan izračun postotka tjelesne masnoće, ali je početna točka i jednostavan način određivanja položaja vaše težine u rasponu od zdravog do nezdravog. Ako je vaš ITM veći od 25, već ulazite u stanje preuhranjenosti i vrijeme je za akciju.

Odlazak liječniku

Ako vam ITM pokazuje zabrinjavajuće rezultate, prvi korak u vašem putovanju prema gubitku kilograma je odlazak liječniku. Oni mogu procijeniti vaše zdravstveno stanje, provjeriti postoje li neki osnovni zdravstveni problemi koji mogu utjecati na gubitak težine i pružiti vam personalizirane savjete.

Uravnotežena prehrana

Jedan od ključnih elemenata zdravog mršavljenja je uravnotežena prehrana. Konzumirajte raznoliku hranu koja uključuje svježe voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne izvore proteina i zdrave masnoće. Izbjegavajte prerađenu i brzu hranu te zaslađene napitke, a svakako je potrebno i pripaziti na veličinu porcija i naučiti slušati signale sitosti koje vaše tijelo šalje.

Redovita fizička aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost ključna je za gubitak težine i održavanje zdravog tijela. Pronađite aktivnosti koje vam se sviđaju i koje možete uključiti u svoju rutinu. To može uključivati šetnje, trčanje, biciklizam, plivanje ili vježbanje u teretani. Važno je postupno povećavati intenzitet i trajanje aktivnosti kako biste izgradili kondiciju.

Vođenje dnevnika tjelesne težine

Vođenje dnevnika tjelesne težine može biti korisno jer vam omogućuje praćenje napretka i održavanje motivacije. Zapisivanje težine, obroka i tjelesne aktivnosti pomaže vam razumjeti svoje navike i identificirati područja u kojima možete napraviti promjene.

Uzimanje lijekova za debljinu

Liječnik može preporučiti ili propisati lijekove za debljinu koji su dostupni kako bi vam pomogli na vašem putovanju prema manjem broju kilograma i zdravijem tijelu. Ovi lijekovi mogu pomoći u suzbijanju apetita, kontroliranju apsorpcije masti ili povećanju osjećaja sitosti, ali vrlo je važno koristiti ih samo uz nadzor liječnika.

Zdravo mršavljenje nije samo proces promjene tjelesne težine, već i razvoj zdravih navika koje možete održavati dugoročno. Bitno je pridržavati se zdravog načina života koji uključuje pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i brigu o cjelokupnom zdravlju, a više savjeta o zdravom mršavljenju potražite na portalu Istina o debljini, vašem partneru u zdravom mršavljenju.

Sadržaj nastao u suradnji s istinaodebljini.hr
Novo Nordisk Hrvatska d.o.o., Ulica D. T. Gavrana 17, 10020 Zagreb

Pročitajte još i ...