Zimski skincare – ušuškajte svoju kožu

Tijekom zimskih mjeseci koža zahtijeva posebnu njegu kako bi i dalje bila u formi, a to vam pokazala svojom blistavošću, mladolikošću i zdravim izgledom. Za to su nam potrebni specifični skincare proizvodi, bogati aktivnim sastojicima koji će je nahraniti te ujedno osnažiti zaštitnu barijeru. Od samog čišćenja pa do raznih tretmana, prostor za promjere u odnosu na njegu u ostalom dijelu godine je ogroman. Uključite ih u svoju rutinu i koža će vam uzvratiti svojim najboljim izdanjem.

Nakon relativno blage jeseni pa i početka zime, posljednjih smo tjedana imali prilike uživati u pravim zimskim temperaturama koje su nerijetko padale i ispod nule. To je, naravno, šokiralo našu kožu, a pojavila su se dva ključna problema: prije svega, manjak hidratacije u površinskim slojevima kože – koža izgleda suho i grubo ili se pak doima masnijom  jer, kako bi se zaštitila od vanjskih štetnih faktora, počinje proizvoditi više sebuma.

A višak sebuma, znamo to dobro, pojačava mogućnost nastanka nesavršenosti poput akni. Skokovi temperature i hladnoća utječu i na cirkulaciju – kada je jako hladno, krvne žile se stežu, a kad ponovno uđemo u toplu prostoriju, koža postaje crvena i preosjetljiva. To se događa baš svima jer je to prirodni mehanizam, no kako bismo izbjegli dodatnu osjetljivost, moramo u dnevnu rutinu njege uvesti novu kategoriju proizvoda – one koji smiruju i oporavljaju kožu.

Zimsko čišćenje i njega

Kako biste kožu pripremili za hladnoću, birajte čistače laganih formulacija, ali pazite da kožu očiste dubinski, da čuvaju vlagu i štite njezinu prirodnu barijeru. Odabir pravog čistača iznimno je važan, bitno je izbjegavati one preagresivne koji bi mogli oštetiti hidrolipidni sloj kože. Nakon čišćenja, ne zaboravite nanijeti umirujući tonik koji će najbolje povratiti prirodni pH kože.

Nakon toga slijedi konkretna njega. Ne treba posebno naglašavati da se ravnoteža lipida i hidratacije može održavati samo proizvodima koji su istovremeno i hidratantni i hranjivi. No, za to nije nužno odabrati proizvod koji je prebogat – ono što je važno su sastojci. Hijaluronska kiselina je must have za sve tipove kože, bez razlike. Ako je koža suha, potrebni su i ceramidi, skvalan te biljna ulja i maslaci. Za masnu kožu – kolagen i čajevac.
Ne zaboravite na njegu usana, čija je koža tanja od one na licu i zimi lako dehidrira. Dovoljan je kvalitetan lip balm kojega je potrebno nanositi više puta kroz dan. Tu je naravno i SPF, bez obzira na hladnoću, oblake, maglu i rani zalazak sunca. UV zraka mogu štetno djelovati i za oblačnih dana pa stoga u rutinu svakako uključite i kremu za zaštitu od sunca s minimalno SPF 30.

Maske za lice poput tople dekice

Tijekom zimske sezone mogla bi vam trebati i dodatna njega. Najbolja opcija je maska za lice koju ćete koristiti nekoliko puta tjedno. Najbolje je izmjenjivati lagani eksfolijator i hidratantnu umirujuću masku ako je koža suha ili odabrati neku multi-tasking varijantu tako što ćete na dijelove lica sklone crvenilu, staviti umirujuću, a na ostale, hidratantnu masku.

 

Treba paziti i izbjegavati kupanje i tuširanje u pretoploj vodi, budući da ona može izmijeniti hidrolipidni film i pojačati suhoću kože. Stoga zeleno svjetlo za mlaku vodu. Pripazite i na peelinge – iako su nezamjenjivi za uklanjanje mrtvih stanica, budite umjerene kako biste izbjegle dodatne iritacije. Birajte lagane eksfolijatore i ograničite peelinge na jednom tjedno.

 

Pročitajte još i ...