Mršavljenje i višak kože – kako ga ukloniti?

Australian supermodel Miranda Kerr poses for 7 for All Mankind Spring Summer 2015 collection., Image: 216405070, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Nakon zadovoljstva naglim mršavljenjem i novom figurom, javlja se novi problem koji se vrlo teško rješava. Radi se o višku kože, posljedici naglog gubljenja velikog broja kilograma ili posljedici poroda.

Kada se radi o naglom gubitku kilograma, najčešće je riječ o mladim osobama koje su se udebljali u pubertetu i odlučile smršavjeti. Kao posljedica gubitka značajnog broja kilograma ostaje koža koja je izgubila svoj elasticitet zbog čega se ne može vratiti u svoju prvotnu formu, nego ostaje ovješena i kvari figuru.

Višak kože najčešće ostaje na trbuhu, nadlakticama i natkoljenicama. Koža gubi svoj elasticitet i vitalnost. Kod starijih osoba ovaj problem može biti hormonalno-metaboličke prirode, odnosno posljedica gravitacije. Ako se radi o posljedicama trudnoće, najčešće se uz višak kože javlja i pucanje kože odnosno strije i razmaknuće trbušnih mišića zbog čega se javlja osjećaj konstantne nadutosti ili bježanja trbuha prema van.

German fashion model Alena Blohm stars in 'Wanderlust' Spring 2015 collection by For Love and Lemons., Image: 215173219, License: Rights-managed, Restrictions: EDITORIAL USE ONLY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Balawa Pics

Zatezanje kože

Višak kože na trbuhu rješava se abdominoplastikom – postupkom kojim se odstranjuje se višak kože zajedno s masnim tkivom, šivaju se razmaknuti trbušni mišići, rješava se eventualno bruh i kreira novi pupak.

Ako se višak kože javio na nogama, radi se zatezanje i podizanje kože nogu, i to najčešće tako da se uklanja obješena koža i mlohavo masno tkivo od gornje unutarnje strane bedara pa sve do koljena. Što se tiče ruku, zatezanje nadlaktica izvodi se postupkom brahioplastike kojim se radi rez duž unutrašnjeg dijela nadlaktice, najčešće od pazuha do lakta. Prvo se uklanja višak masnih naslaga liposukcijom, a zatim se uklanja i zateže višak kože. U slučaju da se radi o maloj količini viška kože, potrebni su tek mali rezovi koji se rade u blizini pazuha kako bi uklanjanje masnih naslaga i tkiva bilo što manje invazivno.

Irina Shayk in the new spring summer 2015 ad campaign of Love Republic, Image: 217252179, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Thunder Press

Neinvazivne metode za blaže slučajeve

Ponekad se i nakon manjeg gubitka kilograma koža malo opusti, a u takvim se slučajevima može zategnuti različitim neinvazivnim uređajima koji rade na principu ultrazvuka i/ili radiofrekvencije. Takvim se uređajima zagrijava koža na površini i u dubokom sloju te se mijenja struktura kolagena. Kontrolirano zagrijavanje vlakana kolagena u dermisu, dubljem sloju kože, do određene temperature, dovodi do njihove kontrakcije. Unesena toplina ubrzava metabolizam stanice i fibroblasta koji proizvode kolagen, a time se stimulira produkcija kolagena i odmah vidljivo zateže koža. Tako koža sama počinje stvarati novi, mladi kolagen, obnavljajući samu sebe te postaje zategnutija što je idealno rješenje za osobe koje muči blago opuštena koža.

Pročitajte još i ...