Promjene na koži u 20-ima, 30-ima i 40-ima i što poduzeti

Kate Hudson and Goldie Hawn attending the Glamour Women of the Year Awards 2015 held at Berkeley Square Gardens, London (Mandatory Credit: DOUG PETERS/ EMPICS Entertainment), Image: 247376327, License: Rights-managed, Restrictions: NONE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Press Association

Nakon svakog rođendana primjećujemo neke nove promjene na koži. Bilo da uočavamo nove bore ili koža postaje drukčije teksture, činjenica je da promjene koje se događaju s godinama nikoga ne štede.

NEW YORK, NY - FEBRUARY 16: Sailor Lee Brinkley-Cook, Christie Brinkley and Alexa Ray Joel attend the Sports Illustrated Swimsuit 2017 launch event at Center415 Event Space on February 16, 2017 in New York City., Image: 321292019, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Face To Face A

Što se događa u 20-ima?

Dovoljan udio kolagena u 20-ima kožu održava mekanom i zdravog izgleda i sjaja. Usprkos tome, u 20-ima se nerijetko pojavljuju akne, čak i ako ih niste imali u tinejdžerskoj dobi. S obzirom na to da uzrok nastanka akni može biti različit, terapija se bira prema uzroku, a pravilna njega kože svakako će pomoći.

Koliko se za kožu brinete u 20-ima, imat će veliki utjecaj na to kakva će ona biti u 30-ima i 40-ima, zato ne zaboravite na nanošenje krema sa zaštitnim faktorom tijekom cijele godine. Već u ovoj dobi proizvodi koji sadrže antioksidanse pomoći će u sprječavanju nastanka finih linija i bora.

, Los Angeles, CA - 01/25/2015 - 21st Annual Screen Actors Guild Awards - Arrivals -PICTURED: Emilia Clarke -, Image: 216356702, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, INSTAR Images

Hiperpigmentacije u 30-ima

U 30-ima se kao najveći problem počinju pojavljivati hiperpigmentacije, ali i prve izraženije bore. Hiperpigmentacije su uglavnom „naplata“ prekomjernog izlaganja suncu, ali se mogu javiti i kao posljedica hormonalnih promjena. U borbi protiv hiperpigmentacija i neujednačenog tena pomoći će pilinzi odnosno eksfolirajući serumi  i proizvodi koji sadrže retinol.  U porodici retinola nalazi se nekoliko različitih tvari, među kojima su lipofilni derivati vitamina A koji jednostavno prodiru u epidermis. Njihova je uloga iznimno važna u prevenciji starenja kože, ali i u liječenju fotostarenja, akni, hiperpigmentacija ili melazme.

U 30-ima lice polako počinje gubiti mladenačku punoću, a uslijed opadanja udjela kolagena i hijaluronske kiseline, uočava se gubitak volumena i tonusa, zbog čega lice izgleda mršavije i umornije. Hijaluronski fileri metoda su kojom se može vratiti mladenačka punoća lica, a uz kvalitetnu njegu i pokoji tretman laserom protiv hiperpigmentacija, održat će se kvaliteta kože.

Sarah Jessica Parker at the AFI FEST 2016 Opening Night Premiere of 'Rules Don't Apply' held at the TCL Chinese Theatre in Hollywood, USA on November 10, 2016., Image: 306333652, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Različite promjene u 40-ima

U 40-ima dolazi do različitih promjena. Mnoge će se žene susresti s vrlo suhom kožom na kojoj bore postaju još vidljivije i naglašenije. U borbi sa suhom i dehidriranom kožom pomoći će proizvodi koji vraćaju hidrataciju. Peptidi, antioksidansi i hijaluronska kiselina sastav su koji će osvijetliti i osvježiti kožu i vratiti joj mladenački sjaj.

Nakone 40. lice još uočljivije gubi masno tkivo. Iako to ovisi o genetskim predispozicija, ono najbrže „odlazi“ sa središnjeg dijela lica i ispred ušiju. Potom se počinje gubiti linija čeljusti i brade gdje koža postaje ovješenija. Osim toga, dolazi i do blagog spuštanja vrška nosa zbog toga što vezivno, potkožno tkivo između hrskavica i kosti starenjem gubi tonus i elastičnost, stoga se nos optički malo produžuje i spušta. Za vraćanje volumena licu izvrstan su izbor fileri, dok se, ovisno o količini opuštene kože, mogu izabrati različite metode kojima se postiže lifting efekt.

Pročitajte još i ...