Njega i zaštita obojene kose – znate li što radite krivo?

Realno, život bi nam bio mnogo monotoniji da 1907. godine francuski kemičar Eugene Schueller nije uzeo PPD i stvorio prvu boju za kosu u komercijalne svrhe, nazvavši novi proizvod Aureole, koji je ubrzo postao poznat kao L’Oréal, kao i tvrtka koju je osnovao. Tijekom ranih i srednjih 1900-ih, formule boja za kosu su napredovale, uključujući boje za kosu kod kuće koje su imale dulju postojanost i posvjetljujući učinak bez vodikova peroksida.

Actresses Eva Green and Emmanuelle Seigner attend the 'Based On A True Story' photocall during the 70th annual Cannes Film Festival at Palais des Festivals on May 27, 2017 in Cannes, France., Image: 333754721, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide rights, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Crystal pictures

Iako su današnje boje za kosu toliko “napredovale” da istodobno boje i njeguju kosu te su blage prema vlasištu, nekih se pravila, savjetuju stručnjaci, ipak treba pridržavati. I, naravno, birati prave proizvode za njegu obojene kose. 

Odaberite pravi šampon i balzam

Ako ste plavuša, šampon koji koristite je važan želite li biti sigurni da ćete zadržati boju s kojom izađete iz salona tijekom sljedećih mjeseci. Vlasnice hladne plave boje bi trebale koristiti silver šampon koji uklanja neželjeno žutilo sa sijede, bijele i plave kose te povremeno ljubičasti koji pomaže uravnotežiti bilo koju neželjenu žutu boju koja bi mogla biti prouzročena vrstom vode, suncem, morem ili klorom. I uvijek koristite šampon bez sulfata kako biste što dulje očuvali boju.

Ne češljajte mokru kosu

Vlas izložena vodi nabubri i rastegne se, što uzrokuje podizanje vanjskog sloja poput šindre, a dodatni stres od četkanja u tom stanju može dovesti do njezina pucanja. Četkajte kosu prije pranja ako je moguće, a morate li je raščešljati mokru, osušite je ručnikom da više ne kaplje, nanesite regenerator koji se ne ispire od korijena do vrhova i koristite najnježniji češalj sa širokim zupcima ili četku za raščešljavanje kako biste smanjili trenje. Radite od vrhova prema gore kako biste izbjegli kidanje pramenova.

Koristite sredstvo za zaštitu od topline

Prije sušenja ili peglanja kose, koristite sprej ili serum za zaštitu od topline koji sadrži silikone ili polimere koji stvaraju zaštitnu barijeru preko pramenova. Ti proizvodi djeluju tako da oblažu kosu pri visokim temperaturama stiliziranja i štite površinu oštećenih pramenova. Također, nikad ne sušite kosu koja prethodno nije djelomično osušena ručnikom ili zrakom niti koristite pegle na kosi koja nije potpuno suha, jer to može izazvati “zagrijavanje” vode u unutrašnjosti i pucanje vlasi. 

Kérastase Chroma Absolu Sérum Chroma Thermique

Termozaštitni serum Kérastase Serum Chroma Thermique obogaćen je antioksidansima, mliječnom kiselinom i ekstraktom gotu kole te štiti od negativnih vanjskih utjecaja, poput UV zračenja, vlage, visoke temperature i oksidacijskog stresa.

Tekuća tekstura na kosi stvara nevidljivi sloj koji ublažava neželjeno kovrčanje te zaglađuje i hidratizira kosu. Vaša će kosa izgledati sve zdravije i blistavije iz dana u dan.

Kiehl’s Sunflower Color Preserving Shampoo

Šampon za obojenu kosu nježno čisti i regenerira kosu. Formuliran sa suncokretovim uljem i uljem marelice, s mješavinom vitamina B3, B5 i B6, ovaj šampon za zaštitu boje ima i UV zaštitni filter koji pomaže u očuvanju boje kose od štetnih učinaka sunca.

Nježno uklanja nečistoće i ulje bez uklanjanja boje te obnavlja i hidratizira kosu kako bi boja održala svoju živost i izgledala zdravije. 

Keune Blonde Savior Mask 

Intenzivna masa za kosu formulirana je s glikolnom kiselinom i kreatinom, koji će oštećenoj i izbijeljenoj kosi pružiti vlagu te je ojačati unutar korteksa. 

Ova intenzivna maska primjetno smanjuje lomljenje i privlači vlagu u kosu, a zahvaljujući mirasilu – patentiranom regeneracijskom polimeru, ostavlja kosu svilenkasto mekom. Za najbolji učinak, masku nanesite na ručnikom osušenu, vlažnu kosu te nježno umasirajte te isperite nakon 3 do 5 minuta.

L’Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color

L’Oréal Professionnel Serie Expert Vitamino Color Resveratrol štiti obojenu kosu od blijeđenja tijekom čak 8 tjedana. Olakšava raščešljavanje i oblikovanje kose, hrani je i hidratizira, jača strukturu vlasi i zaglađuje vlakna kose sprječavajući neželjeno kovrčanje.

Njegova je tajna u resveratrolu koji štiti pigmente boje od blijeđenja i ispiranja te pantenolu koji hidratizira i poboljšava elastičnost kose. 

Schwarzkopf Professional BC Color Freeze Silver maska

Maska je namijenjena kosi koja je tretirana bojom, posvjetljivana ili previše obrađena. Bogata emulzija sadrži aminokiseline za popunjavanje strukturnih praznina od vanjskog sloja kose do korteksa. 

pH 4.5 balancer tehnologija zateže strukturu kose i zaključava pigmente boje u najdublje slojeve kose, dok istovremeno poboljšava snagu i elastičnost obojene kose.

Pročitajte još i ...