Što se krije iza egzotičnog naziva bakuchiol – sastojka za kojim je poludjela beauty industrija?

Posljednjih godina nam se čini da nema kozmetičkog brenda koji drži do sebe, a da nije na tržište izbacio proizvod s bakuchiolom. Usudili bismo se reći da je ovaj sastojak trenutno među najpopularnijima u beauty industriji.

Mnogi mu pridaju čarobna svojstva, a dolazi iz indijske ajurvedske i kineske medicine, no kao moćni dio kozmetičkih proizvoda poznat je tek nekoliko godina. Riječ je o prirodnom, biljnom retinolu koji je do sad najbolja poznata zamjena za puno poznatiji derivat vitamina A.

Riječ je o prirodnom anti-oksidansu i djelotvornom anti-ageing sastojku koji je pronađen u sjemenkama i listovima biljke Psoralea corylifolia, poznatije kao babchi, koja raste u Indiji, Kini te u dijelovima Afrike. Tijekom brojnih laboratorijskih istraživanja dokazano je da ima snažna antioksidativna svojstva, ali i inicira biokemijski proces koji vodi do aktivacije proizvodnje kolagena te redukcije otpuštanja upalnih medijatora.

Iako na prvi pogled funkcionira potpuno drugačije od retinola, rezultat koji ovaj ostavlja na koži vrlo je sličan učinku retinola – ten postaje glađi, čišći i smireniji, a koža instantno djeluje mladolikije.

Kako djeluje bakuchiol?

Osim prirodnog retinola, mnogi Bakuchiol nazivaju i biljnim botoxom, jer može spriječiti pojavu sitnih bora i linija na licu, ali i povećati čvrstoću kože na dodir. Ipak, zbog snažnih antibakterijskih i antioksidativnih svojstava, njegova prava moć leži u ujednačavanju tena i umirenju akni.

Jedna od njegovih najbitnijih prednosti u odnosu na retinol je to što kožu ne čini fotosenzibilnom, već upravo suprotno – pomaže joj da bude što manje osjetljiva na UV zrake. Najpotentniji je u formulacijama od 0,5 do 2%, a značajne rezultate može pokazati već nakon 12 tjedana korištenja.

Učinkovit i protiv akni

Dermatolozi tvrde da su učinci ove moćne azijske biljke vrlo slični retinolu čak i kad je tretiranje akni u pitanju – zbog antibakterijskih svojstava serumi koji sadrže Bakuchiol donijet će izvrsne rezultate masnoj koži sklonoj aknama, ali i onoj koja je već pogođena aknama i upalama.

Osim povećanja elastičnosti kože i zaglađivanja tena, dermatološka istraživanja pokazala su kako produžena upotreba ovog sastojka u topikalnim proizvodima smanjuje suhoću i grubu teksturu kože, no dokazana je i možda najvažnija razlika od klasičnog retinola – Bakuchiol ne smanjuje lojne žlijezde niti uzrokuje iritacije, pa ga mogu koristiti i osobe čija je koža zaista osjetljiva.

Pročitajte još i ...