Poznati estetski kirurg Dinko Bagatin piše zašto je tako teško zategnuti kožu u menopauzi

Piše doc. dr. sc. Dinko Bagatin, prim.dr.med.

Iako živimo u vrijeme kada postoji na stotine načina kako usporiti starenje – što izvana, što iznutra, ono je prirodan proces kojeg ne možemo zaustaviti. Već u četrdesetima koža počinje gubiti elastičnost i zategnutost, kod žena dolazi do smanjenja razine estrogena, a tijelo se približava menopauzi zbog čega se mogu primijetiti razne promjene.

Fizičke promjene uzrokovane menopauzom

Uz prestanak menstruacije i nagle osjećaje vrućine, mnoge žene primjećuju povećanje težine i promjene u rasporedu masnog tkiva, s većim nakupljanjem masnoće oko struka. Ako vidite da teže gubite kilograme ili ne postižete efekt kakav ste prije postizali nekom fizičkom aktivnosti, sve to možete prepisati menopauzi.

Također, koža lica, vrata i dekoltea izložena je atmosferskim utjecajima i štetnim tvarima iz okoline zbog čega i najbrže stari. Možemo primijetiti kako je upravo na ovim područjima koža suha i opuštenija nego na drugim dijelovima tijela, a potencijalno neke neinvazivne metode pomlađivanja neće imati jednako dobar efekt kao što imaju na osobama koje su deset godina mlađe. To su sve izazovi s kojima se i mi kirurzi susrećemo u svakodnevnom radu s klijenticama i pacijenticama, no naravno u rukama iskusnih liječnika i stručnjaka možemo riješiti gotovo sve probleme.

Estetski zahvati za vrijeme menopauze

Ako krenemo od lica i problematike opuštene kože, većina žena odlučuje se za zatezanje lica, odnosno Face Lifting koji je danas vrlo uspješna operacija, a efekt pomlađenog izgleda lica traje od pet na više godina.

Face Liftingom ne zatežemo samo kožu lica, već i kožu vrata, a najbolji rezultati vidljivi su u području donje sredine i donje trećine lica, oko ruba čeljusti i na vratu. S godinama dolazi i do spuštanja kapaka jer gravitacija učini svoje te vezivno tkivo s vremenom slabi. Na njima se javlja suvišak kože u obliku vrećica, nabora i masnih jastučića, što očima i cijelom licu daje umoran i stariji izgled. Suvišak kože i masno tkivo na očnim kapcima, mogu se odstraniti samo operativnim zahvatom koji se naziva blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka.

U Poliklinici Bagatin ove zahvate radi moj brat i maksilofacijalni kirurg, dr. Tomica Bagatin. Što se tiče problematike opuštene kože ili lokaliziranih masnih naslaga na tijelu, pacijenticama izvodimo VASERlipo ultrazvučnu liposukciju, zasebno ili u kombinaciji s abdominoplastikom.

Abdominoplastika je kirurški zahvat kojim se s područja trbuha uklanja višak kože, koji predstavlja značajan estetski, a često i zdravstveni problem za pacijenta. Riječ je o metodi s pomoću koje se zateže koža čitave trbušne stijenke. Također, žene se u ovim godinama često istovremeno odluče i za VASERlipo ultrazvučnu liposukciju određenog dijela tijela.

VASERlipo ultrazvučna liposukcija je kirurški zahvat u kojem kirurg uklanja neželjene naslage masnog tkiva s određenih regija tijela, uključujući vrat, nadlaktice, gornji i donji dio leđa, trbuh, natkoljenice i kukove, stražnjicu, vanjsku i unutrašnju stranu bedara, a sve s posljedičnim ciljem oblikovanja vaše željene konture i oblika tijela. Zahvat nije zamjena za redukciju tjelesne težine, već metoda za uklanjanje neželjenih nakupina masnog tkiva.

Nekirurške metode pomlađivanja

Jedna od neinvazivnih metoda koja može pomoći vašem licu da dobije odmoreniji i svježiji izgled kombinacija je nekoliko tretmana, primjerice Botoxa i dermalnih filera.

Tretmani Botoxa pružaju odlične rezultate na predjelu čela, između obrva i oko očiju, a dermalnim filerima možemo popuniti područja na kojima vam nedostaje volumena. Također, sitne borice oko usta, nazolabijalne bore te bore od usta prema bradi mogu se znatno ublažiti uz pomoć filera na bazi hijaluronske kiseline. Bez obzira na to što je menopauza izazovan životni period svake žene, vjerujem kako je moguće riješiti brojne problematike i podići kvalitetu života.

Pročitajte još i ...