Zašto je tonike dobro uvrstiti u svakodnevnu njegu lica i koji odabrati?

U svijetu njege kože gdje se stalno pojavljuju novi proizvodi i trendovi, postoji jedan korak koji često ostaje u sjeni onih popularnijih – tonik. Iako su serumi, kreme i maske zauzeli središnje mjesto u rutini njege, tonici su tiho zadržali svoje mjesto u svakodnevnoj upotrebi mnogih. S modernim formulacijama koje obećavaju više od pukog osvježavanja, tonici danas nude niz prednosti koje mogu transformirati vašu kožu.

No, zašto se zapravo isplati uvrstiti ovaj korak u svoju rutinu i kako su tonici evoluirali iz jednostavnih hidratizirajućih otopina u moćne proizvode za njegu kože? Njihova glavna svrha je osvježiti kožu, ukloniti ostatke nečistoća i šminke koje možda nisu uklonjene tijekom čišćenja, te pripremiti kožu za daljnje proizvode za njegu. Mnogi tonici sadrže hidratantne sastojke koji odmah nakon primjene osvježavaju kožu i pružaju dodatni sloj hidratacije, što je idealno u suhim klimatskim uvjetima, na visokim temperaturama, ali i zimi kada koža može postati suha i zategnuta.

Balans i sjaj

Čišćenje lica može narušiti prirodnu pH ravnotežu kože, čineći je osjetljivijom na bakterije i podložnom iritacijama. Tonici pomažu u vraćanju optimalne pH vrijednosti, što je važno za zdravu i otpornu kožu. Također mogu pomoći i u sužavanju pora i smanjenju njihove vidljivosti, što je često poželjno za one s masnom kožom ili kožom sklonom aknama. Uklanjaju ostatke nečistoća i mrtve stanice kože, omogućavajući bolju apsorpciju seruma, krema i drugih proizvoda koji slijede u rutini njege kože. Tonici namijenjeni masnoj koži često sadrže sastojke koji pomažu u regulaciji proizvodnje sebuma, čime se smanjuje masni sjaj i pojava akni.

FOR EDITORIAL USE ONLY. Vivetta Backstage Milan Ready to Wear. Spring/Summer 2018. ADDITIONAL IMAGES AVAILABLE ON REQUEST., Image: 355000861, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Camerapress

Temelj u korejskoj njezi kože

K-beauty, odnosno korejska rutina njege kože poznata je po svojim višestupanjskim pristupima koji osiguravaju temeljitu njegu i optimalne rezultate. Jedan od najpopularnijih elemenata K-beauty rutine je 7-skin metoda, koja se odnosi na višeslojnu primjenu tonika. Ona uključuje nanošenje tonika na lice u sedam slojeva. Cilj ove metode je pružiti dubinsku hidrataciju i pripremiti kožu za daljnje proizvode, čineći je glatkom, blistavom i elastičnom. Iako se može činiti da je nanošenje sedam slojeva previše, svaki sloj se nanosi u tankom sloju kako bi se omogućila bolja apsorpcija i spriječilo preopterećenje kože.

Prvi korak u svakoj K-beauty rutini je temeljito čišćenje lica kako bi se uklonile sve nečistoće i pripremila koža za nanošenje tonika. Nakon što se prvi sloj upije, nanose se preostali slojevi tonika, jedan po jedan. Za svaki se sloj koristi manja količina proizvoda kako bi se svaki sloj potpuno upio prije nanošenja sljedećeg. Višeslojna primjena tonika osigurava da koža primi maksimalnu hidrataciju, što je posebno korisno za suhu i dehidriranu kožu. Postupno nanošenje tankih slojeva omogućava bolju apsorpciju proizvoda, čime se povećava učinkovitost tonika. Ova metoda može pomoći u smirivanju iritacija i crvenila, čineći je idealnom za osjetljivu kožu.

Ako još niste pronašli tonik koji bi odgovarao potrebama vaše kože, donosimo nekoliko preporuka vrhunskih proizvoda koje možete pronaći u hrvatskim ljekarnama.

Bioderma Sébium Lotion

Ovaj tonik posebno je formuliran za masnu i kombiniranu kožu, sklonu aknama. Kombinira različite aktivne sastojke kako bi regulirao proizvodnju sebuma, uravnotežio pH kože i pružio dugotrajnu hidrataciju. Cink u njegovom sastavu pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma i ima antibakterijska svojstva koja mogu smanjiti upale i spriječiti pojavu akni. Glikolna kiselina eksfolira kožu i uklanjanja mrtve stanice, pomažući u otvaranju pora i sprječavanju njihovog začepljenja, dok vitamin B6 pomaže u regulaciji sebuma, čime se smanjuje masni sjaj kože.

 

Bioderma Sébium Lotion | Brza dostava | notino.hr

Učinkovito smanjuje proizvodnju sebuma, uklanja masni sjaj i sprječava začepljenje pora. Pomaže u održavanju idealnog pH kože, što je ključno za zdravu kožu i prevenciju akni. Osigurava dugotrajnu hidrataciju bez osjećaja težine. Redovitom upotrebom, poboljšava se tekstura kože te se smanjuje pojava nesavršenosti.

Filorga Time-Filler Essence

Idealno rješenje u borbi sa starenjem nalazi se u Filorga Time- Filler Essence toniku koji kombinira moćne anti-ageing sastojke kako bi pružio sveobuhvatnu njegu kože, ciljajući na znakove starenja poput bora, dehidracije i gubitka elastičnosti. Sadržava hijaluronsku kiselinu koja pruža intenzivnu hidrataciju, popunjavajući fine linije i bore. Hijaluronska kiselina pomaže u zadržavanju vlage, čime koža postaje glatka i elastična.

Filorga TIME-FILLER ESSENCE anti-age losion 150 ml - glavni cilj esencije je pripremiti kožu i povećati učinkovitost svakodnevne rutine. Bijelo srebrna bočica proizvoda na bijeloj pozadini.

Sadrži snažne anti-ageing sastojke koji ciljaju na sve vrste bora, uključujući one uzrokovane dehidracijom i duboke bore. Ekstrakt algi pomaže u umirivanju iritacija i crvenila, čineći ju pogodnom i za osjetljivu kožu.

Novexpert tonik vodica

Formulacija Novexpert tonik vodice uključuje snažne antioksidanse koji štite kožu od štetnih učinaka slobodnih radikala, što pomaže u sprječavanju prijevremenog starenja. Osim moćne hijaluronske kiseline koja pomaže u održavanju kožne barijere, vitamini C i E u sastavu ove tonik vodice djeluju kao antioksidansi te pomažu u posvjetljivanju tena, ujednačavanju boje kože i smanjenju vidljivosti hiperpigmentacijskih mrlja.

Novexpert Hijaluron Tonik vodica s hijaluronskom kiselinom u spreju

Ova formula sadrži isključivo prirodne sastojke, što ga čini sigurnim za upotrebu na svim tipovima kože, uključujući osjetljivu kožu. Prirodni ekstrakti koji umiruju kožu, smanjuju crvenilo i iritacije, te dodatno pomažu u hidrataciji i regeneraciji. S obzirom na to da ne sadrži parabene, fenoksietanol, silikone, niti umjetne mirise, ovaj tonik je izuzetno nježan i prikladan za osjetljivu kožu sklonu reakcijama.

Skintegra Nectar

Skintegra Nectar je visoko koncentrirani antioksidativni serum tonik osmišljen kako bi pružio intenzivnu njegu i zaštitu koži od štetnih vanjskih utjecaja, uključujući slobodne radikale i zagađenje. Ovaj tonik je posebno formuliran za sve tipove kože, uključujući osjetljivu i kožu sklonu iritacijama. Pomaže u posvjetljivanju kože, smanjenju pigmentacijskih mrlja i ujednačavanju tena.

SKINTEGRA NECTAR BALANSIRAJUĆA I OMEKŠAVAJUĆA ESENCIJA ZA HIDRATACIJU 150ML

Djeluje antioksidativno, pomaže u zaštiti kože od štetnih učinaka UV zračenja i zagađenja. Sadrži i niacinamid, višenamjenski sastojak koji smanjuje crvenilo, smiruje upale, poboljšava elastičnost kože i pomaže u smanjenju hiperpigmentacije; kao i ekstrakt zelenog čaja koji je bogat antioksidansima, djeluje umirujuće i protuupalno, čime dodatno štiti kožu od vanjskih utjecaja i smanjuje iritacije.

Pročitajte još i ...