Ljetni SOS: Najbolji savjeti i proizvodi za hidrataciju kože!

O važnosti hidratacije kože mogli bismo govoriti u svako godišnje doba jer je upravo taj korak ključan kako bi se spriječilo nastajanje dehidracijskih bora i kako bi koža imala zdrav, privlačan sjaj. No, ekstremne temperature dodatno isušuju kožu, a dodamo li tome utjecaj štetnih sunčevih zraka, vjetra i soli, jasno je zašto joj posebno sada trebaju dodatna zaštita, hidratacija i prilagođena njega.

Zašto je važno koži osigurati hidrataciju?

Kad je koža dobro hidratizirana, ona ne samo da izgleda svježije i blistavije, već se bolje nosi s izazovima koje joj donose svakodnevni utjecaji poput sunca, zagađenja i stresa. Slikovito rečeno, koža je naš štit od izvanjskog svijeta. Kada je taj štit hidratiziran, ostaje snažan, elastičan i mekan na dodir. Manje su šanse da će se pojaviti iritacije, bore ili one neželjene fine crte koje svi pokušavamo izbjeći.

S druge pak strane, kada koži nedostaje vlage, ona je suha, zategnuta i sklona perutanju. Osjećaj svrbeža i beživotan izgled često su znakovi da tom našem štitu hitno treba dodatna doza hidratacije jer inače gubi sposobnost braniti se od izvanjskih utjecaja. Neprijatelji koji tada napadaju su ubrzano starenje, upale i infekcije. A to nipošto ne želimo!

Kako prepoznati da koža vapi za vlagom?

Dehidriranu kožu lako je prepoznati – suha je, hrapava, zateže te je sklona crvenilu i svrbežu. Ako primijetite fine linije koje nisu bile tu prošlog ljeta ili vam se koža čini beživotnom i umornom, vrijeme je za akciju!

Osim unosom dovoljne količine vode, kožu je potrebno hidratizirati izvana kako bi ostala zdrava i elastična, jer je upravo to ključan faktor za sintezu kolagena. Ovaj važni korak najčešće preskaču osobe masne kože, misleći kako im ne trebaju hidratantni proizvodi. No prava je istina da je hidratacija iznimno važna za svaki tip kože. A evo i zašto!

Masna koža: Ako je vaša koža masna, tijekom ljeta možete imati problema s prekomjernim lučenjem sebuma i proširenim porama. Korištenje teške hranjive kreme može izazvati prištiće, a prečesto pranje lica isušiti i iritirati kožu.

Stoga koristite laganu hidratantnu kremu, po mogućnosti s hijaluronskom kiselinom. Redovito, ali nježno, eksfolirajte kožu te ne preskačite kremu s visokim zaštitnim faktorom širokog spektra. Koristite tonik za uklanjanje prljavštine i viška sebuma te pročišćavajuće maske na bazi gline.

Suha koža: Ovom tipu kože morate posvetiti posebnu pažnju kad je riječ o hidrataciji. Suha koža sklona je crvenilu, osipima i alergijama stoga izbjegavajte korištenje agresivnih kemikalija i uvijek provjerite popis sastojaka u proizvodima za njegu.

Osigurajte da formula sadrže tri osnovna sastojka: humektante, okluzive i emolijense. Humektanti privlače vodu u kožu, okluzivi zadržavaju vlagu, a emolijensi održavaju kožu mekom i glatkom. SPF je obvezan, baš kao i izbjegavanje sunca u udarnom terminu. Naravno, termalna voda vam uvijek mora biti pri ruci.

Mješovita koža: Obično masna u T-zoni (čelo, nos i brada), dok se ostatak lica brzo isušuje, mješovita koža traži rutinu koja se sastoji od eksfolijacije, čišćenja, toniranja i hidratacije.

Koristite sredstvo za dubinsko čišćenje barem dva puta tjedno, pronađite lagan hidratantni serum kako biste spriječili prekomjernu suhoću te birajte hidratantnu gel kremu s hijaluronskom kiselinom i SPF 30.

Osjetljiva koža je sklonija infekcijama, aknama i suhoći tijekom ljeta pa koristite nježne proizvode i izbjegavajte sve što bi je moglo dodatno iritirati. Kako bi ostala hidratizirana i sigurna, koristite lagane hidratantne kreme s umirujućim svojstvima (hijaluronska kiselina, ceramidi, termalna voda, karite maslac…). Uvijek perite lice mlakom vodom i birajte dermatološki testirane proizvode bez mirisa kako biste spriječili alergijske reakcije.

Donosimo hidratantne proizvode omiljenog francuskog brenda Eau Thermale Avène koji će djelovati na kožu baš kao da ste joj dali čašu vode i pružiti joj osvježenje u ove vruće dane.

Eau Thermale Avène – termalna izvorska voda

Avène termalna voda u samoj je srži brenda – zbog ove je jedinstvene prirodne formule i nastao čitav brend te se ona danas nalazi u svim proizvodima francuskog dermokozmetičkog diva. Obogaćena je elementima u tragovima i silikatima koji kožu omekšavaju i čine ju bitno nježnijom. Osim omekšavanja, kožu štiti od iritacija i umiruje upale i preosjetljivost.

Zbog dokazanog protuupalnog i antiiritacijskog djelovanja, upotrebljava se kod svih oblika pojačane osjetljivosti i iritacija kože. Izvrsna je za nadraženu, suhu i osjetljivu kožu te posebno pogodna za osvježenje lica na putovanjima, jer u trenu rješava dehidriranost kože. U čemu je tajna ovog prirodnog fenomena i zašto toliko godi našoj koži? Prirodni izvori bogati su brojnim mineralima, a pretežito cinkom i kalcijem, čiji je blagotvorni učinak za kožu dobro poznat dermatolozima.

Eau Thermale Avène Hydrance Boost

Hydrance Boost koncentrirani hidratantni serum više nego ikada gasi žeđ, a njegova formula dubinski hidratizira kožu zahvaljujući koktelu aktivnih sastojaka koji djeluju u sinergiji kako bi koži vratili osjećaj udobnosti, gipkosti i sjaja. Serum obogaćen hijaluronskom kiselinom i vitaminom B3 pojačava hidrataciju te vraća koži ravnotežu dok Avène termalna izvorska voda prirodno umiruje i obnavlja.

Novi koncentrat aktivnih sastojaka formuliran je u inovativnoj vodenoj galenskoj otopini: ultra-osvježavajućem prozirnom gelu nalik vodi koji prožima kožu aktivnim sastojcima i upija se čim se nanese. Delikatna, svilenkasta tekstura, inspirirana azijskim ritualima ljepote, pruža duboku hidrataciju bez ostavljanja masnog ili ljepljivog traga. S 96 % sastojaka prirodnog porijekla namijenjen je svim tipovima osjetljive kože. Hydrance linija pruža sve što dehidriranoj koži treba i osigurava njezin brz oporavak.

Eau Thermale Avène Hydrance Aqua-gel

Njegova izuzetno svježa aqua-gel tekstura djeluje poput nježnog vela vode na koži. Potpuna njega kože koja intenzivno hidrira i umiruje kožu u samo jednom koraku zahvaljujući patentiranom djelatnom kompleksu CohedermTM povezanom s Avène termalnom izvorskom vodom.

Nadopunjen provitaminom E (pretokoferil) i dekstran sulfatom s antioksidativnim i detoksikacijskim svojstvima, pomaže koži u borbi protiv negativnih učinaka slobodnih radikala i održavanju odmornog i svježeg izgleda kože.

Eau Thermale Avène XeraCalm Nutrition

Sa sastavom od 95 % sastojaka prirodnog podrijetla, ovaj balzam ne samo da hrani i hidratizira kožu do punih 48 sati, već jača kožnu barijeru lica i tijela, umirujući osjećaj zategnutosti i obnavljajući prirodnu ravnotežu kože. Glavni junak ove posebne formule je ulje mliječnog čička.

Poznato po izvanrednim svojstvima, ono pojačava sintezu ceramida, vitalnih lipida kože, osiguravajući dubinsko djelovanje protiv isušivanja i revitalizirajući suhu kožu. Njegova kremasta, ali neljepljiva formula omogućava brzo nanošenje, čineći rutinu njege kože jednostavnom i učinkovitom. XeraCalm Nutrition Hidrirajući balzam je savršen za sve članove obitelji.

Pročitajte još i ...