Tik Tok trendovi u njezi kože koje treba izbjegavati

Gomila proizvoda na policama, stotine koraka u njezi kože, nanošenje paste za zube na akne, korištenje kemijskih pilinga na svoju ruku, sunčanje i nanošenje raznih ulja bez zaštitnog faktora samo su neki od mega popularnih Tik Tok trendova u njezi kože koji mogu biti opasni jer se oslanjaju na neprovjerene metode koje mogu iritirati kožu, uzrokovati opekotine ili trajna oštećenja. Ova se društvena mreža čini kao da ima rješenje za svaki problem njege kože, često obećavajući savršeno lice u najkraćem mogućem vremenu. No, budite oprezni, osobito kada se trudite razumjeti novi vokabular koji se koristi u beauty svijetu.

Uz milijune korisnika koji se oslanjaju na web platforme za beauty savjete, mnogi stručnjaci nastoje razbiti mitove o opasnim trendovima koji mogu uzrokovati ozbiljne probleme s kožom i trajna oštećenja. Ispravna njega kože zahtijeva točne informacije i stručno vođenje kako bi se izbjegla ozbiljna oštećenja kože i postigla zdrava, blistava koža. U doba digitalnih medija, društvene mreže i influenceri imaju veliki utjecaj i dosežu milijune korisnika jednim klikom. Nažalost, mnogi od tih savjeta ne samo da su pogrešni, već mogu biti i opasni za vašu kožu, a ovo su neki od trendova koji su izazvali zabrinutost stručnjaka.

1. Samostalna primjena kemijskih pilinga

Korištenje kemijskih pilinga bez stručnog nadzora, što je popularizirano na Tik Toku, može biti izrazito opasno za kožu. Kemijski pilinzi sadrže aktivne kiseline poput glikolne, salicilne ili mliječne kiseline, koje djeluju tako da uklanjaju mrtve stanice kože i potiču regeneraciju novih. Iako ovi tretmani mogu poboljšati teksturu kože, smanjiti akne i posvijetliti tamne mrlje, nepravilna upotreba ili korištenje prejakih koncentracija može dovesti do ozbiljnih nuspojava.

 

@skincaresanctuary #hyperpigmentation #melanated #skincare #skincare101 #skincaretiktok #glycolicacid #theordinary ♬ original sound – Reverse Aging Skin Rituals

Ako se piling koristi prečesto ili u prevelikoj koncentraciji, može izazvati opekotine, crvenilo, ljuštenje, osjetljivost i trajna oštećenja kože, uključujući hiperpigmentaciju i ožiljke. Također, nakon kemijskog pilinga, koža postaje osjetljivija na sunčevu svjetlost, pa je upotreba zaštitnog faktora nužna. Bez pravilnog savjetovanja s dermatologom ili stručnjakom, postoji veliki rizik od narušavanja prirodne zaštitne barijere kože, što može dovesti do dugotrajnih problema.

2. Sunčanje bez korištenja SPF-a

Sunčanje bez korištenja zaštitnog faktora može imati ozbiljne posljedice za zdravlje kože, a ovaj trend koji se često pojavljuje na Tik Toku izuzetno je rizičan. Izlaganje kože UV zračenju bez zaštite može dovesti do akutnih oštećenja, poput opeklina, ali i dugoročnih problema, uključujući prijevremeno starenje kože, pojavu tamnih mrlja, bora i gubitka elastičnosti. Također, uzrokuje i oštećenja DNK u stanicama kože koja se akumuliraju tijekom vremena, što povećava šanse za razvoj karcinoma.

3. Preskakanje koraka u skin care rutini

Što se događa kad ne dajete koži ono što joj treba? Svaki korak u skin care rutini ima svoju svrhu, a preskakanje čak i jednog može ugroziti cjelokupnu njegu vaše kože. Iako ne morate slijediti deset koraka svaki put, važno je razumjeti koje su faze ključne za zdravlje kože, poput čišćenja, toniranja i hidratacije. Iako pojedinci mogu biti privučeni idejom pojednostavljenja rutine zbog nedostatka vremena ili želje za minimalizmom, zanemarivanje ključnih koraka može dovesti do suboptimalnih rezultata ili čak pogoršanja stanja kože. Na primjer, preskakanje čišćenja može omogućiti nakupljanje prljavštine, masnoće i ostataka šminke, što može uzrokovati začepljenje pora i akne.

Svaki korak u rutini njege kože ima specifičnu funkciju koja doprinosi ukupnom zdravlju i izgledu kože, stoga je važno pratiti cjelovitu rutinu i prilagoditi je potrebama vlastite kože kako bi se postigli najbolji rezultati.

4. Zanemarivanje vrata i dekoltea

Dok mnogi posvećuju pažnju njezi lica, često zaboravljaju područja vrata i dekoltea, koja su također osjetljiva i podložna znakovima starenja. Koža na ovim područjima tanja je i manje zaštićena od UV zračenja, što može dovesti do prijevremenih bora, staračkih pjega i gubitka elastičnosti. Kako bi se osigurala dosljedna i ravnotežna njega, važno je proširiti svoju skincare rutinu na ove zone, koristeći proizvode koji će pružiti hidrataciju, zaštitu i njegu, čime ćete postići ujednačen izgled i zdravlje kože cijelog gornjeg dijela tijela.

Pročitajte još i ...