Niacinamid: Kako smanjiti pore i poboljšati teksturu kože

Sigurno ste već čuli za niacinamid, što je i kako djeluje, ali jeste li znali da različite koncentracije ovog sastojka djeluju drugačije?

No, krenimo redom, ako još niste dovoljno upoznati s tim moćnim sastojkom.

Što je niacinamid?

Niacinamid je oblik vitamina B3, koji se također naziva niacin. To je esencijalni nutrijent koji tijelo treba za pravilno funkcioniranje. Niacinamid ima mnoge koristi za zdravlje, uključujući potporu zdravlju kože, smanjenje upala, regulaciju razine kolesterola i poboljšanje zdravlja srca.

Kada se koristi u kozmetičkim proizvodima, niacinamid može pomoći u poboljšanju teksture kože, smanjenju crvenila, kontroliranju proizvodnje sebuma i hidrataciji kože.

Također se koristi u tretmanima protiv akni i drugim kožnim problemima. Budući da je važan za zaštitnu barijeru kože, niacinamid se prvi put proučavao 1976. godine i otada je postao popularan kozmetički sastojak u formulama za njegu kože sklone aknama, ekcemima, rozaceji i promjenama boje na koži.

Kako djeluje niacinamid?

Točno je da niacinamid djeluje kao ovlaživač i da djeluje povoljno na kožu sklonu nepravilnostima, ali je vrlo važno u kojem postotku se nalazi u proizvodu.

U niskim koncentracijama (1-2%) vrlo je koristan hidratacijski agens, a u višim postocima (iznad 4%) dokazano djeluje na postupalne pigmentacije inhibirajući sintezu melanina, uspješno reducira lučenje sebuma i rafinira teksturu kože (vizualno smanjuje veličinu pora).

To ga čini idealnom sastavnom komponentom proizvoda za tretiranje kože sklone blagim do umjerenim aknama, masne i istovremeno dehidrirane kože, hiperpigmentirane kože (gdje postoje zaostale mrljice od akni, ali i flekice od UV oštećenja kože)te kože sklone upalnim poremećajima, poput seboreičnog dermatitisa i psorijaze.

Kome je niacinamid namijenjen?

Niacinamid potiče stvaranje ceramida, važnih lipida za zadržavanje vlage u koži. Suha koža često ima narušenu kožnu barijeru, zbog čega ne uspijeva stvarati dovoljno lipida odnosno kožne masnoće, čija je uloga zadržati vlagu u koži i spriječiti da ona ”ispari” iz kože. Pošto niacinamid potiče stvaranje upravo tih prijeko potrebnih ceramida, tako pomaže kožnoj barijeri da se obnovi i bolje zadržava vlagu, što je suhoj koži više nego potrebno.

Također, pomaže i masnoj koži jer smanjuje lučenje sebuma umanjujući aktivnost enzima važnih za njegovo stvaranje, što rezultira vidljivo manje masnom kožom. Najviše istraživanja je provedeno s dozom od 5 %, no prema nekim ispitivanjima, naznake učinka bile su vidljive već i s primjenom samo 2 % niacinamida.

Niacinamid također djeluje protuupalno,pri čemu pomaže prevenirati upale koje prethode stvaranju komedona. Također, pošto smanjuje lučenje sebuma, niacinamid prevenira i stvaranje uvjeta koji mogu dovesti do začepljivanja pora stoga je bitan sastojak za njegu reaktivne kože. Dodatnim učinkom obnove kožne barijere pospješuje i brži oporavak kože nakon što komedon već nastane.

Može pomoći u borbi protiv hiperpigmentacijskih mrlja, koje su česta posljedica upala i komedona tako da koči ulazak melanina u stanice kože pri udjelu od 5 % i vremenu primjene od minimalno 8 tjedana

Nadalje, pomaže zrelijoj koži, povećava elastičnost kože i umanjuje vidljivost plićih bora. Pri dozi od 5 %, kroz 8 tjedana poboljšava tonus kože.

Iako nema naznaka učinkovitosti kod dubokih bora i većih teksturalnih problema kože, niacinamid dokazano pomaže ublažiti vidljivost plitkih bora i manjih teksturalnih nesavršenosti, stoga je odličan dodatak rutini njege zrelije kože.

Skintegra Tria Light

Skintegra Tria Light  je tretmanska krema za kožu sklonu aknama i komedonima. Sadrži 6 %niacinamida  koji ujednačuje ton kože i reducira postupalne pigmentacije, djeluje protiv akni.

Prvenstveno je dizajnirana za mješovitu i masnu kožu čije se pore lako začepe što dovodi do nastanka akni, odnosno za kožu koja djeluje upaljeno i nezdravo, popraćenu brojnim mrljicama i teksturalnim nepravilnostima, no može se koristiti i na manje masnim kožama kao tretmanska baza hranjivijim proizvodima ili uljnim boosterima.

Tria Light se može primijeniti na cijelo lice ili samo na problematična područja.

Odlična je podloga drugim kozmetičkim pripravcima i makeup-u. Proizvod je formuliran bez dodatka parabena, mirisa, alkohola, sintetskih bojila i drugih iritansa,

La Roche-Posay Pure Niacinamide Serum

La Roche-Posay Pure Niacinamide je nježan serum, osmišljen kao spas za osjetljivu kožu od svakodnevnih iritacija. Bori se protiv nesavršenosti, smanjuje pore i ublažava crvenilo

Ovaj niacinamidni serum pridonosi smanjivanju diskoloracija i ujednačavanju boje kože s vidljivim rezultatima već nakon tjedan dana. Formula s 10% niacinamida, vidljivo smanjuje diskoloraciju, tragove nakon akni (koje se nazivaju i post-upalna hiperpigmentacija), pa čak i tvrdokorne tamne mrlje kako bi se otkrio svjetliji, ujednačeniji ten.​

 

ULTRA PURE HIGH-POTENCY SERUM 5.0% NIACINAMIDE

Kiehl’s ULTRA PURE HIGH-POTENCY SERUM 5.0% NIACINAMIDE je serum za lice s niacinamidom formuliran  sa samo 10 sastojaka kako bi vam pomogao smanjiti vidljivost nesavršenosti na koži i višak masnoće. Koncentriran je s 5% niacinamida, a ta moćna formula pomoći će vam smanjiti neželjeni sjaj i umiriti kožu.

 

Ujutro i navečer nanesite 4-5 kapi na čisto, suho lice.

Po potrebi koristite s drugim serumima.

Pročitajte još i ...