10 načina kako produljiti “trajanje” dermalnih filera i botoksa?

“Koliko dugo će trajati rezultati?” jedno je od najčešće pitanja postavljanih liječnicima tijekom konzultacija vezanih uz neinvazivne estetske zahvate. Naravno, pitamo i je li bolno, ali već znamo da nije ništa dramatično jer je riječ o procedurama bez vremena oporavka, koje doslovce možemo obaviti u pauzi za ručak. 

Dermalni fileri

Hijaluronske kiseline danas su zlatni standard u pomlađivanju, ali i povećanju kvalitete kože. Osim klasičnih filera za oblikovanje i konturiranje lica, dostupne su i rjeđe formule, tzv. Skinboosteri, namijenjeni dubinskoj hidrataciji, vraćanju sjaja i poticanju proizvodnje kolagena. Jedna od najboljih karakteristika filera je njihovo produljeno djelovanje – iako će volumen koji smo njime stvorili s vremenom nestati, a hijaluronska kiselina se potpuno razgraditi, efekti ovog tretmana ipak neće u potpunosti nestati. 

Osim što će hijaluronska kiselina jednom ubrizgana u kožu dubinski hidratizirati okruženje i omogućiti organizmu bržu proizvodnju fibroblasta i bolju zaštitu kolagenskih i elastinskih vlakana, i svaki će pojedini ubod poboljšati sintezu kolagena te potaknuti kožu da se “ponaša” mlađe. Uobičajeno trajanje rezultata filera kreće se između 6 mjeseci i godinu dana, ovisno o metabolizmu razgradnje hijalurona, ali i dijelu lica u koji su aplicirani, pa se tako ovaj tretman može ponavljati – u dogovoru s dermatologom – čim primijetite da su učinci prošlog tretmana prestali.

Botoks

Botulinum neurotoksin veže se na presinaptičke neurone i onemogućava oslobađanje neurotransmitera acetilkolina u neuro-muskularnu spojnicu te tako dovodi do relaksacije mišića. Ili, pojednostavljeno, onemogućujući mišićnu aktivnost i opuštajući mišiće, dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka bora na licu. Učinak je trenutačan na razini živca, a primjena je očita nakon nekoliko dana.

Botox je jedan od najpopularnijih i najbržih zahvata. Tretman traje oko 10 minuta u ordinaciji, a rezultate možete vidjeti za nekoliko dana. Rezultati postupka obično postaju vidljivi za mjesec dana i trajat će oko tri do šest mjeseci. Botox je savršen za one koji traže prirodan, poboljšan izgled. Uklanja učinkovito bore na čelu, bore nastale mrštenjem te sitne bore oko očiju. Dodatno može ukloniti bore na nosu te podignuti obrve, kutove usana i zategnuti vrat.

S obzirom na to da trajanje rezultata ovisi o mnogo faktora – prirodnim genetskim faktorima, stilu života, okolišnim uvjetima, životnoj dobi, ali i korištenoj kozmetici i pridržavanju uputa liječnika nakon tretmana, donosimo savjete kako produljiti i zadržati mladenački izgled što dulje.

Ne zaboravite zaštitni faktor

Poznato je da izloženost suncu može oštetiti kožu zbog povećanja oksidativnog stresa, smanjenja obnove stanica i dehidracije. Održavajte rezultate injekcijskih tretmana korištenjem kvalitetne kreme s odgovarajućim SP faktorom. Ne izlažite se  suncu u udarnim satima, tijekom ljeta nosite šešir sa širokim obodom i sunčane naočale kako biste izbjegli naprezanje očiju i područja čela prouzročeno jakim sunčevim svjetlom.

Povećajte hidrataciju

Dehidracija može ubrzati razgradnju injekcijskih filera, posebno onih na bazi hijaluronske kiseline. Takvi fileri mogu trajati dulje ako se dobro hidratiziramo iznutra pijenjem napitaka bez kofeina.

Zdrava prehrana čuva kožu

Ograničite količinu rafiniranih šećera i prerađene hrane. Naime, brojne studije pokazale su kako ova hrana izaziva kronične upale, ubrzati proces starenja i smanjiti učinke filera. Fokusirajte se na hranu bogatu hranjivim tvarima kao što su povrće i voće te riba bogata omega-3 masnim kiselinama.

Izbjegavajte cigarete i alkohol 

Prema istraživanjima, pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola smanjuju proizvodnju kolagena i elastina, proteina koji koži daju čvrstoću i elastičnost. Također, povećavaju proizvodnju slobodnih radikala, koji oštećuju stanice. Osim starenja, osobe koje puše i piju alkohol brže razgrađuju dermalne filere.

Svakodnevna ciljana njega

Dnevna rutina njege kože proizvodima koji sadrže veću koncentraciju aktivnih sastojaka, prodiru dublje u dermis i potiču obnovu kolagena i elastina produljit će rezultate vaših tretmana.

Vježbanje (ni)je dobro za ljepotu

Sportaši i ljubitelji fitnessa mogu imati kraći vijek trajanja botoksa i dermalnih filera. Zašto? To ima veze s tonusom njihovih mišića, nižim postotkom tjelesne masti i bržim metabolizmom. Naravno da nećete prestati vježbati ili se baviti omiljenim sportovima. Pobrinite se da ste dobro hidratizirani i zaštitite kožu od UV zračenja.

Održavajte zdravu težinu

Brzi gubitak težine ili često variranje u težini mogu dovesti do gubitka volumena na licu i brže razgradnje dermalnog filera. Održavanje zdrave težine će zadržati prirodan položaj masnih jastučića unutar lica i filera u područjima gdje je ubrizgan.

Smanjite razinu stresa

Stres otpušta kortizol (hormon stresa) koji negativno utječe na tijelo te ubrzava proces starenja i razgradnju dermalnih filera. Vježbajte jogu, meditaciju, tai chi ili bilo koju drugu metodu opuštanja koja će vam pomoći smanjiti razinu stresa.

Tajna je u cinku

Istraživanje je pokazalo kako dnevni unos cinkova citrata i fitaze može pojačati učinak botoksa. Smatra se da je cink potreban kako bi botoks spriječio kontrakciju mišića, a fitaza je enzim koji odgađa razgradnju cinka u tijelu. Dnevni unos ovog dodatka može povećati rezultate vaših tretmana botoksom.

Održavanje je bitno

Najbolji način povećanja trajnosti učinka botoksa i dermalnih filera su redoviti posjeti svom estetskom dermatologu prije nego što se učinak ovih tretmana u potpunosti istroši.

Pročitajte još i ...