8 ključnih savjeta: Kako pronaći svoj „signature scent“?

Jorie Larsen, autorica na portalu Beautylish, opisala je proces s kojim se svi ljubitelji parfema prije ili kasnije susretnu – pronalaženje „signature scenta“, odnosno parfema koji će biti poput našeg zaštitnog znaka, savršeno nam odgovarati i pratiti nas u svim prilikama i godišnjim dobima.

Ovoj se autorici posebno sviđa ideja mirisa s potpisom, a dosadašnja iskustva s parfemima opisuje kao “ljubavne veze” – otkrije novi miris i postane zaluđena njime, nosi ga svaki dan i potoši pola boce, a zatim se umori i zasiti i kreće u potragu za nečim novim.

Kako pronaći “the perfume”?

“Moja majka je prva osoba za koju sam znala da ima svoju omiljenu mirisnu notu. Najdraži parfem joj je bio Wind Song princa Matchabellija, koji je čuvala za posebne prigode poput izlaska na večeru s tatom ili susreta s prijateljicama u petak navečer. Skinula bi nježnu staklenu bočicu s komode i dva puta stisnula špricu omiljenog joj parfema. Zatim je projurila kroz kuću, ostavljajući iza sebe glamurozno mirisni oblak – Francuzi ovu parfemsku stazu nazivaju Sillage – a zrak je bio prošaran voćnim cvjetnim, mošusom i jantarom. Budući da je moja mama nosila parfem samo kad se dotjerala, uvijek sam povezivala miris s glamurom i sofisticiranošću. Za mene, tada osmogodišnjakinju njen miris je bio nevjerojatno odrastao. Sve što je potrebno je jedan dašak “Pjesme vjetra” da me podsjeti na moju mamu. To je zato što je mirisna žarulja dio limbičnog sustava mozga, područja usko povezanog s pamćenjem”, napisala je Jorie Larsen.

U želji da napokon otkrije kako pronaći svoj “the perfume”, miris koji će savršeno odgovarati njoj kao pojedincu, razgovarala je s Alexandrom Balahoutis, stručnjakinjom za parfeme i osnivačicom Strange Invisible Perfumes.

Alexandra Balahoutis

S obzirom na njezinu stručnost na polju mirisa, ona jako dobro zna koji parfemi odgovaraju njenoj osobnosti : SIP-ove Dimanche i Aquarian Rose. Podijelila je savjete kako otkriti koji miris pristaje upravo vama kao pojedincu. Prenosimo vam izvrsne savjete koje je Aleksandra Blahoutis podijelila s portalom Beautylish.

Znaj što voliš

Mudre riječi koje treba imati na umu tijekom traženja parfema: “Kad se previše puta morate zapitati volite li nešto, vjerojatno ne volite”, savjetuje Balahoutis. “Kad zaista volite miris ili okus nečega, obično to odmah znate.” Međutim, priznaje da možete zavoljeti određene mirise, zato budite otvoreni prema novim notama mirisa.

Pročitajte i: Top 10 Armani parfema

Raspitajte se o parfumeriji u kojoj kupujete

Pokušajte se upoznati s različitim notama te isprobajte one za koje mislite da bi vam stvarno mogli odgovarati. Specijalizirani dućani poput Aroma Workshop-a u Chicagu (ili pop up dućan Selfridges u Londonu koji je ove godine bio domaćin) pozivaju kupce da nanjuše desetke mirisa i sastave svoj vlastiti jedinstveni miris, dok im stručni parfumeri stoje na raspolaganju da im pomognu koje se mirisne note dobro spajaju. Kako biste još dublje ušli u svijet mirisnih nota i parfema, predlažemo vam da pročitate knjigu “The Secret of Scent: Adventures in Perfume and the Science of Smell”.

Budite oprezni gdje kupujete

Da biste pronašli kvalitetan miris, uputite se u parfumerije koje pomno biraju koje će parfeme staviti na svoje police… Na primjer, u losanđeleskom dućanu LuckyScent možete pronaći brendove parfema koje je inače teško pronaći u slobodnoj prodaji.

Potražite miris kompatibilan s ostalim proizvodima koje svakodnevno koristite

“Svakako ne bih željela biti odgovorna za trend u kojem se ljudi više ne kupaju i ne nose dezodoranse”, kaže Balahoutis, ali preporučuje upotrebu proizvoda s prirodnim aromama, poput lavande ili citrusa, koji neće biti u disbalansu s vašim parfemom. Sapun bez mirisa također je opcija.

Zabavljajte se

“Parfem je poput mode”, kaže Balahoutis. “Možda ćete voljeti nešto što vam ne priliči … ali u pravom trenutku to je samo stvar koja će vam podići raspoloženje i samopouzdanje.” Ona uspoređuje određene parfeme s delicijama koje ne jedete svaki dan, “ali kad to učinite, to samo potvrđuje da je posrijedi posebna prilika.”

Pripazite na količinu

I kada pronađete svoju omiljenu notu mirisa, pripazite na količinu parfema koju stavljate.

Kada primjenjujete botaničke mirise, možete biti puno liberalniji, jer su puno slabiji, savjetuje Balahoutis. Ali sa sintetičkim mirisima budite oprezni.

OVDJE pročitajte koji se ženstveni parfem naziva i mirisom slobode

Špricajte više puta tijekom dana

Ako je pred vama dug dan, spakirajte mali raspršivač kako biste se osvježili po potrebi.

Spriječite zasićenost mirisom

Kada pronađete svoj omiljeni parfem, važno je da jednom ili dva puta tjedno koristite neki drugi kako biste spriječili zasićenost koja se vrlo često zna dogoditi.

Izvor: Beautylish

Pročitajte još i ...