Akne u menopauzi – kako do ljepšeg tena u 50-ima?

Menopauza – riječ koja nekim ženama izaziva veliku nelagodu, dok joj se druge nakon nekoliko desetljeća bolnih menstruacija čak i raduju.

U koju god kategoriju spadate, činjenica je kako je riječ o razdoblju velikih promjena koje pogađaju čitav organizam, a ne samo reproduktivni sustav.

Žene su zapravo tijekom cijelog života podložne hormonskim promjenama i nepravilnom omjeru spolnih hormona, koji uvelike utječu na opće zdravlje ženskog organizma. Što se točno događa s tijelom u menopauzi i kako se te promjene mogu odraziti na stanje kože i vanjski izgled?

Promjene pogađaju čitav organizam, a na koži su izrazito vidljive

Menopauza je termin koji označava kraj menstrualnih krvarenja, odnosno završetak reproduktivne dobi žene, a posljedica je pada funkcije jajnika te samim tome i pada proizvodnje glavnih spolnih hormona žene – estrogena i progesterona. Službenim ulaskom u menopauzu smatra se 12. mjesec nakon posljednje menstruacije, a ovaj proces sa sobom nosi brojne fiziološke promjene koje naizgled nisu povezane s reproduktivnim sustavom – jer razine hormona utječu na čitav organizam i sve njegove sustave. Važno je napomenuti kako nastupanje menopauze ne označava ulazak u „stariju dob“, jer se kod nekih žena može pojaviti već krajem 30-ih, dok kod drugih žena nastupa tek sredinom 50-ih, a to znači da prosječna žena provede oko 40% života u menopauzi.

Što se, osim smanjene funkcije jajnika, događa u tijelu? Menopauza mnogim ženama znatno utječe na kvalitetu kože i kose – kako razina hormona znatno pada (posebno estrogena), koža ubrzano stari, stanjuje se, gubi elastinska i kolagenska vlakna, a vrlo često može postati i preosjetljiva i sklona aknama.

Nije riječ o „drugom pubertetu“ – baš suprotno

Spadate li među žene čija koža generalno nije problematična, a posljednji ste prištić imale još u srednjoj školi – nastanak akni prilikom ulaska u menopauzu mogao bi vaš šokirati. Činjenica je kako se u ovom periodu zbog hormonskih oscilacija događaju promjene u svim slojevima kože – u površinskom sloju usporava se proces izmjene stanica (što dovodi do začepljenja pora, nakupljanja bakterija i pogoršanja kvalitete kože), dok se u dubljim slojevima razgrađuje kolagen te pada količina prirodnih lipida.

Iako se često, zbog količine hormonskih promjena, uspoređuje s pubertetom, menopauzu ne bismo baš trebali uspoređivati s pubertetom – upravo suprotno. Dok su fiziološke, psihološke i emocionalne promjene u pubertetu vezane uz nagli porast spolnih hormona, u menopauzi je riječ o nedostatku istih – no zajednički naziv koji stoji iza problema svakako su hormoni.

Iako primarno odgovorni za reproduktivnu ulogu, oni su zapravo „glasnici“ u tijelu, odgovorni za komunikaciju između stanica. Samim time, utječu na energiju, seksualnu želju, kontrolu tjelesne težine, nošenje sa stresom, ali i kvalitetu kože i izgled tena. S obzirom na to da razina estrogena pada, učinak testosterona postaje vidljiviji na koži – zaštitna vlažna barijera na koži je narušena, zbog čega bakterije i iritansi lakše pronalaze put do pora u kojima uzrokuju akne i upale.

Retinol – saveznik broj 1

Iz tog je razloga jedna od najboljih skincare strategija za prekrasan ten nakon 40-e kombinacija retinoida i topikalnih antibiotika koji ne isušuju kožu.

Kozmetički preparati na bazi retinola izvrsni su za kožu 40+, posebno onu sklonu aknama i upalama, a jedan od takvih je Retinol clearing oil iz Dermalogice.

Ova formula spaja retinol i salicilnu kiselinu u umirujućem ulju, kako bi istovremeno regulirala proizvodnju sebuma i ublažila vidljive znakove starenja. Keratolitičko djelovanje omogućava bržu izmjenu stanica i smanjuje pojavu akni, dok retinol sužava pore, ubrzava zacjeljivanje prištića i kompletnu obnovu kože – a istovremeno djeluje na bore, teksturu, čak i pigmentaciju kože.

Pripazite na agresivno čišćenje

Osim ciljanih topikalnih tretmana retinoidima, ključno je promijeniti i rutinu čišćenja lica. Proizvod koji vam je odgovarao u 20-ima, vrlo vjerojatno će postati pretjerano agresivan i isušujuć vašoj koži jednom kada uđete u menopauzu. Ionako pojačano osjetljiva, koža će vam vjerojatno na agresivne čistače reagirati crvenilom, iritacijama i pojačanim stvaranjem upala.

Isprobajte proizvode namijenjene izrazito osjetljivoj koži, poput Bionike Defence Tolerance esencijalne otopine za čiščenje kože. Ova jedinstvena formula teksturom je zapravo gelirana otopina, a koži osigurava vlagu, njegujuće sastojke i učinkovito uklanjanje makeupa. Damama s problematičnom kožom posebno će se svidjeti činjenica da sadrži i probiotike, koji pozitivno djeluju na mikrofloru kože, jačaju njen prirodni imunitet i štite je od zagađivača iz atmosfere.

Eau Thermale Avène Cleanance Comedomed koncentrat inovacija je koja doslovce mijenja život osoba koje imaju problem s masnom kožom sklonom nepravilnostima.

Sadrži iznimno učinkovit djelatni sastojak Comedoclastin™, čiji se jedinstveni učinak bazira na sprječavanju prijelaza nevidljivih mikrokomedona u jasno vidljive komedone, otvorene (mitesere) ili zatvorene (prištiće).

Pročitajte još i ...